Een miljoen euro beschikbaar voor schoner water in Groningen

Waterschap Noorderzijlvest en provincie Groningen stellen gezamenlijk ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor het project 'Was- en spoelplaatsen Noorderzijlvest'. Hiermee kunnen agrariërs subsidie aanvragen voor de aanleg van een was- en spoelplaats op hun eigen erf.

Een+miljoen+euro+beschikbaar+voor+schoner+water+in+Groningen
© NAJK-BNDR

Dankzij een opvangbak komen resten van chemische gewasbeschermingsmiddelen en mest bij het schoonmaken van de machines niet in het grond- en oppervlaktewater terecht. In plaats daarvan wordt het afvalwater in de bak opgevangen en gezuiverd. Het project is bedoeld voor agrariërs in het Groningse deel van het werkgebied van Noorderzijlvest en het Groningse deel van Wetterskip Fryslân.

Het project komt voort uit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Hierin werken agrarisch ondernemers, waterschappen en overheden samen aan toekomstbestendig water- en bodembeheer in de landbouw. Uit eerdere subsidierondes kwamen al tien DAW-projecten in provincie Groningen voort, die momenteel in uitvoering zijn of al zijn afgerond.

Een daarvan is het project 'Klimaatboeren', waarin agrarisch ondernemers kennis konden opdoen en uitwisselen over wat klimaatverandering betekent voor hun bedrijf. Ook konden zij binnen dat project subsidie aanvragen voor het verkrijgen van duurzaamheidsadvies op maat en het laten opstellen van concrete maatregelplannen.


Erfemissies

Een ander project is 'Verminderen perceel- en erfemissie Groningen', in het beheergebied van waterschap Hunze en Aa's. Investeringen voor de verbetering van de waterkwaliteit zijn niet altrijd rendabel en daar is handelingsperspectief voor nodig. Het project geeft dit perspectief door advies en financiële ondersteuning te bieden rond het verminderen van erf- en perceelemissies.

Na aanmelding krijgt de deelnemer een (vrijblijvend) adviesgesprek om samen met een adviseur een plan te maken. De deelnemer bekostigt zelf de realisatie van de maatregel(en). Via het project is een bijdrage in de kosten mogelijk van maximaal 40 procent, met een maximum van 10.000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer