Provincie zoekt jonge tuinders voor een toekomst op de Groninger klei

Een tuindersopleiding op mbo-niveau en meer ecologische tuinders in de provincie Groningen. Dat is het doel van Stichting Groninger Voedseltuinen met het project 'Handen uit de mouwen op de Groninger Klei'.

Provincie+zoekt+jonge+tuinders+voor+een+toekomst+op+de+Groninger+klei
© Marcel Berendsen

Het project moet bijdragen aan de biodiversiteit en voedselzekerheid in de regio en is een van de vijf projecten die provincie Groningen ondersteunt om de land- en tuinbouw duurzamer te maken. De provincie wil dat de landbouwsector zich ontwikkelt naar een meer natuurinclusieve kringlooplandbouw in 2030. Door nieuwe ideeën te bedenken en samen te werken met boeren, scholen en leveranciers, wil Groningen het gebruik van lokaal voedsel stimuleren en de voedselzekerheid verbeteren.

De Stichting Groninger Voedseltuinen werkt voor het project samen met AOC Terra. Het plan is om de komende maanden toekomstige tuinders te werven voor een opleiding die in september van start gaat. Tot en met medio 2027 worden op de vestiging in Groningen dertig mensen opgeleid tot agro-ecologisch tuinder. Na afronding van de opleiding begeleidt Stichting Groninger Voedseltuinen de deelnemers bij het starten van een voedseltuin ergens in de provincie.

Naast het opleidingstraject voor jonge tuinders zijn in de provincie Groningen nog andere initiatieven gestart. Zo is er het project 'Lokaal eten op school', een initiatief van Stichting Toentje. Zij hebben als doel om warme lunches van lokale producten op scholen aan te bieden. Hierbij staan duurzaamheid, ondersteuning van lokale boeren en gezondheid centraal.


Boer tot bord

Het Noordelijk zadennetwerk richt zich op biodiversiteit en voedselzekerheid door een zadenmarkt te organiseren in maart 2025. De Groene Keuze is een project van stichting Economische Samenwerking Noord-Nederland. De bedoeling daarvan is dat bezoekers via een website eenvoudig horecazaken kunnen opzoeken met een duurzaam aanbod om een bewustere keuze te kunnen maken. Deelnemende horecabedrijven kunnen de informatie aanvullen en de boer-tot-bordroute zichtbaar maken.

Tenslotte is er het netwerk 'De smaken van Groninger werelderfgoed Waddenregio'. Dat heeft als doel de eetcultuur op en rond de Wadden te bevorderen. Dit project zoekt een grotere afzetmarkt voor de Waddengastronomie en dan vooral in de stedelijke regio van Groningen stad. Het initiatief verbindt het netwerk rond streekproducten, producenten, verwerkers en afnemers in de horeca in de Waddenregio aan de stad Groningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 0°
    5 %
  • Vrijdag
    4° / 1°
    40 %
  • Zaterdag
    6° / 1°
    45 %
Meer weer