Friese organisaties pleiten in visie voor toekomstbestendige sector
Agrarische bedrijven in Friesland moeten in 2050 economisch en ecologisch in balans zijn en kunnen voldoen aan haalbare maatschappelijke doelen op het gebied van natuurherstel en biodiversiteit, stikstof en klimaat, bodem en water en dierenwelzijn. Dat is de inzet van LTO Noord, Agrarische Jongeren Friesland (AJF), Agractie, BoerenNatuur Fryslân, Het Friesch Grondbezit en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.
De organisaties hebben samen de 'Visie op de land- en tuinbouw in Fryslân' opgesteld en aangeboden aan provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de Friese gemeenten. Reden is dat zij zich zorgen maken dat met het onlangs gesloten Haagse coalitieakkoord voor een nieuwe regering er een rem komt op het Fries Programma Landelijk Gebied. Dat betekent niet dat de opgaven voor de agrarische sector van de baan zijn, maar provincie Fryslân heeft daarom aangegeven behoefte te hebben aan een landbouwvisie voor de provincie.
De provincie vindt dat Friesland een landbouwprovincie is en moet blijven. In de visie wordt onderbouwd waarmee de provincie rekening moet houden om die ambitie inhoud te geven. Regiobestuurder Jan-Teade Kooistra van LTO Noord regio Noord: 'Regelgeving over bufferzones, met nutriënten verontreinigde gebieden en het wegvallen van derogatie zorgen ervoor dat agrarische bedrijven alleen bezig zijn met overleven. De visie richt zich op perspectief, continuïteit en de mogelijkheid om met de primaire productie een fatsoenlijk inkomen te verdienen.'
Innoveren
Volgens de organisaties moet het provinciale transitiebeleid leiden tot toekomstbestendige boerenbedrijven, die ook volgende generaties boeren voldoende inkomen opleveren. AJF-voorzitter Hendrik Galema: 'Om de toekomst van agrarische bedrijven veilig te stellen voor toekomstige generaties, is innoveren noodzakelijk. Daarbij hebben we ondersteuning nodig van overheden. Financieel, om investeringen door boeren te stimuleren, maar ook voor het borgen van oplossingen. Resultaten die we behalen met innovatie, moeten ook bijdragen aan de doelstellingen.'
Daarnaast zijn er in Friesland veel agrarisch ondernemers zonder opvolger. Onwerkbare wet- en regelgeving, samen met de grote druk die banken uitoefenen, maakt het niet aantrekkelijk om een boerenbedrijf over te nemen. Voor het behoud van voldoende agrarische bedrijven in Friesland roepen de samenwerkende agrarische partijen de overheden op om ook daarin hun rol te pakken. Een groot deel van de economie en de leefbaarheid in het landelijk gebied en de dorpen is immers afhankelijk van de agrarische sector.
Downloads
Visie op de land- en tuinbouw in FryslânLees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T7.190 PowerCommand
2019, P.O.A.
-
Farmtrac Tractor, compact Overig (HG) #39432
Gebruikt, P.O.A.
-
VTM KUILHAPPER
2021, € 1.950
-
Case IH CS 105 PRO
2011, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %