Meetpilot emissies stikstof bij natuurgebied Liefstinghsbroek bijna af
Vijf meetpartners presenteren in het komend kwartaal een analyse van de meetpilot in en rond het Groninger Natura 2000-gebied Liefstinghsbroek. Het moet het inzicht in het effect van stikstofemissies op nabije natuur helpen vergroten. Zo is afgelopen zomer nog een experiment uitgevoerd waarbij het besproeien van bemeste percelen werd gemeten.
In de meetpilot 'Maatwerk met Meetwerk' wordt de stikstofdynamiek gemeten in een straal van 3 kilometer rondom het Natura 2000-gebied. In de pilot worden verschillende meettechnieken toegepast, zoals sensoren, meetbuisjes en bulkmetingen waarbij de stikstofverbindingen stikstofdioxide (NO2) en ammoniak (NH3) worden gemeten.
De meetpilot is een leerperiode waarin ervaring wordt opgedaan over hoe je stikstof moet meten en wat je kunt met de resultaten. Aanvullende weermetingen en activiteitenregistratie door agrariërs in het gebied, helpen mee bij het vormen van een compleet beeld voor de meetpartners.
Waarnemingen
De meettechnieken hebben de afgelopen maanden al verschillende resultaten opgeleverd. Zo blijkt uit de combinatie van sensormetingen en activiteitenregistratie regelmatig een relatie te liggen tussen activiteiten in het gebied en de concentratiewaarnemingen.
Ook bleek dat de sensoren kunnen meten of er mest wordt uitgereden. Dat leidde tot de vraag of je dan ook het effect van een emissiereducerende maatregel kunt waarnemen. Hiervoor is afgelopen zomer een experiment opgezet waarbij twee keer tijdens en na het bemesten werd gemeten en een helft werd besproeid met water.
Hoewel steeds een piek in ammoniak is waargenomen, blijft interpretatie uitdagend, stelt Jasper Fabius, onderzoeker bij OnePlanet. 'Beide keren stond de wind min of meer in de lengte van het veld, waardoor bij het beregende deel ook invloed was van het niet-beregende deel.'
'Experiment geslaagd'
Toch noemt Fabius het experiment geslaagd. 'Voor ons is het erg praktisch geweest. We hebben meer kunnen leren over de metingen van onze sensoren en zijn nu bezig met de analyse.' Die analyse wordt gebruikt bij het samenstellen van een gebiedsgerichte stikstofaanpak.
Ook melkveehouder Ronald Koskamp die naast het gebied boert, vindt het experiment de moeite waard. Als het sproeien van water tot een lagere emissie leidt, ziet hij zichzelf deze maatregel in warmere perioden inzetten. 'Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe meer emissie er vrijkomt. Dat maakt het in de zomer interessant om uit te voeren.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt Twister 13010T schudder
2019, P.O.A.
-
John Deere - 6230R AP CP FHpto
2020, € 136.500
-
Hekamp 9 TANDS
1994, € 700
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (HA) #24505
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Vrijdag5° / 1°40 %
-
Zaterdag3° / -1°10 %
-
Zondag5° / 0°10 %