Rechter erkent bedrijfsschade na beving

De rechtbank in Assen heeft een claim op bedrijfsschade door de aardbeving in het Groningse Huizinge van 2012 in beginsel gegrond verklaard. De claim is van melkveehouder Kor Kruizenga uit Rasquert. In afwachting van een deskundigenadvies moet de NAM hem een voorschot betalen van ruim 400.000 euro.

Rechter+erkent+bedrijfsschade+na+beving
© Joost de la Court

De rechtzaak sleept al enkele jaren voort en gaat over een totaalschade van ruim 1,36 miljoen euro. Het gaat om directe en vervolgschade door onder andere het instorten van een jongveestal en werktuigenberging door de aardbeving.

Die schade is volgens Kruizenga veroorzaakt door de gaswinning in het gebied. Desondanks zegt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tot nog toe niet te willen opdraaien voor de bedrijfsschade die de veehouder heeft geleden. Al heeft de NAM het ontstaan van de aardbevingsschade volgens de rechtbank niet weerlegd.

'De rechtbank erkent mijn schade. En dat is niet alleen voor mij een overwinning, maar wellicht ook voor andere boeren die in eenzelfde situatie verkeren. Daarmee is deze uitspraak een belangrijke stap', zegt de veehouder in een reactie.

Jongvee elders ondergebracht

De rechtbank in Assen vindt dat Kruizenga voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er een relatie is tussen de aardbeving en de schade die zijn bedrijf daardoor heeft geleden. Dat betreft niet zozeer het instorten van de stal en berging, die hij wil herbouwen, maar bijvoorbeeld dat hij jarenlang zijn jongvee tegen een vergoeding bij een ander bedrijf heeft moeten onderbrengen.

Daarnaast spelen nog een verlies aan fosfaatrechten, het inhuren van diverse deskundigen, extra rentekosten en het margeverlies door een algemeen verminderd bedrijfsrendement. De rechtbank vindt het ook voldoende aannemelijk dat Kruizenga door het instorten van de jongveestal en werktuigopslag meer uren in zijn bedrijfsvoering heeft moeten steken. En dat hij bijvoorbeeld veel tijd heeft moeten besteden aan de schadeafwikkeling. Door alle tegenslagen zette hij bovendien zijn uitbreidingsplannen stil.

De rechtbank zegt niet meer te willen wachten op een aanvullend onderzoek van de NAM, maar vindt dat twee onafhankelijke deskundigen de situatie op het bedrijf van Kruizenga op korte termijn in kaart moeten brengen. Het gaat dan om schade aan twee mestkelders, een mestsilo, sleufsilo's, erfverharding en een toegangsweg. Het betreft een geotechnicus en een bouwkundige.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer