Actieplan moet akker- en weidevogels in Flevoland op hoger peil brengen

Met een breedgedragen actieplan probeert BoerenNatuur Flevoland de teruggang in het aantal akker- en weidevogels in Flevoland te stoppen. Daarna zou volgens de natuurorganisatie ook een opgaande lijn mogelijk moeten zijn.

Actieplan+moet+akker%2D+en+weidevogels+in+Flevoland+op+hoger+peil+brengen
© Vidiphoto

BoerenNatuur Flevoland krijgt voor het stimuleringsprogramma tot 2033 ondersteuning van veertien partijen. Vergeleken met een akkervogelprovincie als Groningen zijn er in Flevoland relatief hoge dichtheden van de graspieper en kievit, maar minder veldleeuweriken en grasmussen. Geelgors en patrijs ontbreken vrijwel, terwijl Flevoland wel de zomertortel kent als broedvogel.

Voor een stimulering van de vogelstand nemen inmiddels 135 Flevolandse agrariërs beheermaatregelen op 1.800 hectare landbouwgrond. Daarnaast worden enkele honderden hectares natuurgebied mede voor akker- en weidevogels beheerd.


Openheid

De samenwerkende organisaties willen het landschap in Flevoland de komende jaren geschikter maken voor meer akker- en weidevogels. Dat kan onder meer door behoud van openheid en het grootschaliger toepassen van gewaspakketten met meer granen, vlinderbloemigen en koolzaad.

Verder zou een meer natuurlijk beheer van sloten, oevers, bermen, dijken en kaden de uitgangspositie van akkervogels kunnen verbeteren. Naast een aantrekkelijker landschap zou ook het beheer ervan moeten verbeteren en worden uitgebreid, stelt BoerenNatuur Flevoland.

Het pakket aan maatregelen moet in totaal zo'n 10,7 miljoen euro per jaar kosten, naast een eenmalige investering van 13,5 miljoen euro. Het actieplan is woensdag 22 mei overhandigd aan de gedeputeerden Jan Klopman (BBB, landbouw) en Harold Hofstra (ChristenUnie, natuur) van provincie Flevoland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 13°
    65 %
  • Zondag
    17° / 11°
    50 %
  • Maandag
    15° / 14°
    70 %
Meer weer