Vliegbasis Leeuwarden bron van PFOS

Vliegbasis Leeuwarden blijkt inderdaad de bron te zijn van de vervuiling van het oppervlaktewater en de bodems van onder andere de nabijgelegen Jelsumer Vaart met de chemische stof PFOS. Dat meldt Wetterskip Fryslân op basis van eigen metingen.

Vliegbasis+Leeuwarden+bron+van+PFOS
© Niels de Vries

Uit het onderzoek bleek dat er in bijna alle lozingen verontreinigd regen- en afvalwater vanaf de vliegbasis in het oppervlaktewater en rioolstelsel terechtkomt.

Nog niet duidelijk is of het gaat om schadelijke stoffen die nog steeds in gebruik zijn of dat het historische vervuiling betreft die af- of uitspoelt. Bekend is wel dat op de vliegbasis jarenlang is geoefend met blusschuim dat PFOS en PFAS bevat. Op de vliegbasis zelf zijn de stoffen ook aangetroffen.


De Jelsumer Vaart is inmiddels over een lengte van 2 kilometer sterk vervuild geraakt. Boeren in de omtrek is aangeraden geen oppervlaktewater meer te gebruiken.

Bij de metingen bij het gemaal aan de oostzijde van de vliegbasis is een gehalte gemeten dat ruim 13.000 keer de norm voor PFOS overschrijdt, in een rioolbuis van de vliegbasis trof het waterschap een overschrijding aan van 2.000 keer de norm. Ook werden andere schadelijke stoffen uit de PFAS-familie aangetroffen in hoge concentraties.


Uitbaggeren

Dijkgraaf Lucette Kroon van Wetterskip Fryslân wil de Jelsumer Vaart laten uitbaggeren, zodat de historische vervuiling wordt verwijderd. 'Voorwaarde is wel dat eerst de vervuilingsbron op de vliegbasis wordt weggenomen. Pas dan is baggeren zinvol.'

Defensie heeft toegezegd met een saneringsplan te komen. In de tussentijd wordt doorstroming van het water in de polder tegengegaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    16° / 11°
    70 %
  • Donderdag
    18° / 12°
    20 %
  • Vrijdag
    19° / 12°
    50 %
Meer weer