Faunabeheer in provincie Drenthe ligt onder vuur

Het gaat niet goed met het beheer van schadelijke wildsoorten in provincie Drenthe. Onder andere de vos, de ree, de gans, de spreeuw en de roek hebben er vrij spel, ten koste van de landbouw, weidevogels en de verkeersveiligheid. Dat stellen zeven organisaties in een brandbrief aan Gedeputeerde Staten van Drenthe.

Faunabeheer+in+provincie+Drenthe+ligt+onder+vuur
© Marcel Berendsen

'Wat ons betreft moet de provincie met gezwinde spoed aan de gang met beleid en andere keuzes in de uitvoering die voorkomen dat populaties onbeheersbare vormen aannemen', schrijven onder andere LTO Noord, DAJK, Drents Particulier Grondbezit en de Vereniging van Drentse Boermarken.

De provincie is verantwoordelijk voor het faunabeleid en moet in de ogen van de zeven organisaties grondgebruikers met hun wildbeheerders in staat stellen om effectief te handelen bij schade, maar ook bij dreigende schade. Voor dit laatste is het snel en in heel Drenthe kunnen verkrijgen van een ontheffing of vergunning voor afschot een absolute voorwaarde.


Afschotvergunning

Dat verkrijgen van ontheffingen wordt echter steeds moeilijker, stellen de organisaties. Zo vergt een afschotvergunning voor ganzen op percelen wintergerst zeker zes weken de tijd, voor vossen wordt die helemaal niet meer afgegeven. Voor andere soorten is soms geen vergoeding van de schade mogelijk. Daardoor neemt de gewasschade alleen maar toe, wat de provincie ook meer geld kost.

De partijen willen meer eigen handelingsruimte om wildschade te bestrijden. 'Wij stellen vast dat provinciaal faunabeleid en de uitvoering daarvan ervoor zorgt dat populaties van dieren die schade veroorzaken ongebreideld groeien, dat grondgebruikers de mogelijkheid om effectief schade te bestrijden niet wordt gegund en dat grondgebruikers ervaren dat het verkrijgen van een tegemoetkoming in de schade steeds moeilijker wordt.'

De organisaties wijzen op de bij uitvoeringsinstantie BIJ12 gemelde schadebedragen als signaal dat het steeds erger wordt. In Drenthe ging dat bedrag van 150.000 euro in 2018 naar 871.488 euro in 2023. 'Wij denken dat wanneer deze ontwikkeling nog langer voortduurt, er een moment komt dat de situatie zo uit de hand is gelopen dat het 'repareren' ervan niet meer mogelijk is.'

Provincie en uitvoeringsorganisatie BIJ12 voeren een gebrek aan menskracht aan als reden dat aanvraagprocedures lang duren. 'We blijven in gesprek met betrokken partijen om tot werkbare oplossingen te komen en het faunabeheer in Drenthe te verbeteren', zegt woordvoerder Miranda Hogeboom van de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    3° / 0°
    10 %
  • Vrijdag
    3° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / -3°
    10 %
Meer weer