Netcongestie blijft Noord-Nederland nog lang kwellen

Tennet verwacht minimaal nog zes tot acht jaar nodig te hebben om het Drents-Groningse elektriciteitsnet op orde te brengen. De netbeheerder hoopt dan te kunnen voldoen aan de snelgroeiende vraag naar en het grote aanbod van elektriciteit. Tot dan zullen ook agrarische bedrijven soms nog in de wacht worden gezet.

Netcongestie+blijft+Noord%2DNederland+nog+lang+kwellen
© Chris Pennarts

Het stroomnet is met name in Noord-Nederland overvol. Samen met de regionale netbeheerder Enexis werkt Tennet hard aan capaciteitsuitbreiding, een miljardeninvestering. Zo is recent gestart met de bouw van een nieuw verdeelstation in het Groningse Ter Apelkanaal, op de grens met Drenthe. Later dit jaar begint nog een bouwproject in Veenoord en volgen in de nabije toekomst gelijksoortige projecten in Emmen, waar twee uitbreidingen komen op een nieuwe locatie.

Tussen Hoogeveen en Wijster worden over 17 kilometer kabelverbindingen aangelegd om twee nieuwe verdeelstations te kunnen koppelen. Daarnaast worden in Drenthe elf bestaande tussenstations van het hoogspanningsnet flink opgewaardeerd. Daarvoor worden tot 2031 ook de verbindingskabels verzwaard.

De operatie is volgens de twee netbeheerders hoognodig. Naast een snelgroeiende vraag naar elektriciteit, wordt steeds meer duurzame energie aangeboden via het elektriciteitsnet. Dat aanbod kan op zonnige of winderige dagen zelfs tot twaalf keer meer zijn dan het verbruik op dat moment. Tennet en Enexis moeten die stroom dan daar zien te krijgen waar wel vraag is, wat ook wel congestiemanagement wordt genoemd.


Knelpunten oplossen duurt jaren

Al met al duurt het zes tot acht jaar voordat de grootste knelpunten zijn opgelost. Dat komt volgens Tennet onder meer door te volgen procedures, het kunnen verwerven van voldoende bouwmaterialen, de beschikbaarheid van personeel en eventuele bezwaren tegen de bouwprojecten.

Volgens de beide netbeheerders groeit de wachtlijst voor grootschalige aanvragen van boven de 100.000 kilowattuur nog met de dag. In Drenthe staan bijvoorbeeld 250 bedrijven op de wachtlijst die minstens zoveel elektriciteit willen afnemen. En nog eens twee keer zoveel ondernemingen die aanzienlijke volumes duurzame stroom willen aanleveren. Hoe lang deze bedrijven moeten wachten op toegang, hangt sterk af van waar zij zijn gevestigd en de snelheid waarmee nieuwe infrastructuur kan worden aangelegd.

Tennet verwacht dat het aantal elektriciteitsproducenten de komende jaren blijft toenemen. Die zullen zich met name concentreren in regio's met veel bedrijvigheid. Een daarvan is de Eemsmond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer