Meer geld voor predatiebeheer in Groningen

Gedeputeerde Staten van Groningen overwegen meer geld uit te trekken voor predatiebeheer. Dat bleek vorige week woensdag bij de behandeling van het nieuwe faunabeheerplan.

Meer+geld+voor+predatiebeheer+in+Groningen
© Marcel Berendsen

Volgens gedeputeerde Henk Emmens (BBB) ontstaat er ruimte voor betere bescherming van weidevogels zodra er extra gelden vrijkomen uit de rijksbegroting voor agrarisch natuurbeheer. De natuurlijke vijanden van weidevogels en hun kuikens hebben nu nog min of meer vrij spel.

Voor het predatiebeheer in West-Groningen is alleen nog een potje beschikbaar vanuit het agrarisch collectief BoerenNatuur Groningen West van 50.000 euro. Dat wordt opgebracht door de deelnemers aan het collectief.


Budget

'Vanuit het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) is er geen officieel budget beschikbaar voor predatiebeheer', stelt BBB-Statenlid Willem ten Rae vast. Hij vindt het niet meer dan redelijk dat de provincie hierin ook gaat bijdragen.

Volgens Emmens is dit denkbaar, maar is er nog geen besluit over genomen. Dat hangt samen met de besteding van het toekomstige budget voor agrarisch natuurbeheer. 'Op dit moment is in Groningen 12 miljoen euro per jaar beschikbaar. In de plannen van het Rijk zouden we 40 miljoen extra krijgen. Dit zou meer dan een verviervoudiging zijn van het huidige budget.'


Weidevogelkerngebieden

De gedeputeerde stelt dat dit geld kan worden ingezet om regelingen voor groenblauwe dooradering op te zetten in weidevogelkerngebieden.

Emmens kondigde ook aan dat er een handreiking komt vanuit de provincie hoe om te gaan met de wolf. 'Daarnaast is er al een landelijk wolvenplan. Gelukkig hebben we hem nog niet vaak in onze provincie gehad.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    17° / 11°
    15 %
  • Maandag
    16° / 13°
    90 %
  • Dinsdag
    16° / 9°
    20 %
Meer weer