Uitspraak rechter frustreert onderzoek duurzame bollenteelt

De uitspraak van de rechtbank die het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op percelen lelieteelt aan de Boterveen bij het Drentse Smilde verbiedt, legt ook het onderzoek naar verduurzaming van deze teelt lam.

Uitspraak+rechter+frustreert+onderzoek+duurzame+bollenteelt
© Marcel Berendsen

Omwonenden van de buurtschap Boterveen spanden dit voorjaar een kort geding aan om de veldbespuitingen tegen te gaan en kregen daarop gelijk van de rechter. Hoewel dit in een latere beroepszaak weer deels ongedaan is gemaakt, liggen sindsdien twee proeven met duurzame gewasbescherming op dezelfde locatie stil. Dat meldt het programma 'Duurzame Bollenteelt Drenthe'.

Het betreft onder andere de biologische teelt waarbij er geen biologische gewasbescherming mag worden toegepast anders dan olie. Deze proef vervalt daarmee en moet opnieuw worden opgezet. Ook de proef voor versnelde toelating van meer milieuvriendelijke herbiciden – die worden gebruikt in andere gewassen zoals bijvoorbeeld mais, maar niet zijn toegelaten in de lelieteelt – is stopgezet.


Het gedwongen beëindigen van beide proeven op het perceel bij Smilde zorgt volgens projectbegeleider Ben Seubring van HLB in Wijster voor vertraging en extra kosten. Ook vertraagt het onderzoek naar milieuvriendelijke alternatieven voor de sector. 'Zonder dit proces van buurtbewoners waren we nu dichter bij biologische lelieteelt geweest. Omdat dit de enige locatie was waar het op praktijkniveau werd uitgeprobeerd, is dat extra jammer.' Pas het volgende teeltseizoen kunnen de proeven opnieuw worden opgezet, zegt Seubring.


Experimenten

De overige proeven en experimenten ondervinden geen gevolgen van de uitspraak. Zo gaan de proeven op de onderzoeksvelden van stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Vledder vooralsnog gewoon door.

Het programma 'Duurzame Bollenteelt Drenthe' werkt aan het duurzamer maken van de bollenteelt en het verminderen van het effect van de teelt op het milieu. In dit meerjarige programma, dat nog tot 2025 loopt, werken overheden, de telers en sector, teeltadviseurs en onderzoekers intensief samen. Door experimenten op het veld en meerjarige proeven worden nieuwe methodes en systemen getest, die minder gevolgen hebben voor het milieu.

Het programma 'Duurzame Bollenteelt Drenthe' kreeg in 2021 100.000 euro subsidie van provincie Drenthe. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit steunt het project met 6 ton. Overige deelnemers, waaronder gemeente Westerveld en sectororganisatie KAVB, legden gezamenlijk 5 ton in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer