Noordelijke overheden trekken aan de bel over bever

De aangewezen leefgebieden voor bevers in Groningen en Drenthe zijn nagenoeg vol. Populatiegroei van het aantal van deze beschermde dieren is niet meer op te vangen door verplaatsing van exemplaren naar elders in Noord-Nederland.

Noordelijke+overheden+trekken+aan+de+bel+over+bever
© Eigen Foto

Dat signaal geven provincies Drenthe en Groningen en de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest af. Ook elders in Nederland zijn nog nauwelijks geschikte herplaatsingslocaties te vinden voor de bever. De enige oplossing die dan overblijft is gevangen boventallige dieren afmaken, waarschuwen de noordelijke overheden.

Om het ecosysteem te verbeteren werden in de twee noordelijke provincies tussen 2008 en 2011 enkele tientallen bevers uitgezet, met name in het Hunzedal, rond het Zuidlaardermeer en in de beekdalen van de Drentsche Aa. Inmiddels is die populatie gegroeid tot zo'n 400 dieren en zijn er nog maar twee locaties over waar boventallige bevers welkom zijn.


Beheerplan

In Groningen en Drenthe is een beverbeheerplan van kracht om de dieren daar te houden waar ze zo min mogelijk kwaad kunnen. Zo worden ze weggehouden uit waterlopen langs laaggelegen gebieden, in rood aangegeven op de beheerkaart. Door hun graafwerk wordt het risico op wateroverlast immers daar dan te groot. Vorige week is nog een bever verplaatst door waterschap Hunze en Aa's naar het gebied van waterschap Noorderzijlvest.

Naast het risico voor de waterveiligheid, bijvoorbeeld door kans op een doorbraak van dijken, kan een bever in de buurt van (spoor)wegen ook zorgen voor schade en onveilige situaties. Het natuurlijke gedrag van bevers kan dan op lokale schaal serieuze problemen geven. Zo is er een speciale damwand aangelegd langs het treinspoor tussen Assen en Groningen om te voorkomen dat de bevers daar de spoordijk ondergraven.

'Er is niet alleen kans op schade voor de landbouw, ook aan dijken en andere infrastructuur'

Arend Steenbergen, provinciaal bestuurder van LTO Noord

Schouwpaden

Ook gegraven beverholen onder schouwpaden zijn onacceptabel, stellen de twee waterschappen. Dan bestaat het risico dat (landbouw) voertuigen verzakken of kantelen. Verder kan vee gewond raken doordat zij wegzakken als weidegrond wordt ondergraven.

LTO Noord waarschuwde indertijd al voor de risico's bij de herintroductie van bevers in Noord-Nederland. 'Ik heb een situatie meegemaakt dat een complete maaidorser was weggezakt door ondergraving door bevers', vertelt provinciaal bestuurder Arend Steenbergen.

'De dieren zijn indertijd uitgezet en dan loopt het later uit de hand, ook al is er een beheerplan. Ze zouden eerst eens moeten nadenken over de maatschappelijke kosten van zo'n herintroductie. Er is niet alleen kans op schade voor de landbouw, ook aan dijken en andere infrastructuur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer