Doelen Kaderrichtlijn Water waterschap Hunze en Aa's komen in beeld

Waterschap Hunze en Aa's is positief over de kansen dat de waterkwaliteit in het werkgebied in 2027 grotendeels voldoet aan de Europese kwaliteitseisen. Dan wordt het waterschap beoordeeld op basis van de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Doelen+Kaderrichtlijn+Water+waterschap+Hunze+en+Aa%27s+komen+in+beeld
© Marcel Berendsen

Dat het in Oost-Groningen en Noord-Drenthe de goede kant op gaat, blijkt uit een recente tussenevaluatie van het waterschap. Hunze en Aa's verwacht dat in twaalf van de zestien waterlichamen – beken, meren en kanalen – in 2027 de ecologische kwaliteit voldoet aan de KRW-normen.

Een mooi resultaat, vindt dagelijks bestuurder Anja Woortman van het waterschap, temeer omdat uit landelijke evaluaties blijkt dat op dit moment waterschappen waarschijnlijk vrijwel nergens de KRW-doelstellingen in 2027 weten te halen.


Actieplan

'Uit onze evaluatie blijkt dat de inspanningen die we de afgelopen jaren hebben gedaan voor een betere waterkwaliteit, samen met andere partijen, een goed effect hebben. Maar we zijn er nog niet. Via een actieplan bekijken we welke stappen we nog kunnen nemen om de waterkwaliteit verder te verbeteren. Dat lukt alleen samen met anderen: de industrie, de landbouw, gebiedspartners, inwoners en andere overheden. Met als insteek dat wat er niet in komt, er ook niet uit hoeft.'

In het actieplan wordt nader ingegaan op de resterende probleemgebieden. Zo heeft het waterschap nog verschillende maatregelen gepland staan, zoals beekherstel in de Drentsche Aa en de Hunze. Provincie Drenthe is daarin een belangrijke partner vanwege de benodigde grondverwerving, stelt Woortman.


Beekherstel

Om de kwaliteitsverbetering te bereiken, heeft waterschap Hunze en Aa's sinds 2010 onder meer beekherstelprojecten uitgevoerd (93 kilometer), natuurvriendelijke oevers aangelegd (49 kilometer), knelpunten voor vismigratie opgelost (111) en luwe zones in meren aangelegd. Ook zijn maatregelen genomen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties, hebben gemeenten riooloverstorten afgesloten en is het onderhoud van watergangen aangepast.

Verder is geïnvesteerd in de monitoring van de waterkwaliteit en in onderzoek naar de effecten van maatregelen. Woortman: 'Uit metingen blijkt duidelijk dat de biologische waterkwaliteit verbetert, nadat maatregelen zijn uitgevoerd. Toch komen nog te veel stoffen in het water terecht die de waterkwaliteit beïnvloeden. Daarnaast zien we in metingen van de waterkwaliteit de effecten terug van grote hoeveelheden neerslag of langdurige droogte.' Daarom gaat waterschap Hunze een Aa's de lozingsvergunningen actualiseren en gerichter toezien op de naleving.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer