Weer PFOS gevonden in sloot bij Lelystad Airport

Waterschap Zuiderzeeland heeft ook begin deze week bij een controleonderzoek verhoogde concentraties van de schadelijke stof PFOS gevonden in de Meerkoetentocht bij Lelystad. Eind juli waren de hoeveelheden PFOS in de tocht voor de GGD reden om te adviseren het slootwater niet te gebruiken.

Weer+PFOS+gevonden+in+sloot+bij+Lelystad+Airport
© Joost de la Court

Boeren langs de Meerkoetentocht zeggen zo nodig toch door te gaan met beregenen, ook omdat er in hun ogen geen norm is voor PFOS in beregeningswater voor landbouwgewassen. De enige norm die in de buurt komt, die voor besproeiing van moestuinen, is volgens hen niet bruikbaar omdat de situatie bij moestuinen heel anders is.

Met agrarische beregening stroomt bijvoorbeeld veel meer water de tocht binnen, zodat de waterkwaliteit ervan verbetert, redeneren de boeren.

De risicogrens voor PFOS in irrigatiewater is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gelijk aan de risicogrens voor PFOS in bodem voor het bodemgebruik 'Moestuinen'. Dat is 2,3 µg per kilo, stelt het instituut in een rapport voor waterschap Rivierenland.


Doorsteek

Een doorsteek van de Meerkoetentocht naar de Lage Knartocht kan in de ogen van de boeren de oplossing zijn om de waterkwaliteit structureel te verbeteren. Waterschap Zuiderzeeland wijst die suggestie af. 'De oplossing zit in de aanpak bij de bron', zegt woordvoerder Marjolein Oldenbeuving.

Het waterschap voert samen met gemeente Lelystad, provincie Flevoland en Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek versneld onderzoek uit naar de bron van de PFOS-verontreiniging. Het is nog niet duidelijk wanneer de resultaten bekend zijn.


Autobanden

Ook de betrokken boeren langs de Meerkoetentocht willen niet met de vinger wijzen naar één mogelijke bron van de vervuiling, zoals het naburige Lelystad Airport. 'PFAS of PFOS kan overal zitten, zoals langs de snelweg A6. Dit door de resten die autobanden achterlaten.'

Waterschap Zuiderzeeland zegt ook op locaties in de wijdere omgeving onderzoek te doen. 'Zodra de resultaten bekend zijn, zullen we ze publiceren op onze website.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer