Acht Friese veehouders zien ook na vernatting kansen op veen

Acht Friese melkveehouders in de veenweiden hebben bedrijfsplannen opgesteld voor de periode tot 2030, met ondersteuning van Wageningen University & Research. Ook wanneer de waterpeilen worden verhoogd, zien ze toekomstkansen voor hun bedrijven.

Acht+Friese+veehouders+zien+ook+na+vernatting+kansen+op+veen
© Ida Hylkema

Het merendeel van de deelnemers geeft aan extensiever en duurzamer te gaan boeren. De acht verwachten daarbij veel van de Compensatie Systematiek Veenweiden (CSV) die onlangs is gepresenteerd. In het systeem, dat momenteel ter goedkeuring voorligt bij de Europese Commissie, ontstaat de mogelijkheid de vernatting van het gebied te compenseren in grond of in geld.

In het project zijn diverse bedrijfstypen meegenomen:
• een intensief bedrijf met 15.000 tot 20.000 kilo melk per hectare;
• een extensief bedrijf met 30 procent land met beperkingen en 12.000 tot 14.000 kilo melk per hectare;
• een extensief bedrijf met 70 procent land met beperkingen en 8.000 tot 12.000 kilo melk per hectare.

De beperkingen hebben te maken met natuurbeheer en verhoging van het waterpeil.

Maatschappelijke wensen

Binnen alle bedrijfssystemen leiden het hogere waterpeil en de maatschappelijke wensen rond extensivering tot minder geproduceerde melk per hectare. Dat kan uit, omdat het uitgangspunt was dat melkveehouders de schade die ontstaat uit peilverhoging gecompenseerd krijgen via de CSV.

Het gaat dan om vermogensschade (daling van grondwaarde) en inkomensschade. De CSV-systematiek is erop gericht de vergoeding deels in grond en deels in geld uit te keren.

Extensivering

Alle deelnemende ondernemers denken hun totale melkleverantie op peil te kunnen houden of zelfs iets te verhogen. Dat kan door meer krachtvoer per koe te voeren of grond aan te kopen en extra koeien te houden. Zowel de grondcompensatie uit de CSV als de aanvullende eigen grondaankopen leiden in bijna alle plannen tot extensivering; minder melk per hectare.

Op drie van de acht bedrijven loopt de melkleverantie iets terug, mede door de verwachte slechtere kwaliteit van het gras op grasland met een hoger waterpeil. Voor de bedrijven met een extensief bedrijfssysteem is overschakelen op biologische productie de moeite van het verkennen waard. Eén bedrijf was bij de start al biologisch, twee bedrijven hebben een plan gemaakt dat de overgang naar biologisch economisch aantrekkelijk maakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer