Maatwerkregeling moet Groningse aardbevingsboeren helpen met bedrijfsontwikkeling
Agrariërs in het Groninger aardbevingsgebied kunnen vanaf 1 december een subsidieaanvraag indienen voor de maatwerkregeling van het Agroprogramma. Deze is door overheden samen met de agrarische sector opgezet en is bedoeld voor boeren die de gevolgen ondervinden van gaswinning. Zij moeten investeringen doen om hun bedrijfsvoering weer op gang te brengen.
Voor de regeling is door het kabinet in totaal 235 miljoen euro beschikbaar gesteld als reactie op de parlementaire enquête Aardgaswinning. Voor de eerste openstellingsronde is 14 miljoen euro beschikbaar.
De maatwerkregeling is een aanvulling op de compensatie die agrariërs al kunnen krijgen voor aardbevingsschade en versterking van hun gebouwen. Voorwaarden zijn dat aan minstens een van deze twee compensatieregelingen wordt deelgenomen en dat het geld uit de maatwerkregeling daadwerkelijk aanvullend wordt ingezet.
Boeren in het aardbevingsgebied hebben te maken met een ingewikkelde en langdurige schadeafhandeling en versterkingsoperatie. Dit zorgt ervoor dat de verdere ontwikkeling van hun bedrijfsvoering vaak langere tijd stilstaat. Met subsidie uit de maatwerkregeling kunnen zij hun bedrijfsontwikkeling weer in gang zetten.
De maatwerkregeling is het laatste stukje van de puzzel om tot een oplossing te komen
Verduurzamen
De subsidie wordt afgestemd op de situatie van de aanvrager. Daarbij wordt gekeken of er schade is aan mestkelders of melkputten, of het om een karakteristiek pand gaat, of funderingsproblematiek speelt en of wordt geïnvesteerd in asbestverwijdering of verduurzaming.
'Veel agrarische bedrijven kampen met driedubbele problemen: aardbevingsschade, bodemverzakkingen, lekkende mestkelders, et cetera. Maar iedere situatie is weer anders. Met de regeling kunnen agrariërs in het aardbevingsgebied hun bedrijf toekomstbestendig maken, bijvoorbeeld door nieuwbouw', zegt Lammert Westerhuis van LTO Noord.
Westerhuis was namens de belangenbehartiger nauw betrokken bij het voortraject. 'Zonder zo'n regeling zouden veel boeren dit niet een-twee-drie voor elkaar krijgen. Daarom zijn we er echt heel content mee dat deze er is gekomen.'
Thema's
In de regeling zijn thema's aangegeven als asbestsanering, verduurzaming en behoud van karakteristieke elementen. Hiervoor kan subsidie worden aangevraagd tot een geldend maximum, afhankelijk van de complexiteit waarmee de aanvrager te maken heeft. Het toe te kennen subsidiebedrag is maximaal 65 procent van de subsidiabele kosten en bedraagt minimaal 200.000 euro en maximaal 480.000 euro.
Twaalf agrarische pilotbedrijven hebben vooruitlopend kunnen experimenteren met de regeling. Gedeputeerde Susan Top: 'Die eerste ervaringen in de pilot voor de maatwerkregeling zijn goed. De regeling is het laatste stukje van de puzzel om tot een oplossing te komen. Op deze manier voorzien we in de behoefte van agrariërs om verder te kunnen met hun bedrijf.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas cirkelschudder Volto 870T
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155M (RL) #90164
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %