Geen Drents bollenverbod in gebied voor waterwinning

Gedeputeerde Staten van Drenthe zijn niet van plan een verbod af te kondigen op het telen van bollen in drinkwaterwingebieden. Volgens het college is het areaal gangbare bollenteelt in deze gebieden te verwaarlozen.

Geen+Drents+bollenverbod+in+gebied+voor+waterwinning
© Dirk Hol

PvdA-Statenlid Rudolf Bosch heeft daarover vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Daarin verwijst hij naar de plannen van provincie Gelderland om niet-biologische bollenteelt in deze zones te verbieden. Hij vraagt zich af of dit in Drenthe ook wordt overwogen om zo mogelijke problemen met de kwaliteit van het grondwater te voorkomen.

Het provinciebestuur stelt dat uit een analyse van het kaartmateriaal blijkt dat alleen in het grondwaterbeschermingsgebied bij Dalen een klein deel is ingenomen door lelieteelt. Het gaat daar om 6 hectare.


Stroomgebied Drentsche Aa

Een groter areaal, in totaal 185 hectare, is in gebruik voor bollenteelt in het stroomgebied van de Drentsche Aa. Dat gebied is ook brongebied voor Gronings drinkwater. Maar daar gaat het om de winning uit oppervlaktewater en betreft het geen grondwaterbeschermingsgebied.

In het gebied van de Drentsche Aa werkt een groot aantal partijen al samen aan het robuust verbeteren van de bescherming van het grond- en oppervlaktewater daar, stellen Gedeputeerde Staten. Mocht er toch behoefte zijn aan een ander beheer, dan moet dat uit de gebiedsgerichte aanpak komen, vindt het college. Daarin is bijvoorbeeld ruimte voor het toepassen van innovatieve oplossingen.


Beregeningsputten

Gedeputeerde Staten verwijzen ook naar het verbod op de aanleg van beregeningsputten in de grondwaterbeschermingsgebieden in Drenthe. Dat maakt volgens het college dat bollentelers meestal afzien van de teelt in die zones, omdat zij in het voorjaar en de zomer vaak extra water nodig hebben voor hun bollen. 'Een verbod op (niet-biologische) bollenteelt heeft in deze gebieden dan ook geen toegevoegde waarde', stellen Gedeputeerde Staten.

Daarnaast wijst het college verder eigen beleid rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen af. Dat is geen taak van het provinciebestuur. Het eventueel stellen van ruimtelijke beperkingen voor bepaalde teelten ligt bij de gemeenten.

Overigens zegt provincie Drenthe wel te willen meedenken over een suggestie van LTO Noord om te experimenteren met minder grondwater belastende gewassen als granen en vezelgewassen in grondwaterbeschermingsgebieden en intensievere gewassen dan vanuit daar te verplaatsen naar elders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer