Akkerbouwbedrijf Zuiderkrib in transitie naar recreatieboerderij
Je akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder opwaarderen tot een volwaardige recreatieboerderij met horecavoorzieningen, dagbesteding en verblijfsaccommodaties is geen sinecure. De ondernemers achter de Zuiderkrib waagden de sprong.
Het is bij voormalig zorgmedewerker en recreatieondernemer Heidi Vereecken geen kwestie van dit of dat, maar van dit én dat. Bij het opzetten van een solide recreatietak onder het akkerbouwbedrijf dat zij samen met haar man Sybrand van Beekhuizen in Kraggenburg runt, koos meer dan alleen een bed and breakfast in de voormalige kapschuur.
Er kwam tegelijk veel meer. Een camping met twaalf staanplaatsen, een compleet uitgeruste gastenkeuken en zit- en vergaderruimte met ruime sanitaire voorzieningen. Helemaal aan het eind van de huiskavel is een tiny house geplaatst, bovenop de dijk van het Zwarte Meer. Met een fenomenaal uitzicht over land, water en het landschapskunstwerk Pier+Horizon.
Pluktuin
Eerder al was er een ijskar aan de weg en konden passanten gebruikmaken van de pluktuin. Die is aangelegd op de restanten van een voormalige leidam tussen Genemuiden en Oud Kraggenburg, waar de bedrijfsnaam Zuiderkrib ook naar verwijst.
Het gaat ons om het beleven van deze plek, het zijn op de boerderij en het onthaasten
'Toen ik in 2014 stopte als zorgmedewerker in de creatieve dagbesteding, zijn we gaan rondkijken wat we nog meer met ons akkerbouwbedrijf konden. Met 50 hectare is het te klein om er een volledig gezinsinkomen uit te halen', vertelt Vereecken. Omdat op dit deel van de Noordoostpolder ook een recreatiebestemming rust, lag een opwaardering in die richting voor de hand.
Samen met het bijzondere verhaal achter de locatie aan de oude strekdam door de voormalige Zuiderzee en pal aan twee fietsroutes, zou het een aantrekkelijke bestemming kunnen worden voor toeristen. Voor een educatief dagje uit of voor een langer verblijf, bedacht het tweetal.
'We hebben het bedrijf altijd al willen openstellen. We willen zowel de gemoedelijke sfeer van thuis overbrengen als het dynamische van het agrarische bedrijf laten zien. We hadden al de ijskraam en de pluktuin, maar dit is wel even wat anders', zegt Vereecken terwijl ze vanaf het terras om zich heen wijst.
De voormalige koeienstal werd compleet anders ingericht, net zoals de kapschuur. Er kwamen kampeerplekken op het gazon, speeltoestellen en overal verwijzingen naar de historie van de locatie.
Inspiratie
Inspiratie haalden ze uit het buitenland, door te reizen en bij B&B's te overnachten en te kamperen. 'Zo konden we de transitie naar een multifunctioneel bedrijf goed toepassen.' Daarna kwam de fase van plannen maken en het vinden van financiering. 'Vanuit mijn vorige werk had ik wel ervaring met het schrijven van een cliëntenplan.
Maar het opstellen van een bedrijfsplan is wel wat anders. Het gaat om een totaalconcept dat ik later, voor het verkrijgen van subsidie, ook moest pitchen voor een beoordelingscommissie.'
Dat totaalconcept bestaat uit het combineren van moderne faciliteiten, ingebed in de historie van de locatie. 'Het gaat ons om het beleven van deze plek, het zijn op de boerderij en het onthaasten. Bij ons maak je een pas op de plaats. Je kunt er dus niet alleen slapen, een kop koffie drinken of een ijsje eten, maar we vertellen ook het verhaal over hoe het hier zo is ontstaan', legt Vereecken uit.
Daarvoor zijn overal vergrotingen van historische foto's opgehangen, liggen er boeken klaar over de totstandkoming van de Noordoostpolder of kun je via QR-codes een filmpje downloaden op de smartphone. Belangstellenden kunnen de B&B, het dijkhuisje en vergaderlocatie boeken via een app, de website of telefonisch. 'Maar ook fietskampeerders die hier voor een nachtje willen staan, zijn welkom', benadrukt de onderneemster.
Als het drukker wordt, kan Vereecken rekenen op zorgcliënten die haar ondersteunen. Wat dat betreft heeft zij haar vorige werkomgeving nog niet helemaal losgelaten. 'Ze leren mee te draaien in een gewoon bedrijf; grasmaaien, onderhoudsklusjes doen, koffie schenken, taarten bakken en bedden opmaken. Er is hier altijd genoeg te doen.'
Subsidie
Na wat aanpassingen werd het bedrijfsplan in 2021 goedgekeurd door de beoordelingscommissie van Leader-Flevoland. Naast een bijdrage van 30 procent in de investeringskosten ontving het bedrijf steun uit de provinciale subsidieregeling Vergroten belevingswaarde vrijetijdsproducten, die bezoekers het verhaal van Flevoland laat beleven.
Van de investeringskosten hebben ze zelf 40 procent gefinancierd, vertelt Vereecken. 'Voorwaarde was dat alles binnen vier jaar moet zijn verwezenlijkt, en dat is gelukt. Het was hard werken, eigenlijk gewoon een megaleerproces. Maar het heeft ons de kans geboden onze droom te verwezenlijken.'
Bedrijfsgegevens
Naam: Sybrand van Beekhuizen en Heidi Vereecken Plaats: Kraggenburg (FL) Bedrijf: aardappelen, uien, mais, vlas, natuurbeheer en recreatie Grootte: 50 hectare. 'Het was een kwestie van kijken waar de vraag ligt. De een kiest voor zelf kaas maken of bezoekers producten laten oogsten. Dat heeft zeker een meerwaarde. Het is goed dat nog meer mensen zien wat er op een agrarisch bedrijf gebeurt.'Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 6480 T2 Dyna-6
2007, P.O.A.
-
Valtra T234A
Gebruikt, P.O.A.
-
Weidesleep 5 mtr.
Gebruikt, P.O.A.
-
Cappon 2 schaar wentelploeg
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %