Natuurkwaliteit in Drentsche Aa blijft nog achter
De natuurkwaliteit in het stroomgebied van de Drentsche Aa gaat vooruit, maar lang niet overal en in voldoende mate. Dat concluderen vier ecologen in een evaluatierapport dat is opgesteld in opdracht van Provincie Drenthe.
Voor hun analyse hebben de onderzoekers gekeken naar de ontwikkeling van diverse planten- en diersoorten en vegetatietypen over de afgelopen 35 tot 40 jaar. Zo lang werkt de overheid inmiddels aan verbetering van het authentieke beekdalenstelsel in Midden-Drenthe. Ondanks die inspanningen zijn de doelstellingen uit de Europese Kaderrichtlijn Water ook voor de Drentsche Aa de komende tijd niet haalbaar, verwachten de vier onderzoekers.
'Zo zitten er nog veel meststoffen in het water. Hierdoor is het beekstelsel in feite één groot helofytenfilter waar die meststoffen zich dan in ophopen. Wat schade oplevert voor de aanwezige planten en de natuur zich onvoldoende kan herstellen.' Een oplossing zou zijn om actief zuiveringsmoerassen in te richten, met name bovenstrooms.
Daarnaast stellen de vier ecologen vast dat vooral in het middendeel van het stroomgebied van de Drentsche Aa de natuur vorderingen maakt. Het gaat dan bijvoorbeeld over het gebied Ossebroeken langs het Rolderdiep waar zich weer nieuw moeras heeft ontwikkeld. Dat lukte door meer kwelwater toe te laten en door gebieden te verschralen. Toch is ook daar de situatie kwetsbaar omdat door zomerse stortbuien een langzame verbetering in één keer kan worden gestopt als zo veel voedselrijk water toestroomt.
Benedenloop
Daarnaast blijkt dat in de benedenloop van de Drentsche Aa, ondanks aanpassingen in beheer en inrichting zoals in de Ydermade, de natuur er meestal nog achteruitgaat. Door diepere ontwatering in naastgelegen landbouwgebieden treden er grondwaterverliezen op zodat de natuur er verdroogt. De onderzoekers noemen ook natuurgebieden bij De Punt en in de Onnerpolder. 'Het bereiken van een gunstige staat is daar niet haalbaar.'
Beweiden en hooien van de beekdalen zijn de afgelopen jaren zeer bruikbare beheermaatregelen gebleken, merken de onderzoekers op. Anders dan meer schraallanden creëren, is het bijvoorbeeld in het gebied Geelbroek onder Assen beter water zo lang mogelijk vast te houden en bosontwikkeling te stimuleren. Om de situatie in het hele stroomgebied te verbeteren, zou volgens de onderzoekers het beheer op korte termijn moeten worden gericht op de laatste voedselarme infiltratiegebieden en voor de langere termijn op het opvangen van klimaatverandering.
LTO Noord komt binnenkort met een reactie op het rapport.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn Schudder GF 13003T (MG) #25408
Gebruikt, € 36.000
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #135518
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 Dyna-6
2006, P.O.A.
-
VALMET 502-2
Gebruikt, € 4.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %