SPNA Agroresearch uit zorgen over plannen Defensie in Kollumerwaard

SPNA Agroresearch is bezorgd over de uitbreidingsplannen van het ministerie van Defensie op en rond haar gronden in de Kollumerwaard. Het gaat om een munitieoefenterrein en -opslag.

SPNA+Agroresearch+uit+zorgen+over+plannen+Defensie+in+Kollumerwaard
© Frits Huiden

De plannen in het Lauwersmeergebied betekenen volgens SPNA, het proefstation voor de akkerbouw in Noord-Nederland, een grote bedreiging voor zijn activiteiten. Dat betreft in het bijzonder de continuering van diverse langjarige proef- en monitoringsvelden.

Het proefstation heeft zich aangesloten bij een groep bezorgde burgers en bedrijven in het gebied. Als de plannen zoals die in juli zijn gepresenteerd doorgaan, heeft dat volgens hen gevolgen voor het gebruik van een groot deel van de Kollummerwaard tussen Zoutkamp en Munnekezijl in de gemeente Noordoost-Friesland.


Recreatie

In het gebied wonen relatief niet zoveel mensen, maar het is een druk gebruikt recreatiegebied met grote waarde voor de landbouw en natuur, merkt akkerbouwer Jan Willem Bakker van BakkerBio op namens de bezorgde omwonenden. 'Zo is niet bekend welke effecten geluid, trillingen en munitietransporten op de omgeving hebben. Ook is niet bekend of bewoners er mogen blijven wonen en welke aanpassingen wellicht nodig zijn om de veiligheid bij mogelijke ongelukken te garanderen.'

Momenteel stelt Antea Groep een milieueffectrapportage op in opdracht van het ministerie van Defensie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer