Deel van PAS-melders in Friesland krijgt hulp

Van de 221 Friese PAS-melders komen 78 bedrijven in aanmerking voor een legalisatieprogramma. Dat meldt gedeputeerde Abel Kooistra (BBB) aan Provinciale Staten.

Deel+van+PAS%2Dmelders+in+Friesland+krijgt+hulp
© Niels de Vries

Van de overige Friese PAS-melders zitten 86 aanvragen nog in het beoordelingsproces. Van 52 andere bedrijven is duidelijk dat zij niet aan de eisen van het traject voldoen, stelt Kooistra. Met deze laatste groep voert de provincie nog wel keukentafelgesprekken.

Van de Friese PAS-melders doen vijf bedrijven mee aan een pilot intern salderen, waarbij vrijgekomen stikstofruimte wordt ingezet om deze bedrijven te helpen. De provincie bekijkt met de 78 te legaliseren bedrijven nog hoe zij kunnen worden geholpen. Dat kan zijn door verkleining van de veestapel, via technische (stal)oplossingen of via beëindiging of verplaatsing.


Rekenkundige ondergrens

Provincie Fryslân wil verder ook onderzoeken of de rekenkundige ondergrens van de stikstofuitstoot omhoog kan of dat een generaal pardon voor PAS-melders haalbaar is. Dit onderzoek gebeurt samen met de andere provincies in het Interprovinciaal Overleg.

'Binnen onze mogelijkheden spannen wij ons actief en maximaal voor de PAS-melders in. Maar het Rijk is formeel aan zet om zo snel mogelijk duidelijkheid en perspectief te geven. Als provincies zijn wij met het Rijk in gesprek om de mogelijkheden te bekijken die de situatie van PAS-melders kunnen oplossen. Deze bedrijven kunnen op onze steun blijven rekenen', schrijft Kooistra aan de Friese Staten.


Veel zorgen

Ondanks de inzet van provincie Fryslân reageert LTO Noord-bestuurder Jan Teade Kooistra teleurgesteld. 'Het is idioot dat het allemaal zo lang duurt. Wij hebben als organisatie veel zorgen over hoe het nu verder moet. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de bedrijven waar geen oplossing voor is gevonden en met de interimmers?'

Kooistra vreest dat het allemaal nog moeilijker wordt als de provincies worden gedwongen om te handhaven. 'De wet moet gewoon worden aangepast. Het kan zo niet langer.'

Vorige maand kondigde provincie Fryslân aan het maximale bedrag van 7,9 miljoen euro bij het Rijk aan te vragen tijdens de eerste openstelling van de subsidie voor PAS-melders. De provincie schat in dat ze met dit geld 22 tot 25 Friese PAS-melders op korte termijn kan helpen. Daarmee wil provincie Fryslân drie provinciale subsidieregelingen voor PAS-melders openstellen, gericht op omschakeling, stikstofreductie en verplaatsing.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer