Joost de la Court
Joost de la Court is redacteur Noord en Oost. Hij covert Drenthe en overige provincies in deze regio’s.
ContactArtikelen door Joost de la Court
Provincie Drenthe helpt PAS-melders met subsidies
PAS-melders en andere veehouderijen in Drenthe zonder vergunning kunnen intekenen op drie regelingen die mogelijk een oplossing bieden in hun situatie. Ze kunnen ofwel met subsidie hun stikstofuitstoot verder terugbrengen, ofwel hun...
Verrassingen in bodem bij meten verzilting
Op diverse locaties op Texel en in de noordelijke akkerbouwgebieden in Groningen en Friesland zijn in het kennisprogramma Salta dit jaar metingen uitgevoerd rondom verzilting. Daar werden soms verrassende ontdekkingen gedaan.
Recensie: 'De laatste dagen van de dorpsgek' legt lacune op platteland bloot
Op het platteland is het moeilijk om uit te komen voor je eigen geestelijke nood. Terwijl juist daar het gevoel van samenhorigheid en omkijken naar elkaar nog levend is, in tegenstelling tot in de stad.
Flevoland wil via samenwerking grip op toekomst houden
Via samenwerking in de keten, met andere organisaties en de overheid moet de Flevolandse landbouw grip op de toekomst houden. Dat was dinsdag 5 november de boodschap tijdens een congres in Lelystad over de landbouwvisie van de provincie.
Schouw Zuiderzeeland op de schop
Het schouwbeleid van waterschap Zuiderzeeland gaat op de schop. Aanleiding is dat de omstandigheden sinds het huidige beleid dat vijftien jaar geleden is ontwikkeld, zijn veranderd.
Coöperatie geeft boekweitteelt duw in de rug
Na boekweit enkele jaren als proef te hebben geteeld, zien de zes oprichters van De Boekweit Coöperatie hun kans schoon voor een solide en duurzame teelt- en afzetorganisatie. Doel van de coöperatie is om de in Nederland geconsumeerde boekweit ook...
Behoud cultuurlandschap Waddenkust krijgt extra boost
Via een meerjarig programma komt 7,7 miljoen euro beschikbaar voor het herstel en de versterking van het landschap en de cultuurhistorie langs de Waddenkust.
Weidevogelorganisaties Friesland willen verruiming predatiebeheer
De Bond Friese VogelWachten en BoerenNatuur Fryslân roepen de Europese, landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek op om de mogelijkheden voor predatiebeheer (tijdelijk) te verruimen.
Deel van PAS-melders in Friesland krijgt hulp
Van de 221 Friese PAS-melders komen 78 bedrijven in aanmerking voor een legalisatieprogramma. Dat meldt gedeputeerde Abel Kooistra (BBB) aan Provinciale Staten.
Groeiende kansen voor vlasteelt in Noord-Nederland
Voor de vlasteelt in Noord-Nederland ligt er nog een zee aan mogelijkheden open. Het verwerkte product linnen, maar ook de andere delen van de plant, vinden steeds meer toepassingen. Zoals in de transportindustrie, de bouwnijverheid of bij het...
Natuurinclusieve landbouw heeft steun van drie noordelijke provincies
Natuurinclusieve landbouw kan ook de komende jaren rekenen op de steun van de drie noordelijke provincies. Dat bleek vorige week op een symposium in Bakkeveen.
'Komend jaar drie Herenboerderijen erbij in Overijssel en Drenthe'
In krap tien jaar tijd wisten de herenboeren door te groeien van één naar 22 boerderijen. Het is een concept waar burgers samen met een boer zelf een groot deel van hun dagelijkse kost produceren.
Drentse noodkreet over impact wolvenroedel
Bewoners in het buitengebied van Midden-Drenthe voelen zich steeds vaker bedreigd door de nabijheid van wolven. In een noodkreet aan het Drents parlement en de gemeenteraad uiten twintig bewoners van de Halerweg in Zwiggelte hun zorgen.
Breder pakket voor agrarisch natuurbeheer
Boeren die agrarisch natuurbeheer toepassen krijgen vanaf 2026 een grotere rol in de transitie van het platteland. Het kabinet trekt daar vanaf dan namelijk jaarlijks 500 miljoen euro extra voor uit. De provincies maken alvast plannen.
Wisselvallig teeltseizoen zet noordelijke wijnboer de voet dwars
Naast de oprit van de biologische wijnboerderij Op Joarum in Nietap staan de lege flessen hoog opgetast op een pallet klaar. Maar de vraag hoeveel er dit jaar daadwerkelijk kunnen worden gevuld, is nog niet te beantwoorden. De druiventeelt kent een...
Provincie Groningen: 'Groote Polder wordt geen slibdepot'
Provincie Groningen ontkent dat bij de omvorming van de Groote Polder bij Borgsweer sprake is van de aanleg van een slibdepot. Dat zou staan in de petitie van de actiegroep 'Handen af van de Groote Polder'.
Flevolandse weggebruikers maken zich zorgen over provinciale wegen
Flevoland zette in mei een enquête uit naar de beleving van verkeersveiligheid in Flevoland. Daaruit blijkt dat met name gebruikers van doorgaande wegen nog diverse knelpunten ervaren. Een belangrijke oorzaak zijn de snelheidsverschillen die op deze...
Meer geld voor predatiebeheer in Groningen
Gedeputeerde Staten van Groningen overwegen meer geld uit te trekken voor predatiebeheer. Dat bleek vorige week woensdag bij de behandeling van het nieuwe faunabeheerplan.
Geen Drents bollenverbod in gebied voor waterwinning
Gedeputeerde Staten van Drenthe zijn niet van plan een verbod af te kondigen op het telen van bollen in drinkwaterwingebieden. Volgens het college is het areaal gangbare bollenteelt in deze gebieden te verwaarlozen.
'Niet afwachten, maar aan de slag met wat wel mogelijk is'
De Flevolandse gedeputeerde Jan Klopman (BBB) ziet het als zijn taak om te luisteren naar wat de bewoners van het landelijk gebied willen met hun omgeving. Als voormalig zakenman houdt hij van doorpakken. 'Ik wil niet afwachten, maar juist aan de...
Akkerbouwbedrijf Zuiderkrib in transitie naar recreatieboerderij
Je akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder opwaarderen tot een volwaardige recreatieboerderij met horecavoorzieningen, dagbesteding en verblijfsaccommodaties is geen sinecure. De ondernemers achter de Zuiderkrib waagden de sprong.
Oplossing voor verbod op waterbronnen bij Flevolandse boeren nog niet in zicht
LTO Noord Flevoland heeft nog geen alternatief gevonden voor het winnen van drink-, beregenings- en spoelwater uit eigen waterputten door boeren in Zuidelijk Flevoland. Het gebruik van deze waterbronnen is vanaf 1 januari 2025 in dit gebied niet...
SPNA Agroresearch uit zorgen over plannen Defensie in Kollumerwaard
SPNA Agroresearch is bezorgd over de uitbreidingsplannen van het ministerie van Defensie op en rond haar gronden in de Kollumerwaard. Het gaat om een munitieoefenterrein en -opslag.
Rechter erkent bedrijfsschade na beving
De rechtbank in Assen heeft een claim op bedrijfsschade door de aardbeving in het Groningse Huizinge van 2012 in beginsel gegrond verklaard. De claim is van melkveehouder Kor Kruizenga uit Rasquert. In afwachting van een deskundigenadvies moet de...
Stercore start met bouw mestfabriek
Het Drentse bedrijf Stercore in Emmen verwacht in 2025 de installatie gereed te hebben om jaarlijks 350.000 ton vaste mest te kunnen verwerken tot biogas, vloeibare CO2 en de kunstmestvervanger en bodemverbeteraar biobased carbon.
'EU moet rekening houden met opbrengend vermogen van grond in Bretagne'
Boeren in Bretagne, in het westen van Frankrijk, zouden graag zien dat de EU meer oog heeft voor het opbrengend vermogen van hun regio. Net als in Nederland profiteren ze van een goede bodem en milde winters, maar ook van de ruime hoeveelheid...
Criminaliteit beroert boer in Noord-Nederland steeds meer
Meer dan de helft van de leden van LTO Noord die een enquête heeft ingevuld over criminaliteit rond hun bedrijven, ervaart dit als een groeiend probleem. Ze noemen niet zozeer drugscriminaliteit, maar vooral diefstal en inbraak.
Westerveld vestigt voorkeursrecht op vier landbouwpercelen
Gemeente Westerveld in provincie Drenthe wil het zogenoemde voorkeursrecht vestigen op vier landbouwpercelen. Het gaat om locaties in Dwingeloo, Havelte en Diever die grenzen aan huidige woonwijken.
Weer PFOS gevonden in sloot bij Lelystad Airport
Waterschap Zuiderzeeland heeft ook begin deze week bij een controleonderzoek verhoogde concentraties van de schadelijke stof PFOS gevonden in de Meerkoetentocht bij Lelystad. Eind juli waren de hoeveelheden PFOS in de tocht voor de GGD reden om te...
Boeren vragen samen steun aan voor aanpassingen in Friese veenweiden
Vier samenwerkingsverbanden van boeren in Friesland hebben in totaal 1.610 hectare veenweidegrond aangemeld voor vernatting en extensivering. Dit najaar weten ze of de aangevraagde GLB-subsidie wordt toegekend.
Groningen wil alle 110 kV-leidingen ingraven
Provincie Groningen wil een deel van het hoogspanningsnet dat nu nog via masten bovengronds loopt onder de grond stoppen. Het gaat dan om de ruim 100 kilometer aan elektriciteitsleidingen die 110 kilovolt (kV) transporteren. Daarmee zouden meer dan...
Boeren boos over PFOS-advies waterschap Zuiderzeeland
Boeren langs de Meerkoetenweg in Lelystad hebben van waterschap Zuiderzeeland het advies gekregen geen oppervlaktewater meer te gebruiken voor beregening van hun gewassen. In de naastgelegen sloot zou een concentratie van de chemische verbinding...
'Agroforestry is alleen interessant als er iets aan te verdienen valt'
Agroforestry slaat alleen aan bij boeren als er iets aan te verdienen valt en de agrarische waarde van de percelen waar bomen of struiken op worden geplant, behouden blijft.
Een miljoen euro beschikbaar voor schoner water in Groningen
Waterschap Noorderzijlvest en provincie Groningen stellen gezamenlijk ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor het project 'Was- en spoelplaatsen Noorderzijlvest'. Hiermee kunnen agrariërs subsidie aanvragen voor de aanleg van een was- en spoelplaats op...
Provincie Drenthe kan nog jaren weinig doen tegen wolf
Het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat provincie Drenthe de wolf actief kan beheren. Dat bleek vorige week bij de presentatie van het plan 'Aanpak Wolf in Drenthe'.
Acht Friese veehouders zien ook na vernatting kansen op veen
Acht Friese melkveehouders in de veenweiden hebben bedrijfsplannen opgesteld voor de periode tot 2030, met ondersteuning van Wageningen University & Research. Ook wanneer de waterpeilen worden verhoogd, zien ze toekomstkansen voor hun bedrijven.
'Er is behoefte aan een stip op de horizon in Flevoland'
Waar moet het heen met de landbouw in Flevoland? Deze vraag wordt de komende maanden gesteld in een open proces waarin provincie en tien agrarische organisaties het voortouw hebben genomen. Gedeputeerde Jan Klopman, LTO Noord-bestuurder Marja...
Bloembollenteelt onder vuur, snelle verduurzaming is nodig
Zomaar een zomerse zaterdag in Assen: circa 150 actievoerders, jong en oud, liepen 6 juli met spandoeken en 'bollenteelt gifvrij' scanderend onder begeleiding van de politie van het NS-station naar de Brink in de 'Mars tegen 't Gif'. Hun boodschap:...
Eerste grote erfmolen in Drenthe geplaatst
Melkveebedrijf en zorgboerderij Hesselshoeve in het Drentse Wapse beschikt sinds kort over een boerenerfmolen met een ashoogte van 25 meter. Het is een van de eerste grote windmolens die is geplaatst binnen een pilot van het Energiefonds Drenthe in...
Gebiedsplan voor toekomst Veenkoloniën gepresenteerd
Stichting Innovatie Veenkoloniën heeft vorige week tijdens een symposium in het Drentse Valthermond het gebiedsplan 'Een haalbare kaart' gepresenteerd. Directeur-generaal Renze Portengen van het ministerie van LVVN, gedeputeerde Henk Emmens (BBB)...
Boeren leren via Zoet op Zout verzilting beter begrijpen
Met de veranderende klimaatomstandigheden wordt verzilting steeds meer een aspect waar akkerbouwers aan de Waddenkust rekening mee moeten houden. Maar wat gebeurt er nou precies met de bodem, het water en het gewas bij verzilting? En hoe herken je...
Gasunie klopt aan bij boeren voor waterstofnetwerk
Agrariërs kunnen bezoek verwachten van omgevingsmanagers van Gasunie. Niet om toestemming te vragen voor de aanleg van aardgasleidingen, maar voor het transport van waterstof. Door heel Nederland komt een 1.200 kilometer lang netwerk te liggen met...
Compensatie voor vernatting veenweiden in Friesland
Provincie Fryslân heeft een reken- en procesaanpak paraat voor het compenseren van boeren die in het veenweidegebied te maken krijgen met een hoger waterpeil. In deze Compensatie Systematiek Veenweiden (CSV) worden alle effecten van zo'n...
Slecht weidevogelseizoen in West-Groningen
Ondanks een goede start is het weidevogelseizoen in West-Groningen volgens BoerenNatuur Groningen West uiteindelijk slecht verlopen.
Platform Dubbel Drents wil korte ketens verbinden
Drenthe is een nieuw platform voor producenten van streekproducten rijker. Onder het al bestaande label Dubbel Drents kunnen zij versterking zoeken in hun marketing en communicatie, maar ook in de onderlinge samenwerking.
Analyse: Franse boer staat voor lastige keuzes bij komende verkiezingsronde
De plotselinge verkiezingen voor het Franse parlement, uitgeroepen door een in het nauw gedreven president Emmanuel Macron, stellen de agrariërs in dat land voor een dilemma. Wordt het meegaan met het snel opkomende ultrarechtse kamp dat zich afzet...
Noordelijke provincies krijgen geld voor aanpak landelijk gebied
Friesland en Drenthe krijgen respectievelijk 150 miljoen en 240 miljoen euro van het Rijk voor de aanpak van het landelijk gebied. Voor Groningen is dat 58 miljoen euro.
'Ik hoop dat het nieuwe kabinet mensen weer hoop kan bieden'
Namens BoerBurgerBeweging is Femke Wiersma gedeputeerde voor landbouw en stikstof in Friesland. Hoewel zij blij is met de nieuwe coalitie, schept het Haagse hoofdlijnenakkoord ook nieuwe uitdagingen, stelt ze in een interview met Nieuwe Oogst. Het...
Bokashi biedt kansen in Noordelijke Friese Wouden
Verwerking van bermmaaisel tot bokashi is in het buitengebied van Noordoost-Friesland goed mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Van Hall Larenstein samen met Mulder Agro, Noardlike Fryske Wâlden, gemeente Dantumadiel, Wetterskip Fryslân...
Friese organisaties pleiten in visie voor toekomstbestendige sector
Agrarische bedrijven in Friesland moeten in 2050 economisch en ecologisch in balans zijn en kunnen voldoen aan haalbare maatschappelijke doelen op het gebied van natuurherstel en biodiversiteit, stikstof en klimaat, bodem en water en dierenwelzijn....
NVWA betaalt varkenshouders te veel gerekende keuringskosten terug
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begint met het terugbetalen van kosten die niet in rekening hadden mogen gebracht. Leden van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), Vee & Logistiek Nederland, de Vereniging van de...
Provincies blij met budget voor koploperprojecten NPLG
Provincies reageren verheugd op het vrijgeven van ruim 1,5 miljard euro door het kabinet voor koploperprojecten in het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Daarmee kunnen ze in ieder geval een begin maken met hun meest concrete plannen voor...
Vliegbasis Leeuwarden bron van PFOS
Vliegbasis Leeuwarden blijkt inderdaad de bron te zijn van de vervuiling van het oppervlaktewater en de bodems van onder andere de nabijgelegen Jelsumer Vaart met de chemische stof PFOS. Dat meldt Wetterskip Fryslân op basis van eigen metingen.
Visie op toekomst Flevolandse landbouw in de maak
Hoe ziet de landbouw er in 2044 uit in Flevoland? Wat is daarvoor nodig en welke keuzes moeten worden gemaakt? Daarover kunnen boeren en tuinders de komende weken meepraten in een van de Landbouw Cafés die de provincie houdt.
Agroforestry in Noord-Nederland groeit gestaag
Het aantal boeren in Noord-Nederland dat interesse toont in agroforestry als neventak op hun bedrijf groeit gestaag. Maar het blijft voorlopig nog pionieren. Voornaamste hindernis: achterblijvende regelgeving.
Onttrekkingsverbod voor boeren bij Leeuwarden dreigt door PFOS
Wetterskip Fryslân heeft delen van de waterlopen in de polders langs de Jelsumer Vaart ten noorden van Leeuwarden afgesloten. Ook bestaat de kans dat er een onttrekkingsverbod komt voor oppervlaktewater in een deel van het gebied en worden wegen...
Actieplan moet akker- en weidevogels in Flevoland op hoger peil brengen
Met een breedgedragen actieplan probeert BoerenNatuur Flevoland de teruggang in het aantal akker- en weidevogels in Flevoland te stoppen. Daarna zou volgens de natuurorganisatie ook een opgaande lijn mogelijk moeten zijn.
Beschikbaarheid zoetwater Waddenregio raakt in het gedrang
Ondanks dat er nog voldoende zoetwater beschikbaar is, kan de waterbeschikbaarheid in Noord-Nederland de komende tijd wel degelijk in het gedrang komen. Deze waarschuwing geven onderzoekers af naar aanleiding van een inventarisatie van het...
Proef met ruilen natuurgrond in stroomgebied Drentsche Aa
Provincie Drenthe start in het Drentsche Aa-gebied met een proef om (natuur)grond te verkopen, te ruilen en/of te verwerven.
'AgroAgenda is het oliemannetje voor agrarisch Noord-Nederland'
'We zijn het oliemannetje voor de sector in Noord-Nederland', zegt programmaleider Jan Klink van AgroAgenda Noord-Nederland. De Agroagenda bestaat sinds 2013 als samenwerkings-, kennis- en innovatieplatform. Voor veel agrariërs is het platform nog...
Netcongestie blijft Noord-Nederland nog lang kwellen
Tennet verwacht minimaal nog zes tot acht jaar nodig te hebben om het Drents-Groningse elektriciteitsnet op orde te brengen. De netbeheerder hoopt dan te kunnen voldoen aan de snelgroeiende vraag naar en het grote aanbod van elektriciteit. Tot dan...
Flevoland krijgt nieuwe omgevingsvisie
Provincie Flevoland is gestart met het proces om te te komen tot een nieuwe provinciale omgevingsvisie. De vorige versie dateert van 2017.
Aardachtig pioniert met legale cannabis in opkomende markt
Het bedrijf Aardachtig in Almere is een van de tien kwekerijen die van de overheid mogen meedoen aan een proef met een gesloten cannabisketen. CEO Bart Vollenberg heeft een missie: cannabis maatschappelijk geaccepteerd maken.
Doelen Kaderrichtlijn Water waterschap Hunze en Aa's komen in beeld
Waterschap Hunze en Aa's is positief over de kansen dat de waterkwaliteit in het werkgebied in 2027 grotendeels voldoet aan de Europese kwaliteitseisen. Dan wordt het waterschap beoordeeld op basis van de Kaderrichtlijn Water (KRW).
Flevolanders laten zich zien in waterbeheer
Wat kun je als boer, Statenlid of beleidsmaker in Oost-Nederland leren van het bodem- en waterbeheer in de Flevolandse polders? Heel wat, bleek onlangs tijdens een rondgang door de provincie langs drie voorbeeldbedrijven.
Friese zandboer kan met bufferen droogteschade verminderen
Het lukt zandboeren in het oosten en zuiden van Friesland goed om via buffering op eigen land het grondwater ook in de drogere maanden structureel op peil te houden. Daarmee worden hun gronden klimaatbestendiger en vermindert de kans op...
Doorstart voor omstreden Drentse landschapsvisies
Provincie Drenthe pakt vanaf volgende maand het proces weer op om de landschapsvisies voor delen van Drenthe verder vorm te geven. Het planproces van de visies voor het zuidelijke deel van de Hondsrug en voor Zuidwest-Drenthe werd de afgelopen...
LTO Noord ziet nieuwe hoogspanningsleiding liefst in IJsselmeer gepland
Een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Diemen, Lelystad en Ens moet als het aan LTO Noord ligt het liefst naast de ringdijk van het IJsselmeer worden aangelegd. Dat adviseert de belangenbehartiger in een zienswijze aan de rijksoverheid.
Noordelijke Rekenkamer ziet ruimte voor rem op Drentse bollen
De Noordelijke Rekenkamer stelt vast dat provincie Drenthe en de Drentse gemeenten nog aanvullende maatregelen kunnen treffen om het risico op gezondheidsschade bij omwonenden van bollenpercelen te verminderen. Vooral de nieuwe Omgevingswet schept...
Nieuwe regeling helpt boeren in aardbevingsgebied weer op weg
Boeren in het Groningse aardbevingsgebied die te maken hebben met schadeherstel of versterking van hun gebouwen, kunnen ook inschrijven op de Maatwerkregeling. Die helpt bedrijven die noodgedwongen tot stilstand zijn gekomen weer op weg.
Voor geitenhouder Ter Veen is boeren een organisch proces
Melkgeitenhouder Egbert ter Veen in Dorkwerd is de enige geitenhouder in de stad Groningen. Dat schept kansen in de afzet. Maar ook bedreigingen als de gemeente hem confronteert met een vergunningplicht en een aangescherpt bestemmingsplan.
Jola-regeling in Friesland onder de loep genomen
Provincie Fryslân gaat nog eens kritisch kijken naar de subsidieregeling voor jonge bedrijfsopvolgers Jola. Dat zegt gedeputeerde Femke Wiersma (Landbouw, BBB) in reactie op een eerder bericht in Nieuwe Oogst dat gangbare bedrijven in die provincie...
Groen licht voor gebiedsplan boeren rond Veenhuizen
De pilotgroep Veenhuizen krijgt van provincie Drenthe groen licht voor het gebiedsaanbod Veenhuizen dat zij in november indiende. De pilotgroep heeft een aantal kaders en uitgangspunten ontvangen waarmee zij het proces voor het inrichtingsplan...
Noodkreet LTO Noord en noordelijke AJK's over dreigende sanering
LTO Noord en de drie agrarische jongerenorganisaties in Noord-Nederland hebben vrijdag 21 maart de noordelijke provincies aangesproken op de penibele positie van de agrarische sector. Op een bijeenkomst van AgroAgenda Noord-Nederland in Drachten...
Ruim 4 ton voor behoud en herstel Drentse boerenlandvogels
Gedeputeerde Staten van Drenthe steken nog eens 434.000 euro in een aantal maatregelen voor behoud en herstel van boerenlandvogels, zoals de kievit, grutto, tureluur, scholekster en wulp. Het geld is bedoeld ter ondersteuning van programma's van...
'Dit wordt voor ons allemaal het jaar van de aanpassingen'
Jisse Otter (BBB) zit als Drentse gedeputeerde voor landbouw en stikstof op een centrale positie als het gaat om de transitie van het platteland. Hij merkt dat de landelijke overheid steeds meer inziet dat de huidige stikstofaanpak vastloopt in een...
Tijdelijke vrijstellingen voor middelen tegen kever en schurft in fruitteelt
De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) realiseerde in samenwerking met Prisma, de organisatie van biologische fruittelers, voorlopige vrijstellingen voor de inzet van de gewasbeschermingsmiddelen Raptol en Curatio in appels en peren. Deze...
LTO Nederland: aanpassingen GLB vanaf komend jaar
LTO Nederland roept demissionair landbouwminister Piet Adema op om de voorstellen van de Europese Commissie voor aanpassingen van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vanaf 2025 over te nemen tot en met 2027.
Tenderprocedure Friese Jola-subsidie bevoordeelt biologische boeren
Met de Jola-subsidieregeling worden jonge boeren en tuinders ondersteund in het maken van een goede start na bedrijfsovername. In de laatste inschrijvingsronde in Friesland heeft maar een fractie van de aanvragen de eindstreep gehaald. Van de 145,...
Van soldaat en kippenvanger naar legpluimveehouder
Wilrik Zondervan (26) in het Drentse Vries is een beetje een vreemde eend in de bijt. De Fries ruilde een carrière bij de Landmacht in voor een loopbaan als bedrijfsleider op een biologisch leghennenbedrijf. 'Ik voel mij boer, maar ben nog geen...
Groningen start pilot met opruimen asbest
Provincie Groningen en de gemeente Midden-Groningen starten samen met LTO Noord een proefproject om agrarisch ondernemers te stimuleren, adviseren en ondersteunen bij het verder aanpassen van hun bedrijf. Waar mogelijk gebeurt dit in combinatie met...
Bollenpercelen zijn voor bewoners Westerveld geen bezwaar
De aanwezigheid van bollenteelt in Westerveld heeft nauwelijks effect op de leefbaarheid in de omgeving. Dat is een van de conclusies uit een inwonersenquête die de provincie heeft laten houden in het kader van het project Duurzame Bollenteelt...
Meer ruimte voor erfmolens in Friesland
Provincie Fryslân verruimt de regels voor erfmolens bij boerderijen. Hiervoor wordt de provinciale omgevingsverordening aangepast, een gevolg van het nieuwe collegeakkoord en als uitwerking van diverse Statenmoties.
Doelsturing werkt bij Drentse veehouders
Duurzame prestaties van melkveehouders zijn zichtbaar te maken door te sturen op concrete doelen zoals ammoniakemissie, fosfaatbodemoverschot en weidegang.
Frankrijk maakt schieten op de wolf makkelijker
Frankrijk heeft het wolvenplan voor de periode 2024-2029 klaar. Nu de populatie wolven met ruim 1.100 dieren in 2023 op een respectabel niveau is gekomen, is het volgens de regering van president Emmanuel Macron tijd om het samenleven met de wolf...
LTO Noord: landbouw meewegen bij aanlanden van Noordzeestroom
De overheid kijkt wel naar de natuureffecten, maar weegt de gevolgen voor de landbouw bij het verbinden van de grote windparken op de Noordzee met het Eemshavengebied onvoldoende mee. Dat schrijft LTO Noord in een reactie op een deelrapport van het...
Bodemdaling in Flevoland blijft voorlopig nog doorgaan
Provincie Flevoland en waterschap Zuiderzeeland hebben een nieuwe bodemdalingskaart laten opstellen. Daaruit blijkt dat de bodemdaling naar verwachting ook in de komende decennia doorzet.
Noordoostpolder zoekt aanvullende locaties voor arbeidsmigranten
Het gemeentebestuur van Noordoostpolder wil inzetten op grootschalige opvang van arbeidsmigranten. Dit betekent dat er ruimte komt voor nog eens drie locaties met elk driehonderd bedden. Kleine locaties wil de gemeente zoveel mogelijk beperken.
Actieplan moet akkervogelstand Flevoland boost geven
Extra inspanningen moeten de populatie akkervogels in provincie Flevoland de komende jaren een boost geven. Alleen de huidige activiteiten in het kader van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) blijken onvoldoende om de terugloop tegen te...
Groninger experiment met regeneratief
Boeren in provincie Groningen die willen experimenteren met regeneratieve landbouw kunnen zich inschrijven voor een pilot rond deze natuurvriendelijke productievorm.
Nieuw licht op toekomst van Veenkoloniën
Boeren in de Veenkoloniën moeten hun bedrijfsvoering aanpassen. Klimaatverandering, toenemende plaagdruk en andere maatschappelijke behoeften dwingen daartoe. Het project 'Boerderij van de Toekomst' biedt inzicht.
LTO Noord wil afwegingsladder voor uitbreiding defensielocaties
LTO Noord vraagt het ministerie van Defensie meer rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen in de land- en tuinbouw waar het gaat om nieuwvestiging van defensieactiviteiten. Dat zegt de belangenorganisatie in reactie op het Nationaal...
Vernieuwde Friese ganzenaanpak wordt 1,1 miljoen euro duurder
De extra kosten van de nieuwe ganzenaanpak van provincie Fryslân bedragen 1,1 miljoen euro per jaar ten opzichte van het huidige beleid. Dat blijkt uit de presentatie van het plan Gans in Balans.
Drenthe laat probleemwolven sneller afschieten
Provincie Drenthe past de procedure aan waarmee aanhoudende aanvallen van wolven op vee eerder kunnen worden aangepakt. De probleemwolven mogen worden afgeschoten als ze meerdere keren goed beschermd vee hebben aangevallen binnen dezelfde gemeente...
Noordelijke provincies trekken blokkade mestvergisters in
De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen hebben de blokkade van 23 mestvergisters in Noord-Nederland opgeheven. De exploitanten kunnen weer digestaat afvoeren naar akkerbouwers.
Franse regering komt boeren tegemoet na roerige protestweken
De Franse regering van premier Gabriel Attal heeft een reeks maatregelen gepresenteerd om de boeren in Frankrijk wat lucht te bieden. Zo komt er een tegemoetkoming voor gestegen lasten van 400 miljoen euro.
WFO-voorzitter: 'Dieselbelasting is enkel een aanleiding, er zit veel meer frustratie'
Het aantal Europese landen waar boeren en tuinders op de trekker klimmen om hun ongenoegen te uiten, groeit gestaag. Het gaat dan over het landbouwbeleid, prijsvorming en de vele regels en beperkingen waarmee zij worden geconfronteerd. In navolging...
LTO Noord pleit voor buitenerfse boerenwindmolens in Flevoland
Provincie Flevoland lijkt plaatsing van windmolens op boerenerven praktisch onmogelijk te maken. Daarmee werkt de provincie verduurzaming tegen en worden de problemen op het stroomnet verergerd, stelt LTO Noord in een brandbrief aan Provinciale...
MOB wil dat waterschap Noorderzijlvest handhaaft bij spoelplaatsen
Stichting Mobilisation for the Environment (MOB) richt haar pijlen nu ook op de waterschappen. De milieuorganisatie heeft bij Noorderzijlvest twee verzoeken tot handhaving ingediend.
Flevoland beperkt woningbouw boerenerven
Provincie Flevoland gaat vooralsnog niet mee in het verzoek van gemeente Noordoostpolder om het aantal woningen vrij te geven dat mag worden gebouwd op voormalige boerenerven. Wel verruimt de provincie een eerder vastgesteld quotum van 26 naar 35...
LTO Noord uit kritiek op waarde van natuuranalyses in Friesland
LTO Noord waarschuwt Provinciale Staten van Friesland voor tekortkomingen in het door Gedeputeerde Staten voorgestelde programma voor verbetering van de natuur in gebieden als Rottige Meenthe en De Alde Feanen.
Regionaal Landschap op grens Drenthe en Friesland stopt gebiedsproces
De stuurgroep Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek legt, na een jaar waarin ook inwoners en ondernemers hebben meegepraat over de landschapsvisie, het proces voorlopig stil. Het huidige document kan niet rekenen op voldoende draagvlak bij...
'Boer zijn is de route die het beste bij mij past'
De Nationale Agrarische Jongerendag op 18 januari in Apeldoorn gaat over lef hebben, veerkracht tonen en kansen grijpen. Nieuwe Oogst sprak voorafgaand met twee jonge boeren die vertellen wat hen drijft en hoe zij de moed erin houden.
Provinciale Staten Groningen doen zonneparken in de ban
Provincie Groningen verleent in principe geen medewerking meer aan het vestigen van zonneparken op landbouw- en natuurgronden. Alleen bij hoge uitzondering is dat nog mogelijk.
Boeren in Veenhuizen trekken met gebiedsaanbod eigen plan
Met een eigen gebiedsaanbod trekken negen boeren in het Drentse Veenhuizen zelf hun plan. Daarin nemen ze stikstofreductie, natuurverbetering en waterbeheer in één keer mee, met behoud van perspectief voor het agrarisch bedrijf.
Westerkwartier aarzelt over overstap naar natuurinclusief
Onderzoek naar natuurinclusieve bedrijfsplannen voor melkveehouders in het Westerkwartier toont aan dat die wel willen, maar een groot deel moeite heeft om zo'n bedrijfsvoering rendabel te maken. Dit werd duidelijk tijdens de afsluiting van het...
Geen ban op nieuwe Friese covergisters
De Gedeputeerde Staten van Friesland wil vooralsnog geen stop op nieuwe covergisters in de provincie. Dat antwoordt het college op vragen van D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP.
Dierenactivist moet stoppen met misbruiken The Pig Story
Dieractivist Bert van der L. uit Utrecht moet afstand doen van zijn website. De geschillenbeslechter van de World Intellectual Property Organization (Wipo) heeft deze week beslist dat Van der L. te kwader trouw heeft gehandeld.
POV: blijf bezwaar maken tegen facturen exportkeuringen
Varkenshouders moeten bezwaar blijven maken tegen de facturen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor exportkeuringen van levende dieren. Dat zegt de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) in een oproep aan haar leden.
Geen bedrijfsopvolger? Er is genoeg interesse, maar dan wel buiten de familie
Wat doe je als boer zonder opvolger binnen de familie? Neem je deel aan een stoppersregeling of laat je iemand van buitenaf toetreden met als uiteindelijke doel een overname? Bij die laatste optie staat een groep veelal jonge boeren te popelen om te...
Jongeren zoeken alternatieven voor gevolgen bodemdaling
Voor ruim dertig Flevolandse technasiumleerlingen begon het nieuwe schooljaar met een uitdagende praktijkopdracht. Ze werken tot eind dit jaar namelijk aan het thema bodemdaling in agrarisch gebied.
LTO Noord vraagt meer speelruimte voor Amelander boeren
De veehouders op Ameland moeten meer ruimte krijgen om verder te verduurzamen. Dat zegt LTO Noord in een reactie op het ontwerpbestemmingsplan voor het Waddeneiland.
Friesland wil in voorjaar afspraken maken over overdracht stikstof
De Friese gedeputeerde Femke Wiersma (BBB) wil komend voorjaar een regeling aan de Provinciale Staten voorleggen waarbij vrijkomende stikstofruimte als eerste wordt gebruikt voor het legaliseren van PAS-melders.
Deskundigen stellen scherper toezicht voor bij Drentsche Aa
Overheden als provincie, gemeenten en waterschap moeten scherper toezien op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het bekenstelsel van de Drentsche Aa. Alleen dan kan de kwaliteit van het oppervlaktewater nog verbeteren.
Grensbeek Schoonebeekerdiep gaat toch op de schop
Waterschap Vechtstromen gaat de loop van het Schoonebeekerdiep in Zuidoost-Drenthe toch aanpassen. Zo moeten bij de stuwen meer vispassages komen en worden de oevers verbreed. Zo'n tien jaar geleden werd een project met hetzelfde oogmerk afgeblazen,...
Agrarisch waterbeheer Friesland gaat nieuwe fase in
Met nieuwe projecten, voldoende financiële middelen en een gebiedsgerichte aanpak gaat het Deltaprogramma Agrarisch Waterbeheer (DAW) in de provincie Friesland een nieuwe fase in. Zo kunnen Friese boeren en tuinders de juiste bodem- en...
Meer onderzoek naar afspoeling in Flevoland, Groningen en Drenthe
De oppervlakkige afspoeling van landbouwpercelen naar het oppervlaktewater verschilt sterk per grondsoort. Dat komt naar voren uit meerjarig onderzoek in Flevoland om deze vorm van afspoeling in beeld te brengen. De studie wordt uitgebreid naar meer...
Onderzoek WUR bevestigt stikstofwinst boeren Wijnjewoude
De innovatieve opzet van het Friese project De Drieslag in Wijnjewoude lijkt te werken. Een groep van 26 veehouders uit de gemeente Opsterland laat vanaf 2025 hun rundveemest centraal verwerken, produceert daarmee groen gas en weet door nabewerking...
Nog geen duidelijkheid over verontreiniging in covergisters
Bij een tweede bemonstering van 34 covergisters in Noord-Nederland zijn nog steeds schadelijke stoffen aangetroffen. Daarmee behoudt het digestaat de status als afvalproduct en kan het niet worden afgezet als meststof.
Landschapsvisie Drents-Friese Grensstreek wekt wrevel bij boeren
Boeren in Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland maken zich in toenemende mate zorgen over de ontwikkeling van het Landschapspark Drents-Friese Grensstreek. Ze hebben een protestpetitie opgesteld in reactie op een conceptlandschapsvisie en ook LTO...
'Als iedereen meedoet, hebben we helft Drentse stikstofopgave al gehaald'
Via het project Duurzaam Boeren Drenthe kan de agrarische sector in de provincie flinke stappen zetten in het verminderen van de stikstofuitstoot, stelt gedeputeerde Jisse Otter (BBB) tijdens een werkbezoek in Wezup. 'Als alle achthonderd Drentse...
Friesland wil vooroplopen in biobased bouwen
Lukt het om in de komende jaren in Noord-Nederland regionale productie- en afzetketens op te tuigen waarin lokaal geteelde plantaardige vezels hun weg vinden naar de bouw? Friesland wil daarin vooroplopen.
LTO Noord wil duidelijke stem landbouw in nieuw wolvenplan
Het huidige wolvenbeleid in Nederland faalt omdat hierin de ecologische waarde van de terugkeer van de wolf centraal staat en niet de gevolgen daarvan voor met name de landbouw. In het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan, dat volgend jaar zijn beslag...
Maatwerkregeling moet Groningse aardbevingsboeren helpen met bedrijfsontwikkeling
Agrariërs in het Groninger aardbevingsgebied kunnen vanaf 1 december een subsidieaanvraag indienen voor de maatwerkregeling van het Agroprogramma. Deze is door overheden samen met de agrarische sector opgezet en is bedoeld voor boeren die de...
Van koeien melken naar mammoetgras telen
Melkveehouders Koos en Jaimy Vos in het Drentse 2e Exloërmond zijn PAS-melder en gooien hun bedrijf drastisch om. Van 390 koeien stappen ze over op mammoetgras. 'Het is voor ons de enige manier om te kunnen houden wat we hebben.'
MOB vangt bot bij aanvechten vergunning Flevolandse bedrijven
Twee Flevolandse boeren behouden de natuurvergunning voor hun bedrijf. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Het bezwaar van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) beoordeelt de rechter als ongegrond.
WDODelta en Hunze en Aa's gunnen grondgebruikers meer tijd voor onderhoud
De waterschappen Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en Hunze en Aa'a hebben de najaarsschouw voorlopig uitgesteld vanwege het natte weer. Het is daardoor niet mogelijk om met zwaar materieel het land op te gaan.
Provincie Drenthe met boeren op zoek naar effect inzaaien grasklaver
Provincie Drenthe is op zoek naar honderd melkveehouders in Drenthe die tegen een vergoeding willen meedoen aan een onderzoek naar de effecten van inzaaien van grasklaver. Het gaat om het onderzoeksproject '100 Boeren Bodemgezondheid'. Het heeft als...
Bietencampagne duurt twee weken langer
Royal Cosun Beet Company ziet dat de suikerbieten die nu nog in de grond zitten sterk blijven groeien. Dat levert naar verwachting 6 ton meer bieten op per hectare dan begin augustus is aangegeven, gemiddeld 86 ton. Om het grotere volume te...
Water staat centraal in Drents Programma Landelijk Gebied
Verbetering van de waterhuishouding staat, naast verbetering van de natuurkwaliteit en vermindering van de stikstofdepositie, centraal in het Drents Programma Landelijk Gebied. De eerste vier conceptmaatregelenpakketten die de provincie heeft...
Maatschap Jobing-Buurman vindt contact met samenleving belangrijk
Maatschap Jobing-Buurman in het Drentse Grolloo treedt met een open vizier de samenleving tegemoet. Niet alleen via een melktap en vleesverkoop aan de weg. Jans en Alie Jobing ontvangen ook volop bezoekers. Dat hoort er gewoon bij.
Plan voor experiment met boerenmarkt in Dronten
De vereniging Flevofood wil samen met gemeente Dronten en met steun van LTO Noord een boerenstreekmarkt opzetten in Dronten. Doel is een meer directe verbinding leggen tussen boeren en de burgers.
Voor behoud weidevogels in Midden-Friesland moet roer flink om
Voor een effectief weidevogelbeheer in het gebied Aldeboarn-De Deelen-Noord in Midden-Friesland moeten grondeigenaren hun bedrijfsvoering drastisch omgooien. Dat kost volgens een gebiedsofferte de komende twintig jaar ruim 56 miljoen euro aan...
Groen verdienmodel voor boeren Drentsche Aa nog zoek
Het lukt boeren in het stroomdal van de Drentsche Aa nog niet om voldoende inkomsten te genereren uit groene diensten. Uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) blijkt dat dit het verder doorvoeren van een meer natuurinclusieve...
Op zoek naar mooie mest voor betere bodem
Minder uitspoeling van je percelen en het liefst meer grasopbrengst. Tachtig melkveehouders in West- en Midden-Groningen zoeken naar nieuwe oplossingen die de bodem verbeteren en de uitspoeling verminderen.
Covergisters Noord-Nederland dupe van vervuild product of meetfout
De bron van de resten amfetaminen in het digestaat van ruim twintig covergisters in Noord-Nederland ligt waarschijnlijk in vervuild rioolslib of mogelijk zelfs in een valspositieve analyse-uitslag. Daarmee is het de exploitanten niet aan te rekenen...
Bietencampagne Groningen goed op stoom na valse start
De bietencampagne in Oost-Groningen verloopt redelijk gemiddeld. Loonbedrijven in de regio melden 80 procent van de suikerbieten op klei en 20 procent op zand te hebben gerooid. De door een fabrieksstoring opgelopen achterstand van enkele dagen aan...
Drenthe wijst bezwaren rond gebruik gewasbescherming bollen af
Provincie Drenthe wijst bezwaren van het burgerinitiatief Meten = Weten en bewoners van de buurtschap Boterveen af tegen het afwijzen van eerdere handhavingsverzoeken op de teelt van lelies op die locatie en het gebruik van veertien...
BBB Drenthe wil rem op natte natuur vanwege blauwtong
De BBB-fractie in Provinciale Staten van Drenthe zet vraagtekens bij de aanleg van meer natte natuur. Volgens de fractie wordt de kans op dierziekten als blauwtong zo alleen maar groter.
LTO Noord wil grondig onderzoek naar gevolgen waterstofnetwerk Groningen
LTO Noord vraagt Gasunie om grondig onderzoek te doen naar de gevolgen voor de landbouw van de aanleg van een waterstofnetwerk in Groningen. Het Groninger netwerk wordt gezien als een pilot voor een landelijk waterstofnetwerk.
Mestvergisters op slot door vondst amfetaminen in digestaat
Twintig covergistingsbedrijven in het noorden van Nederland mogen voorlopig geen digestaat afvoeren na de vondst van resten amfetaminen. De exploitanten vrezen een miljoenenschade.
Rijk steunt verzakte historische 'roze boerderij' in Drieborg
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) stelt ruim 7,5 ton beschikbaar voor de restauratie van de 'Roze Boerderij' in Drieborg. Daarmee is er voldoende geld om te starten met de restauratie en het schadeherstel van het 157 jaar oude...
Het regent Waarde-ringen tijdens Dutch Food Week voor band boer burger
In diverse provincies zijn de laatste dagen tijdens de Dutch Food Week mensen in het zonnetje gezet die zich inzetten voor het versterken van de band tussen boeren en consumenten. Onder andere in Utrecht, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland...
Emmen besluit over beleid voor kleine windmolens
De gemeenteraad van Emmen beslist deze maand of boeren en tuinders in het buitengebied maximaal twee windmolens met een ashoogte van 15 meter mogen plaatsen in de buurt van hun bedrijven.
Noordelijke overheden trekken aan de bel over bever
De aangewezen leefgebieden voor bevers in Groningen en Drenthe zijn nagenoeg vol. Populatiegroei van het aantal van deze beschermde dieren is niet meer op te vangen door verplaatsing van exemplaren naar elders in Noord-Nederland.
App De Groene Winkelkar brengt boer en consument bij elkaar
Consumenten weten nauwelijks nog waar hun voedselproducten vandaan komen en agrarische producenten weten niet waar die producten terechtkomen. Dat maakt het lastig voor boeren en tuinders om draagvlak te behouden en voor consumenten om de oorsprong...
Kunstenaars en wetenschappers creatief met veldbonen
Op zoek naar het vierde gewas voor de akkerbouw in de Veenkoloniën kunnen peulvruchten en in het bijzonder veldbonen een belangrijke rol vervullen.
Akkerbouwers en melkveehouders vinden elkaar in teelt voedererwten
Akkerbouwers Cato en Carin Gaaikema en melkveehouders Joost en Riet van 't Klooster in het Groningse Houwerzijl werken samen in de teelt van voedererwten. 'Je moet elkaar vertrouwen en kennen, dan komt het goed.'
Asbestsanering in Drenthe weer in de lift
Het verwijderen van asbestdaken in Drenthe trekt weer aan na een neergang vanaf 2019. Van de Drentse asbestdaken is inmiddels 40 procent gesaneerd, meldt provincie Drenthe in een voortgangsreportage.
Minder afspoeling in Flevoland blijkt goed mogelijk
Met praktische en efficiënte maatregelen is het nog mogelijk om in Flevoland de emissie van gewasbeschermingsmiddelen in de sloot te verminderen. Dat is de conclusie uit de praktijkproeven perceelafspoeling die in 2021 en 2022 zijn uitgevoerd in...
Giftige doornappel tussen Friese mais aangetroffen
Toezichthouders van de Friese gemeente Weststellingwerf hebben vorige week tijdens controlewerkzaamheden op een agrarisch perceel aan de Hoofdweg in Oldeholtpade giftige doornappelplanten aangetroffen. De doornappelplanten waren uitgezet in een...
Profiel: 'Femke Wiersma is bevlogen politica met lef'
Van de Friese gedeputeerde Femke Wiersma van BoerBurgerBeweging wordt veel verwacht als kersverse provinciebestuurder. 'Ze is zo'n beetje de ideale gedeputeerde voor de landbouw.'
Natuurkwaliteit in Drentsche Aa blijft nog achter
De natuurkwaliteit in het stroomgebied van de Drentsche Aa gaat vooruit, maar lang niet overal en in voldoende mate. Dat concluderen vier ecologen in een evaluatierapport dat is opgesteld in opdracht van Provincie Drenthe.
Boer in Zuidwolde vecht omrijvergoeding aan bij Raad van State
Een akkerbouwer in het Drentse Zuidwolde vindt een vergoeding voor omrijschade onvoldoende en is hiertegen in beroep gegaan bij de Raad van State.
Kavelruil in Flevoland steeds vaker in beeld
Provincie Flevoland heeft de subsidieregeling voor vrijwillige kavelruil met nog een jaar verlengd. Boeren in de Flevopolders weten namelijk met enige regelmaat via het project Duurzaam Verkavelen hun grondpositie te verbeteren.
Weidevogelseizoen in noorden redelijk goed verlopen
Het weidevogelseizoen in het noorden van Nederland was aardig goed dit jaar. Dat concluderen de betrokken organisaties na de afsluiting van het broedseizoen.
Meer weidevogels geteld in noorden van Noordoostpolder
De twaalf deelnemers aan de regeling voor agrarisch legselbeheer in de kop van de Noordoostpolder hebben dit broedseizoen flink meer weidevogelnesten geteld dan in het jaar ervoor. Dat meldt BoerenNatuur Flevoland op basis van de jaarlijkse...
Waterschap Noorderzijlvest werkt samen in EU-klimaatproject
Waterschap Noorderzijlvest is met twee klimaatprojecten aangehaakt bij het Europese programma Blue Transition. Dat is opgezet om de eigen aanpassingen aan klimaatverandering te kunnen afmeten aan andere proeven in de landen rond de Noordzee.
Nieuwe waterstofleiding van Flevoland naar Overijssel
Demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie heeft een nieuwe waterstofverbinding in de planning van zijn ministerie opgenomen. De leiding zou er voor 2050 moeten komen en verbindt de energiecentrale bij Lelystad met het waterstofnetwerk...
Nederland en Vlaanderen werken samen in innovatiecentrum Agropolis
Nederland en Vlaanderen kennen veel gelijksoortige problemen, bijvoorbeeld op het gebied van waterkwaliteit of stikstof. Samenwerken aan oplossingen is een logische stap. Dat gebeurt op bescheiden schaal in het Belgische Kinrooi.
Uitspraak rechter frustreert onderzoek duurzame bollenteelt
De uitspraak van de rechtbank die het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op percelen lelieteelt aan de Boterveen bij het Drentse Smilde verbiedt, legt ook het onderzoek naar verduurzaming van deze teelt lam.
Herinrichting Nieuwe Drostendiep Zuidoost-Drenthe nadert eerste fase
Grootscheepse veranderingen staan op stapel in het stroomgebied van het Nieuwe Drostendiep in Zuidoost-Drenthe. De afgelopen jaren is gewerkt aan een integraal plan voor een aangepast en klimaatbestendig beheer van het beekdal.
Overheidsdwang komt steeds dichterbij
Specialisten in onteigeningsrecht verwachten dat de overheid boeren gaat dwingen afstand te doen van hun bedrijven. De vraag is niet meer of, maar wanneer. 'Zoals de vlag er nu bij hangt, ontkom je niet aan bepaalde vormen van dwang.'
LTO Noord Flevoland houdt vast aan hertenhek bij Veluwemeer
LTO Noord blijft vasthouden aan de eis om het beoogde nieuwe leefgebied voor edelherten in Oostelijk Flevoland op de grens met het agrarisch gebied af te sluiten met een hek. Alleen zo wordt schade aan landbouwgewassen voorkomen, schrijft de...
Drentse Wapse in de ban van de wolf
De dorpsgemeenschap in het Drentse Wapse heeft al drie jaar te maken met de wolf. In het naastgelegen Drents-Friese Wold leven nu zo'n tien van deze roofdieren. De zorgen onder de bevolking nemen toe.
Tweehonderd veenweideboeren kunnen meedoen aan project emissievermindering
De provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht gaan tweehonderd melkveehouders in het westelijke veenweidegebied helpen om 'transitiestappen' te zetten naar een bedrijfsvoering met minder uitstoot. Dit jaar nog moet daarvoor het fieldlab...
Vier Drentse partijen willen samen regeren in hunebedcoalitie
De fracties van VVD, BBB, CDA en PvdA in de Drentse Provinciale Staten hebben een akkoord gesloten waarin ze zich als de hunebedcoalitie presenteren. Het programma waarmee de komende vier jaar Drenthe moet worden bestuurd, is getiteld 'Samen bouwen...
Drentse gemeenten geven hogere boerenwindmolens een kans
Vier Drentse gemeenten geven agrariërs de kans om hogere windturbines op hun erf te plaatsen. Het gaat om een proef van tien jaar in Midden-Drenthe, De Wolden, Westerveld en Hoogeveen.
Minister Piet Adema bijgepraat over innovatie in Veenkoloniën
Onder de noemer Innovatie Veenkoloniën kreeg landbouwminister Piet Adema maandag een rondleiding op het regionaal onderzoekscentrum Plant en Omgeving in het Drentse Valthermond.
Overijssel zet in gebiedsprogramma in op sociaal-economisch perspectief
Provincie Overijssel legt in de uitwerking van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) de nadruk op het bieden van sociaal-economisch perspectief voor het platteland. Dat stelde landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) bij de...
Groningse mestkelders blijven zorgen geven
Veehouders in het Groningse aardbevingsgebied kampen sinds de eerste grote beving in 2012 met lekkende mestkelders. Dat betekent dat door bevingsscheuren grondwater de kelder binnendringt. Oplossingen zijn niet eenvoudig.
BBB'er Jan Klopman kandidaat landbouwgedeputeerde Flevoland
De BBB in Flevoland draagt haar kandidaat Jan Klopman voor als landbouwgedeputeerde. Daarnaast zou hij de portefeuilles Visserij, Natuur en het Flevolands Programma Landelijk Gebied moeten krijgen.
Extra steun voor natuurinclusief boeren in Flevoland
Boeren in Flevoland die hun bedrijf meer natuurinclusief willen maken, kunnen gebruikmaken van een nieuwe subsidieregeling. Via het Flevolands Agrarisch Collectief is vooralsnog 450.000 euro extra beschikbaar vanuit het programma 'Flevoland...
Boeren Binnenveld stappen uit gebiedsproces
Gebiedscoöperatie Het Binnenveld heeft het overleg namens de landbouw met de overheid en andere partijen in het gelijknamige gebiedsproces voor het landbouwgebied tussen het Gelderse Wageningen en Ede opgeschort.
Nieuwe coalitie Flevoland kiest voor besluitvorming van onderop
De nieuwe coalitie in Provinciale Staten van Flevoland wil de burger meer betrekken bij de besluitvorming. De fracties van BBB, ChristenUnie, VVD, PVV en SGP stellen dat in het coalitieprogramma 'Toekomst voor het nieuwe land' dat vrijdag werd...
Flevoland publiceert eerste versie eigen plattelandsaanpak
Provincie Flevoland heeft een eerste versie van het Flevolands Programma Landelijk Gebied (FPLG) gereed. De vraag die de provincie daarin centraal stelt: hoe komen we tot een toekomstbestendig, leefbaar en gezond platteland waar het goed wonen,...
VVD in Drenthe wil extern salderen behouden
De VVD-fractie in Provinciale Staten van Drenthe wil dat Gedeputeerde Staten op zoek gaan naar oplossingen voor het schrappen van het extern salderen van stikstof.
Onderzoekers verwachten aderlating voor Gelderse landbouw
De agrarische sector in Gelderland krimpt met tientallen procenten als de plannen voor de reconstructie van het platteland onverkort worden doorgezet. Onderzoek van Arcadis en DLV Advies in opdracht van de provincie wijst uit dat de hele Gelderse...
Tijdsfactor grootste struikelblok bij uitvoering Gelders gebiedsplan
De maatregelen in Gelderland om stikstof te verminderen, droogte te bestrijden en natuur te herstellen hebben effect. Onderzoek laat zien dat het niet goed gaat met de Gelderse natuur, maar dat achteruitgang daarvan kan worden gestopt. Op een aantal...
Geen duidelijkheid voor boeren Zeewolde over kazerne
Staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie heeft de boeren op de beoogde locatie voor een nieuwe kazerne bij het Flevolandse Zeewolde geen duidelijkheid kunnen bieden. Maandagavond vond een gesprek plaats tussen de bewindsman en de acht...
Boerenproef met composteren van Gronings bermgras
Drie Groningse boeren gaan aan de slag met het composteren van bermgras. Het bermmaaisel, dat wordt gezien als groenafval, verwerken ze tot een hoogwaardig eindproduct voor bodemverbetering.
Collectief Overijssel mist samenhang in plattelandsaanpak
Het landbouwcollectief Overijssel mist de samenhang in de manier waarop de provincie het platteland van Overijssel wil herinrichten via het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Een goed sociaal-economisch perspectief en een...
Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe richt zich op voedsel en energie
Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe focust zich op de agrofoodsector en energietransitie, maar breidt het werkgebied uit. Dat maakte interim-voorzitter Eddy Veenstra bekend op een symposium en informatiemarkt in Ruinen. 'En we gaan van beleid naar...
Friese bestuurders mikken op verdelen van de pijn bij stikstofaanpak
De bij het Friese Programma Landelijk Gebied (FPLG) betrokken partijen lijken elkaar voorzichtig te vinden in een gezamenlijke aanpak.
Kiekendief zoekt in Flevoland steeds vaker graanperceel op
De Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder waarschuwt Flevolandse boeren dat kiekendieven steeds vaker in graanpercelen broeden. Dat komt omdat de oorspronkelijke nestlocaties, in rietkragen langs waterlopen, minder zijn te vinden.
Provincie Drenthe blijft somber over staat natuur
De kwaliteit van de Drentse natuurgebieden lijdt onder stikstofneerslag en verdroging en in mindere mate klimaatverandering. Voor elf van de veertien Drentse Natura 2000-gebieden zijn daarom aanvullende maatregelen nodig, binnen en buiten de huidige...
Groningen compenseert aardbevingsschade drie boeren
Drie agrarische bedrijven in het Groningse aardbevingsgebied ontvangen samen ruim 1,2 miljoen euro subsidie vanuit het Agroprogramma Groningen. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Groningen besloten. De subsidie is bedoeld om de bedrijfsvoering, die...
Leidingaanleg in Westerkwartier valt positief
Twee nieuwe riool- en afvalwaterpersleidingen tussen Marum, Zuidhorn en Gaarkeuken lopen over het land van maar liefst 46 Groningse boeren. De komende zomer gaat de eerste schop de grond in.
LTO Noord waarschuwt Drents provinciebestuur voor wensdenken
LTO Noord en het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK) zijn ongelukkig met de voorbereidingsbijeenkomsten voor het Drents Programma Landelijk Gebied en spreken van een valse start.
Tweede agrarische gasnetwerk Drenthe in de maak
Na een eerder initiatief voor een agrarisch biogasnetwerk in Zuidwest-Drenthe is een groep boeren in Noord-Drenthe en Oostelijk Friesland een gelijksoortig project gestart. De boeren willen de productie van biogas uit hun afzonderlijke...
Waterschap Noorderzijlvest staat intekenen onderhoudspaden toe
Grondgebruikers in het werkgebied van waterschap Noorderzijlvest mogen de onderhoudspaden langs watergangen optellen bij hun inspanningen voor het behoud van landschapselementen. Het dagelijks bestuur van het waterschap geeft hier toestemming voor...
In Noord-Frankrijk is Nederland nooit heel ver weg
De regio Hauts-de-France, het gebied in Noord-Frankrijk tussen Lille en Parijs, raakt steeds meer in trek bij Nederlandse boeren. Ze vinden er relatief dichtbij nog volop ruimte voor uitbreiding van hun bedrijfsactiviteiten. Ook de Nederlandse...
LTO Noord: vergeet boer niet bij keuze hoogspanningstracé Flevoland
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en netbeheerder Tennet dreigen de belangen van agrarische bedrijven in Flevoland te vergeten. Daar waarschuwt LTO Noord voor in een reactie op een projectbeschrijving die moet leiden tot een tracékeuze...
Flevolandse boeren beslissen zelf over steun bij wildbeheer
Flevolandse boeren beslissen de komende dagen over de toekomst van de Flevolandse Stichting Faunabeheer en Schadebestrijding (FSFS). Voor eind mei moet uit een raadpleging blijken of er genoeg draagvlak is om de dienstverlening door de stichting...
Boeren en Groninger Landschap tekenen voor vrede over weidevogelbeheer bij Ezinge
Boeren met grond in de Medenertilsterpolder bij het Groningse Ezinge gaan samenwerken met het natuurbeheerder Groninger Landschap in een proef voor verbetering van de weidevogelbescherming in het gebied.
Aanvragen beregening gaat bij WDO Delta voortaan digitaal
Aanvragen voor beregenen met oppervlaktewater in het werkgebied van waterschap Drents Overijsselse Delta (WDO Delta) zijn makkelijker geworden. Telers in West-Overijssel en Zuidwest-Drenthe kunnen deze voortaan doen via de website van het waterschap...
Zomerveldbonen bij IJpema in Ezinge iets later de grond in
De veldbonen gingen zaterdag de grond in op het gemengde bedrijf van de familie IJpema in het Groningse Ezinge. Dat is iets later dan het jaar ervoor. Toen werd de inzaai half maart uitgevoerd.
Brede coalitie op komst in Provinciale Staten Drenthe
De BBB moet in Drenthe een brede coalitie vormen met VVD, CDA en PvdA. Dat adviseert verkenner Astrid Nienhuis aan Provinciale Staten in die provincie.
Kop van Drenthe gaat flink op de schop
Het stroomgebied van het Eelder- en Peizerdiep tussen het Noord-Willemskanaal en de dorpen Veenhuizen, Een, Roden, Norg en Eelde in Noord-Drenthe is efficiënt bij het afvoeren van bodem- en oppervlaktewater. Zo efficiënt dat bij extreme neerslag de...
Boeren Zeijen brengen zelf waterhuishouding in beeld
Met het plaatsen van sensoren op boerenland en bij stuwen is Boermarke Zeijen veel te weten gekomen over de waterhuishouding in het gebied rond het Noord-Drentse dorp. Ze wil nu fosfaat gaan terugwinnen uit het oppervlaktewater.
Meest bekeken
Meest gelezen
Kennispartners
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL