2 ton voor bollenonderzoek door telers in Flevoland

Bollentelers in Flevoland hebben de komende drie jaar de beschikking over 200.000 euro om via een praktijknetwerk de teelt te verduurzamen en kennis te delen.

2+ton+voor+bollenonderzoek+door+telers+in+Flevoland
© Marcel Berendsen

Het grootste deel van de subsidie komt uit GLB-gelden via het provinciaal Actieplan Bodem & Water. De ongeveer vijftig Flevolandse bollentelers dragen zelf 40.000 euro bij.

Het Praktijknetwerk Bloembollenteelt is in de zomer van 2024 opgericht. Samen werken bloembollentelers in Flevoland hierin aan de vergroening van de teelt van tulpen en lelies. Ze willen zo beter tegemoetkomen aan de wensen vanuit de samenleving voor een duurzamere teelt. Het doel van het netwerk is kennis delen en pilots opzetten. Mede-initiatiefnemer Marja Hoorweg uit Espel: 'Ik vind het interessant om als teler alle aanknopingspunten in beeld te brengen en nieuwe richtingen te verkennen, samen met andere telers. Daar ben ik echt nieuwsgierig naar.'


Innovatie

De deelnemers hebben budget om deskundigen aan te trekken en om innovatie aan te jagen. 'We richten ons trouwens niet alleen op de bloembollentelers; juist de samenwerking met akkerbouwers en melkveehouders is relevant. Want in Flevoland staat de bollensector niet op zichzelf. De verwevenheid met de akkerbouw en melkveehouderij is groot', stelt Hoorweg. Veel Flevolandse bollentelers ruilen of huren land van hun collega-agrariërs om zo een gezond teeltplan te creëren.

De speerpunten van het Praktijknetwerk Bloembollenteelt zijn gewassen weerbaarder maken en de bodemstructuur, de biodiversiteit en het bodemleven verbeteren. Daarbij worden ook de telers betrokken die vanuit Noord-Holland opereren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    3° / -1°
    10 %
  • Zondag
    4° / -2°
    10 %
  • Maandag
    2° / -1°
    5 %
Meer weer