Groeiende kansen voor vlasteelt in Noord-Nederland

Voor de vlasteelt in Noord-Nederland ligt er nog een zee aan mogelijkheden open. Het verwerkte product linnen, maar ook de andere delen van de plant, vinden steeds meer toepassingen. Zoals in de transportindustrie, de bouwnijverheid of bij het drukken van geldbiljetten en dus niet alleen in de textielindustrie.

Groeiende+kansen+voor+vlasteelt+in+Noord%2DNederland
© Joost de la Court

Die hoopgevende boodschap brengt de Zeeuwse vlaskenner en oud-verwerker Ronald Buijsse tijdens een bijeenkomst in het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden over innovaties in de vlasteelt. Ook in de noordelijke kleischil groeien de kansen voor akkerbouwers die het gewas weer willen opnemen in hun bouwplan. In Nederland wordt nu zo'n 4.000 hectare vlas verbouwd.

Het lukte studenten van de Technische Universiteit Eindhoven onlangs een auto te produceren die grotendeels uit linnen en bioplastic-elementen is opgebouwd. Het prototype stond in Leeuwarden achter in de zaal te pronken.


Autodelen

'Deze auto lijkt niet logisch, maar past bij de innovaties uit het verleden als het machinaal roten en zwingelen van vlas. Intussen worden steeds meer autodelen gemaakt waarin linnen is verwerkt, zoals interieurpanelen. Het is even sterk als carbon, maar breekt niet en buigt', vat Buijsse de voordelen samen.

Auto- en vliegtuigbouwers als BMW, Porsche, Volvo en Airbus hebben volgens de vlaskenner al deelnemingen in ontwikkelaars van vlasproducten genomen. Ook omdat het CO2-negatief is, doordat het koolstof opslaat, wat bij kunststof en metaal nooit zal lukken. 'Je zou van vlas en suikerbieten (voor het bioplastic) als uitgangsproducten zeven tot acht auto's per hectare kunnen bouwen', rekent hij voor.


Gouden toekomst

Die gouden toekomst voor het vlas komt er niet vanzelf, stelt Buijsse. De teelt vergt met een bouwplan van 1 op 7 relatief veel grond. Bij de oogst en de verdere verwerking zijn veel gespecialiseerde machines nodig. 'Dat lukt alleen als je goed samenwerkt en een solide afzetketen kunt opzetten', zegt de vlaskenner.

Dat gebeurt al in het ketenproject 'Building Balance', waarin de overheid en het bedrijfsleven toepassingen zoeken in het biobased bouwen. Ook boeren kunnen daaraan deelnemen, net zoals dat in de vorige eeuw gebeurde om de vlasverwerking in Noord-Nederland verder te mechaniseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    13° / 9°
    5 %
  • Zondag
    12° / 4°
    5 %
Meer weer