Provincie Drenthe kan nog jaren weinig doen tegen wolf

Het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat provincie Drenthe de wolf actief kan beheren. Dat bleek vorige week bij de presentatie van het plan 'Aanpak Wolf in Drenthe'.

Provincie+Drenthe+kan+nog+jaren+weinig+doen+tegen+wolf
© dirk hol

Gedeputeerde Egbert van Dijk (Natuur, BBB) schetste een somber beeld, waarbij de overheid voorlopig niet veel kan doen aan de overlast van de wolf. Hij stelt dat pas bij een wetswijziging en aanpassing van de beschermstatus beheer van het dier of een wolfvrije zone, zoals die in het Drentse coalitieakkoord werd opgenomen, mogelijk wordt.

'Een wetswijziging duurt zeker drie tot vier jaar en je moet er een hoop voor doen om dat te bereiken. Maar Drenthe als wolfvrije zone blijft wel ons doel. De provincie is niet geschikt voor dit dier, met veel verspreid liggende natuurgebieden en daartussen veel dierhouders die hun dieren buiten houden', zegt Van Dijk.

Van Dijk wijst op de onzekerheden die zitten in het huidige beleid: pas als de wolf een gunstige staat van instandhouding heeft bereikt, kan worden overgegaan op beheer. Wanneer dat is, en tegen welke prijs, is aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om te bepalen.

De aangrenzende Duitse deelstaat Nedersaksen dacht onlangs al dat het zo ver was, maar werd door de rechter teruggefloten. 'Als actief beheer daar nog niet mag, dan bij ons zeker niet.'


Reguleren

Provincie Drenthe studeerde de afgelopen twee jaar op de mogelijkheden en onmogelijkheden om de wolf te reguleren. Afgaande op het nu gepresenteerde plan, is de oogst uiterst mager. Meer ruimte voor ondersteuning van veehouders en een voorlichtingscampagne voor burgers, daar blijft het zo'n beetje bij.

Dit terwijl de urgentie toeneemt. Sinds de terugkeer van het roofdier zijn er in Drenthe honderden aanvallen geweest, is als noodmaatregel vorig jaar een wolf afgeschoten (voorlopig een unicum in Nederland) en kunnen dierhouders subsidie krijgen op preventieve maatregelen. Ook zijn twee consulenten aangesteld die hen bijstaan.


Provinciaal budget

Van Dijk kondigt aan dat het provinciaal budget voor ondersteuning van dierhouders stijgt en toepasbaar wordt op meer diersoorten. Voor andere mogelijk aanvullende maatregelen verwijst hij naar het nieuwe wolvenplan van de gezamenlijke provincies dat eind dit jaar moet uitkomen. Bijvoorbeeld een bijdrage voor de extra arbeidskosten die dierhouders maken bij het neerzetten en verplaatsen van wolfwerende rasters.

'Daarvan wordt nu onderzocht of dit kan. Omdat het niet mag botsen met de Europese regels voor staatssteun', zegt hij er voorzichtig bij. Ook verwacht hij dat vergoedingen voor slachtoffers van de wolf worden gekoppeld aan de preventieve maatregelen die zijn genomen.

Hij zegt de situatie, ondanks de huidige onmacht, niet als teleurstellend te ervaren. 'Er is een hoop meer duidelijkheid over hoe om te gaan met de wolf. Al had ik zelf graag een handelingskader gehad, op dit moment mag eigenlijk niets. Als je op de wolf schiet, is het een misdrijf. Wat er nu moet gebeuren is niet in onze macht, maar ligt bij Europa.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer