Criminaliteit beroert boer in Noord-Nederland steeds meer

Meer dan de helft van de leden van LTO Noord die een enquête heeft ingevuld over criminaliteit rond hun bedrijven, ervaart dit als een groeiend probleem. Ze noemen niet zozeer drugscriminaliteit, maar vooral diefstal en inbraak.

Criminaliteit+beroert+boer+in+Noord%2DNederland+steeds+meer
© Huisman Media

Bijna vijfhonderd boeren en tuinders namen afgelopen voorjaar de moeite om hun ervaringen en zorgen te delen. Van de respondenten heeft 42 procent weleens te maken gehad met inbraak, 39 procent met diefstal (bijvoorbeeld van gps-apparatuur) en 15 procent met drugscriminaliteit. Een op de tien is weleens benaderd met een dubieus voorstel, zoals het mogen huren van een bedrijfsruimte op het erf.

De response en uitkomsten van de enquête geven volgens vertrouwenspersoon criminaliteit Gaby de Ruiter van LTO Noord twee dingen aan: dat het onderwerp leeft onder boeren en tuinders en dat zij het als een groeiend probleem ervaren.

Ervaringen met criminaliteit beperken zich niet meer tot de gebieden rond de grote steden. 'Ze komen verspreid voor in alle negen provincies in het werkgebied van LTO Noord', stelt De Ruiter vast.


Voorlichting

Veel van het werk dat De Ruiter doet als vertrouwenspersoon bestaat uit het geven van voorlichting. Dit najaar staat een reeks van informatiebijeenkomsten gepland. Die voorlichting gebeurt samen met gemeenten en de politie. Het werpt zijn vruchten af: het bewustzijn over zaken waar een luchtje aan kan zitten, neemt toe.

Zo'n 60 procent van de ondervraagden zegt er vooral over te praten met bekenden, blijkt uit de enquête. Bijna 40 procent is lid van een buurtappgroep waarin verdachte voertuigen of passanten kunnen worden gemeld. Iets minder dan een derde heeft daar weleens contact over gehad met de politie. 'Verder weten ze mij steeds beter te vinden. Het is een kwestie van kennen en gekend worden', zegt De Ruiter.

De Ruiter kan vervolgens zelf advies geven of doorverwijzen naar een specialist of betrokken instantie. 'We willen boeren en tuinders weerbaarder maken tegenover mogelijke criminelen. Dat doen we met voorlichting. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat als je een ruimte verhuurt, je daar als eigenaar altijd nog toegang toe moet krijgen.'

'Het uiteindelijke aantal mensen dat daadwerkelijk in de knel komt doordat ze in zee blijken te zijn gegaan met criminelen en dat bij mij meldt, is nog op de vingers van één hand te tellen', zegt de vertrouwenspersoon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer