Westerveld vestigt voorkeursrecht op vier landbouwpercelen

Gemeente Westerveld in provincie Drenthe wil het zogenoemde voorkeursrecht vestigen op vier landbouwpercelen. Het gaat om locaties in Dwingeloo, Havelte en Diever die grenzen aan huidige woonwijken.

Westerveld+vestigt+voorkeursrecht+op+vier+landbouwpercelen
© Dirk Hol

Via het voorkeursrecht legt de gemeente vast dat zij de eerst gegadigde is bij verkoop van deze percelen. De procedure voorkomt dat speculanten er met de grond vandoor gaan en er daardoor minder woningen kunnen worden gebouwd.

Volgens de gemeente komen er met name sociale (huur)woningen en meer voorzieningen op de geplande locaties, met behoud van het dorpse karakter van deze kernen. Het besluit tot verkoop van de grond blijft overigens vrijwillig.

Op maandag 9 september belegt gemeente Westerveld een informatieavond voor bewoners en andere belanghebbenden. De eigenaren van de percelen zijn inmiddels geïnformeerd.


Nieuwe woningen

Het betreft percelen die aansluiten op de huidige woningbouwlocatie Valderse III in Dwingeloo, waar honderd nieuwe woningen moeten komen. Daarnaast zijn percelen aangewezen in Kalteren bij Diever, waar de nieuwbouwwijk Kalterbroeken wordt gevestigd. In Havelte gaat het om percelen in Meerkamp-West die aansluiten op de woonwijk De Meerkamp.

De gemeenteraad moet nog besluiten of zij het plan van het college van burgemeesters en wethouders goedkeurt. Dat besluit wordt dit najaar aan de raad voorgelegd. Bij een positieve beoordeling is het recht van eerste koop drie jaar geldig. Binnen die tijd moet een nieuw bestemmingsplan zijn aangenomen door de gemeenteraad.

Concrete plannen voor woningbouw op de aangewezen percelen zijn er nu nog niet, stelt gemeente Westerveld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    50 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer