Stercore start met bouw mestfabriek

Het Drentse bedrijf Stercore in Emmen verwacht in 2025 de installatie gereed te hebben om jaarlijks 350.000 ton vaste mest te kunnen verwerken tot biogas, vloeibare CO2 en de kunstmestvervanger en bodemverbeteraar biobased carbon.

Stercore+start+met+bouw+mestfabriek
© Twan Wiermans

De bouw van de industriële mestvergasser op basis van elektriciteit liep vijf jaar vertraging op door onder meer een bezwaarprocedure van Milieudefensie. Die vocht de stikstofberekeningen aan die aan de basis liggen van het productieproces. Aan de procedure kwam een einde, doordat de Raad van State het bedrijf onlangs in het gelijk stelde.

De verwerkingsinstallatie komt op het bedrijventerrein van Getec in Emmen. Dit najaar moet de bouw beginnen. In de installatie wordt dierlijke mest verwerkt met minimaal 30 procent droge stof, via biothermische droging.


Om de kosten te drukken, wil Stercore leveranciers van de mest de gelegenheid bieden aandelen te verwerven. Via het proces wordt jaarlijks 350.000 ton CO2 aan uitstoot bespaard. Het biogas wordt opgewerkt tot groen gas en op het aardgasnet ingevoerd.

De vaste mest kan na bewerking worden teruggeleverd aan de landbouw. De 30.000 ton vloeibare CO2 uit de fabriek is geschikt als groeimedium voor de glastuinbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer