Boeren boos over PFOS-advies waterschap Zuiderzeeland

Boeren langs de Meerkoetenweg in Lelystad hebben van waterschap Zuiderzeeland het advies gekregen geen oppervlaktewater meer te gebruiken voor beregening van hun gewassen. In de naastgelegen sloot zou een concentratie van de chemische verbinding PFOS zijn gevonden die 538 maal boven de norm voor slootwater ligt.

Boeren+boos+over+PFOS%2Dadvies+waterschap+Zuiderzeeland
© Studio Kastermans

Het waterschap komt met het advies op basis van watermonsters die zijn genomen in de Meerkoetentocht, een sloot die parallel loopt aan de weg en vliegveld Lelystad Airport. Gebruik van dit water kan volgens de GGD schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

De agrariërs, van wie er vijftien langs de Meerkoetentocht zijn gevestigd, vinden dat er onnodig veel trammelant wordt gemaakt, omdat voor het advies de norm voor natuurwater wordt gehanteerd. Die is strenger dan bijvoorbeeld de norm voor drinkwater of voor besproeiing van groentetuinen. Overigens is vooralsnog sprake van een gebruiksadvies en niet van een gebruiksverbod.


Eerder werden elders in Nederland al diverse overschrijdingen gevonden van de PFOS-norm, onder andere bij vliegvelden. Zoals bij de vliegbasis Leeuwarden. Daar leidde de vondst wel tot uitvoerig onderzoek, maar niet tot beperkingen in het gebruik van oppervlaktewater.

PFOS is een afgeleide van het bekendere PFAS en wordt onder andere gebruikt in blusschuim en in regenkleding. Dit blusschuim is sinds begin jaren negentig overigens niet meer gebruikt op Lelystad Airport. In het huidige blusschuim zit ook geen PFOS meer.


Niet onderschatten

Voorzitter Henk van Renselaar van LTO Noord-afdeling Oostelijk Flevoland vindt dat de agrarisch ondernemers langs de Meerkoetentocht het advies van het waterschap en de GGD serieus moeten nemen. 'Normaal zou je bij een overschrijding van zeg tienmaal de norm al ongerust worden, maar nu gaat het om veel hogere getallen. Dat moet je dus niet onderschatten.'

De LTO Noord-afdeling gaat contact opnemen met het waterschap over een werkbare oplossing voor het nu gerezen probleem. 'We zijn er volop mee bezig', benadrukt Van Renselaar.


Onderzoek

Waterschap Zuiderzeeland zegt onderzoek te doen en ook elders in het gebied te meten of daar sprake is overschrijdingen. Afsluiten van de Meerkoetentocht wil het waterschap niet, omdat dit tot weer andere problemen leidt, bijvoorbeeld bij hevige regenval.

Wetterskip Fryslân heeft rond de vliegbasis Leeuwarden op elf meetpunten aanvullende monsters genomen. De uitkomsten waren voor GGD Fryslân geen reden om een verscherpt advies te geven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer