Oplossing voor verbod op waterbronnen bij Flevolandse boeren nog niet in zicht

LTO Noord Flevoland heeft nog geen alternatief gevonden voor het winnen van drink-, beregenings- en spoelwater uit eigen waterputten door boeren in Zuidelijk Flevoland. Het gebruik van deze waterbronnen is vanaf 1 januari 2025 in dit gebied niet meer toegestaan. Tientallen agrarische maar ook andere bedrijven dreigen dan in de problemen te komen.

Oplossing+voor+verbod+op+waterbronnen+bij+Flevolandse+boeren+nog+niet+in+zicht
© Twan Wiermans

'Als er een makkelijke en praktische oplossing zou zijn, dan hadden we het allang geregeld. Maar de zaak ligt erg complex', zegt regiobestuurder Ton Kempenaar van LTO Noord Flevoland. Provincie Flevoland wil het oppompen van grondwater uit eigen bronnen verbieden omdat waterbedrijf Vitens het risico op mogelijke vervuiling van het leidingwater te groot vindt. Die wint drinkwater in het gebied.

Kempenaar noemt het frustrerend dat zowel de provincie als regelgever en toezichthouder Waterschap Zuiderzeeland tot nog toe niet thuis geeft bij het helpen zoeken naar oplossingen. De kwestie speelt al sinds 2010 en is volgens hem sindsdien regelmatig aangekaart.

De inventarisatie die LTO Noord eind vorig jaar overhandigde over de kwestie, leverde tot nu toe geen reactie op bij beide overheden, stelt Kempenaar teleurgesteld vast. 'We hebben hun hulp bij het zoeken naar een oplossing wel hard nodig.'


Koelwater

In het gebied maken tientallen boeren gebruik van de eigen bronnen, omdat in de bodem voldoende grondwater van goede kwaliteit voorhanden is. Een gemiddeld melkveebedrijf pompt alleen al aan drink-, spoel- en koelwater zo'n 10.000 liter per dag op.

Overstappen op leidingwater is volgens LTO Noord niet de oplossing omdat de capaciteit van het leidingwaternet in het buitengebied er niet op is berekend. 'En bij een droge zomer, net als boeren veel water nodig hebben, schroeft het waterbedrijf de druk omlaag om water te besparen', merkt Kempenaar op. Daarnaast speelt dat slootwater gebruiken risicovol is vanwege de wisselende kwaliteit en toenemende verzilting.


Zuiveren

Andere mogelijkheden die Kempenaar kan bedenken zijn het zuiveren van slootwater of het vergroten van de capaciteit van het leidingwaternet. 'Allebei zijn dure oplossingen, terwijl volgens ons het risico op vervuilingen van het grondwater niet reëel is. Die putten liggen er al jaren en het is altijd goed gegaan.'

LTO Noord Flevoland vestigt de hoop nu op de provinciale politiek. Kempenaar: 'Ik hoorde al dat er Statenvragen aan zitten te komen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer