Ecoploeg is bezig met opmars door onkruiddruk

Chemie wordt aan banden gelegd en tegelijkertijd streven telers ernaar de grond zo min mogelijk te bewerken om mineralen bovenin de teeltlaag te houden. Dat verhoogt de onkruiddruk. En zo komen ze weer uit bij traditioneel ploegen.

Ecoploeg+is+bezig+met+opmars+door+onkruiddruk
© Frits Huiden

'Door de grond te keren en het onkruid onder te werken, sta je al met 1-0 voor', vindt ecoploegleverancier Frans Koeckhoven. Hij neemt deel aan een demonstratie van drie ecoploegen op kleigrond op het bedrijf van Gebroeders Ham in het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep.

De ploegen worden vergeleken met niet-kerende grondbewerking (NKG). De demo wordt gehouden door Ceres Horti Advice, CLM en stichting Natuur & Milieu. Naast het systeem van Koeckhoven zijn de nieuwe ecoploegen van Kverneland en W.N. Kramer aanwezig.

'Bij NKG heb je een laag dieselverbruik, minder sporen en een rijk bodemleven. Maar het onkruid groeit ook door', weet teeltadviseur Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice. 'Ploegen geeft echt een fysische opbouw van de voor en veel waterberging. Voor de wormen en het bodemleven maakt het overigens niet uit. In geploegd land komt net zoveel bodemleven voor.'

Met een kopeg met spiraalrol krijg je droge kluiten en een grindbak

Christoffel den Herder, teeltadviseur Ceres Horti Advice

Tekst gaat verder onder video.

Afhankelijk van de grondsoort kan de ecoploeg, dat het beste van twee werelden bij elkaar brengt, een alternatief zijn. Deze werd al voor de eeuwwisseling geïntroduceerd door Rumptstad, maar kreeg nooit echt voet aan de grond. Ook niet nadat Lemken het bedrijf overnam.

Inmiddels lijkt ecoploegen bezig te zijn met een revival. De grond wordt gekeerd voor minimale onkruiddruk, maar door de ondiepe werking tot 15 centimeter is minder trekkracht nodig en is er dus een laag brandstofverbruik.

Bovendien blijven het vocht en de mineralen bovenin, voor een goede start van het gewas. Daarbij gebeurt het ploegen bovenover, ofwel onland, op brede banden en is er dus weinig spoorvorming. Zo ontstaat ook minder snel een ploegzool.


Meer aanbieders

Wat de ecoploeg ook helpt, is dat er nu meer aanbieders zijn. W.N. Kramer uit Burgerbrug importeert sinds 2018 het Italiaanse merk Emmegiemme, wat in Nederland onder de naam Kramer op de markt komt.

'De Kramer Eco heeft zo'n 10 centimeter meer ruimte in het frame dan de andere en kan zo wat dieper werken', stelt Den Herder. 'Bij de ploeg van Koeckhoven keert de schaar, zeker op deze grond, goed door. Deze grond wil überhaupt mooi keren en vallen. Ik denk dat de uiteindelijke verschillen bij het maken van een zaaibed niet zo groot zijn.'


De ecoploeg van W.N. Kramer.
De ecoploeg van W.N. Kramer. © Frits Huiden

Den Herder adviseert voor het zaaibed op kleigrond een kopeg met dichte rol. 'Deze drukt de kluiten in de grond, zodat ze niet te snel uitdrogen. Met een kopeg met spiraalrol krijg je juist droge kluiten en maak je eigenlijk een grindbak.'

Akkerbouwer Frans Koeckhoven importeerde lange tijd de Spaanse Ovlac. Nu maakt hij zijn eigen ecoploeg in het Noord-Hollandse Schermer. 'Wij kiezen voor ondergronders aan de scharen, anders ben je bijna aan het schijveneggen. In combinatie met een mulchende kopeg in de fronthef die de toplaag vlakt, krijgen we mooi ploegwerk.'


Koeckhoven bouwt zijn ploeg in het Noord-Hollandse Schermer.
Koeckhoven bouwt zijn ploeg in het Noord-Hollandse Schermer. © Frits Huiden

De ecoploeg van Kverneland is sinds 2004 te krijgen, maar werd weinig verkocht. Het was de enige die niet bovenover reed. De Ecomat is inmiddels ook voorzien van een onland frame.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    16° / 2°
    0 %
  • Donderdag
    19° / 3°
    0 %
  • Vrijdag
    19° / 3°
    10 %
Meer weer