Boeren vragen samen steun aan voor aanpassingen in Friese veenweiden

Vier samenwerkingsverbanden van boeren in Friesland hebben in totaal 1.610 hectare veenweidegrond aangemeld voor vernatting en extensivering. Dit najaar weten ze of de aangevraagde GLB-subsidie wordt toegekend.

Boeren+vragen+samen+steun+aan+voor+aanpassingen+in+Friese+veenweiden
© Tienke Wouda

Tot en met eind juni konden agrarisch ondernemers in veenweidegebieden in samenwerkingsverbanden subsidie aanvragen voor het verhogen van de grondwaterstand en het extensiveren van hun bedrijf. Deze GLB-subsidie is onderdeel van de regeling 'Samenwerking in veenweidegebieden en Natura 2000-overgangsgebieden'.

In ontwikkelgebied Idzegea kwamen twee samenwerkingsverbanden van de grond. De eerste groep met zes deelnemers vroeg voor 407 hectares subsidie aan voor extensivering. Negentien collega's in hetzelfde gebied dienden een subsidieaanvraag in voor 387 hectare, waarvan 231 hectare voor veenvernatting, 75 hectare voor extensivering en 81 hectare voor een combinatie van beide maatregelen.

Negen boeren in de gebieden Aldeboarn-De Deelen, Hegewarren, Leechlân Grou-Warten en de Alde Feanen dienden samen een aanvraag in voor veenvernatting (193 hectare), extensivering (86 hectare) en een combinatie van beide (128 hectare).


Drukdrainage

Vanuit het Akkrumer Goedland vroegen zeven deelnemende bedrijven voor in totaal 409 hectare subsidie aan: 140 hectare voor veenvernatting, 120 hectare voor extensivering en 149 hectare voor de combivariant. Hier werd voor 11 hectare van het te vernatten veen ook een aanvraag gedaan voor drukdrainage.

De veenvernattingsmaatregelen zijn samen goed voor een reductie van 6.400 ton CO2-uitstoot per jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer