Onttrekkingsverbod voor boeren bij Leeuwarden dreigt door PFOS

Wetterskip Fryslân heeft delen van de waterlopen in de polders langs de Jelsumer Vaart ten noorden van Leeuwarden afgesloten. Ook bestaat de kans dat er een onttrekkingsverbod komt voor oppervlaktewater in een deel van het gebied en worden wegen tijdelijk afgezet. Reden is het aantreffen van een verontreiniging met de chemische stof PFOS in het water van de vaart eerder dit jaar.

Onttrekkingsverbod+voor+boeren+bij+Leeuwarden+dreigt+door+PFOS
© Niels de Vries

De vervuiling is vermoedelijk afkomstig van Vliegbasis Leeuwarden. Daar wordt al jarenlang geoefend met vliegtuigen blussen. Het gebruikte blusschuim bevat onder andere PFOS, een schadelijke chemische stof die moeilijk afbreekt in het milieu.

In het gebied zijn overschrijdingen gemeten tot drie keer de norm. De PFOS zit voornamelijk in de bagger van de Jelsumer Vaart, maar is ook in de bodem van de nabijgelegen Lytse Vaart aangetroffen. Deze bagger wordt verwijderd.

Onderzoek door de GGD wijst uit dat er geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid of voor bijvoorbeeld het melkvee dat in het gebied graast. Toch is de situatie volgens het waterschap ernstig genoeg om maatregelen te treffen. Zo zijn duikers afgesloten en wordt water aangevoerd uit andere delen van Friesland om de slootwaterkwaliteit te verbeteren.


Extra waterinlaten

In de polders Vierhuisterpolder en Schaduwpolder ten zuiden van de Jelsumser Vaart legt het waterschap voor elke polder een extra waterinlaat aan. Via deze twee inlaten kan dan voldoende en schoner water worden aangevoerd. In het gebied ten noorden van de Jelsumer Vaart – tussen de Lytse Vaart en de Dokkumer Ee – komt ook een nieuwe waterinlaat. Daar waar nodig worden pompen geplaatst.

De uitvoering van de maatregelen in de noordelijke polders kost volgens het waterschap meer tijd dan in de zuidelijke polders. 'Daarom verwachten we dat in de noordelijke polders, zodra het droger wordt, vrij zeker een onttrekkingsverbod nodig is om het water op peil te houden.'


Regenwater vasthouden

Het waterschap adviseert veehouders om maatregelen te nemen om zoveel mogelijk regenwater vast te houden op de eigen percelen. Dat kan bijvoorbeeld door bochtstukken op drainage-einden te zetten.

Een van de boeren in de noordelijke polders bij Jelsum is Jan de Jong. De vijf melkveehouders aan de weg zijn geïnformeerd door het waterschap over de maatregelen. 'Ik maak mij niet zo'n zorgen. We onttrekken geen water voor bijvoorbeeld beregening en de melkkwaliteit van onze koeien is prima in orde. Het enige wat we ervan merken, is dat er hier en daar borden zijn geplaatst of dat er afsluitingen zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer