Roeken veroorzaken steeds meer overlast rond Coevorden

Het aantal roeken in en buiten het Drentse Coevorden groeit gestaag en zorgt voor steeds meer overlast. Omdat het om een beschermde vogelsoort gaat, is bestrijden niet mogelijk. Boeren en recreatieondernemers slaan de handen ineen om een oplossing gedaan te krijgen.

Roeken+veroorzaken+steeds+meer+overlast+rond+Coevorden
© Andre Weima Fotografie

'Je bent er op den duur flauw van', beschrijft melkveehouder Arjen Boesjes uit Dalen hoe hij gebukt gaat onder de voortdurende roekenoverlast. Hij en diverse collega-boeren hebben te maken met een grote kolonie met zo'n 750 nesten op het nabijgelegen recreatiepark De Huttenheugte.

De kraaiachtigen wonen daar en ook in de stad Coevorden, waar inmiddels zelfs ruim drieduizend nesten zijn geteld, maar foerageren op boerenland. Daar doen ze zich tegoed aan bijvoorbeeld jonge maisplantjes.


Vroeg zaaien

'Zo vroeg mogelijk zaaien is dan de minst slechte strategie. Maar dat lukt ook niet altijd, zeker als het een nat voorjaar is', beschrijft Boesjes zijn aanpak. Later zaaien betekent dat ook nog eens de jongste generatie plaagvogels bij hem op bezoek komt. Een tiental boeren in deze omgeving raakt jaarlijks zo telkens ieder meerdere hectares ingezaaid maisland kwijt.

Een echte oplossing is het dus niet, benadrukt Boesjes. 'Ook bij vroeg inzaaien is de kans groot dat de opkomende plantjes worden weggevreten. Met herinzaaien erbij telkens een schadepost van zo'n 3.000 euro, waar ik maar 1.000 euro van vergoed krijg.' En om die vergoeding te kunnen ontvangen, moet hij iedere keer zelf met vlaggetjes en een gaskanon in de weer, naast het extra papierwerk dat er bij komt kijken.


In hetzelfde schuitje

Boesjes en collega's uit de buurt hebben contact opgenomen met de bedrijfsleiding van De Huttenheugte. Niet om hen de schuld te geven, maar om elkaar te steunen. 'Zij hebben er ook enorme last van en kunnen er niets tegen beginnen. Boeren, burgers, recreanten en recreatieondernemers zitten zo allemaal in hetzelfde schuitje. We lopen gewoon vast op het gebrek aan beheer', stelt Boesjes.

Het recreatiebedrijf en de boeren gaan nu bij de provincie voor een oplossing pleiten. 'Weghalen van de bomen waarin de vogels zitten helpt niet, dan waaien ze onze kant uit of heeft een ander er last van.' De veehouder denkt aan actief beheer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    10° / 6°
    80 %
  • Woensdag
    9° / 3°
    20 %
  • Donderdag
    9° / 4°
    60 %
Meer weer