Artikelen door Jasper Schel

LTO: agrarisch natuurbeheer moet voor vol worden aangezien
LTO Nederland wil dat agrarisch natuurbeheer erkend wordt als volwaardige vorm van landbouw, inclusief een goede vergoeding en een garantie voor een beloning in langjarige contracten. 'Het is nu aan de minister om door te pakken.'

Aardbeienteler Jan van Genderen is Agrarisch Ondernemer van het Jaar
Aardbeienteler Jan van Genderen uit het Gelderse Bemmel is verkozen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2025. De prijs voor jong talent ging naar biologisch varkenshouder Michelle Thijsen uit het Gelderse Rietmolen.

Duurzaamheidskeurmerken onder de loep genomen
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet onderzoek naar keurmerken in de Nederlandse land- en tuinbouw. Dit om een vergelijking te kunnen maken met andere West-Europese keurmerken, zodat producten onder Nederlands keurmerk mogelijk makkelijker in...

Madlener: 'Breng juridische gevolgen van niet halen KRW-doelen in beeld'
Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat denkt niet dat Nederland alle doelen uit de Kaderrichtlijn Water gaat halen. Daarom wil hij dat onderzocht wordt wat de juridische gevolgen daarvan zijn.

Gemiddelde prijs voor landbouwgrond stijgt naar 85.000 euro
De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond is vorig jaar gestegen naar ruim 85.000 euro. Dat is 8,3 procent meer dan een jaar eerder, meldt makelaarsvereniging NVM.

Gemor in waterschappen over KRW-Impuls Brabant
'Als vrijwillige maatregelen niet genoeg blijken, dan zijn we bereid over te stappen op dwingende instrumenten', zei gedeputeerde Saskia Boelema (D66) onlangs over het aantrekken van de teugels rondom de Kaderrichtlijn Water (KRW). De uitspraak...
Waterschap Limburg ziet extra toe op aanwezigheid spoelsleuven
Waterschap Limburg ziet de komende maanden extra toe op de aanwezigheid van spoelsleuven op landbouwgrond. Wanneer de sleuf na een waarschuwing per brief niet wordt gedicht, kunnen boeren een boete verwachten.

Verkiezing 'Lekkerste Boerderijwinkel' van start met nominatieronde
Boerderijwinkels dingen dit jaar mee naar de titel Nationale Boerderijwinkel Awards 2025. De publieksverkiezing is een initiatief van Lekkerder bij de Boer, LTO Noord en ZLTO. Tot en met tweede paasdag kunnen mensen hun favoriete boerderijwinkel...

Provincie Noord-Brabant moet verzoek natuurverenigingen herzien
Provincie Noord-Brabant had een verzoek om handhavend op te treden tegen een composteringsbedrijf in Biezenmortel niet mogen afwijzen. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant op maandag 24 maart bepaald. De provincie moet nu een nieuw besluit nemen over...

EU-landbouwcommissaris Hansen: 'Nederland moet zijn huiswerk gaan doen'
Nederland moet de voedselproductie op peil houden en oplossingen bedenken voor het mestoverschot. Dat zei Eurocommissaris Christophe Hansen voor Landbouw deze week tijdens een bezoek aan Nederland. Vrijdagochtend was hij samen met landbouwminister...

Vijftien veehouders in De Peel staan zelf aan de lat voor gebiedsopgaven
Vijftien veehouders in het Limburgse deel van De Peel maken eigen bedrijfsplannen om te verduurzamen met het oog op de doelen rond stikstof, water en klimaat. Deze pilot voor doelsturing moet de ondernemers sneller duidelijkheid bieden.

Asperges eindelijk wakker na gedwongen verblijf in bed door nachtvorst
Met een mooie lenteweek voor de boeg barst het aspergeseizoen eindelijk los. Bij Van Gerven Asperges in het Noord-Brabantse Oirschot staken de eerste asperges vorige week al voorzichtig hun kopjes boven de grond. Vader en zoon Jan en Willem van...
Toch natuurvergunning nodig voor lelieteelt in Drenthe
Provincie Drenthe had een natuurvergunning af moeten geven voor lelieteelt nabij Natura 2000-gebied Drents-Friese Wold & Leggelderveld. Dat oordeelt de rechtbank deze week. Burgerinitiatief Meten=Weten krijgt daarmee gelijk.

Kraakman ook in noorden van het land aan de slag voor John Deere
John Deere-dealer Kraakman gaat in Noord-Nederland een dealernetwerk opzetten voor het Amerikaanse trekkermerk. Beide partijen hebben daarvoor een intentieverklaring ondertekend.

NZO kondigt vertrek directeur Joep Rats aan
Joep Rats stopt per 1 juni van dit jaar als directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Rats trad precies twee jaar geleden in dienst bij de organisatie.

Veel voedselproducten op sanctielijst EU als reactie op Trumps' handelsoorlog
Vlees, gevogelte, fruit en groenten staan op een lijst van Amerikaanse producten waar de EU mogelijk hogere importtarieven voor gaat heffen. De Europese Commissie publiceerde vandaag deze lijst met vergeldingstarieven voor de importheffingen van de...

Megabassin letterlijk geschenk uit de hemel voor Zeeuwse plantuien
De eerste vracht zoet water heeft het gloednieuwe bassin van akkerbouwer Michael Schippers in het Zeeuwse Kamperland verlaten. En wel met als eindbestemming plantuien. Het bassin ter grootte van 1 hectare verzamelt al sinds september vorig jaar...

Brabantse mestfraudeur moet jaar lang brommen
Mesthandelaar en oud-varkenshouder Anthony van den Broek uit het Noord-Brabantse Lierop moet een jaar de cel in voor mestfraude. Dat is hij met het Openbaar Ministerie in een schikking overeengekomen.

Melkunie misleidt consument wat betreft duurzaamheid producten
Zuivelproducent Melkunie heeft consumenten een te rooskleurig beeld gegeven van de duurzaamheid van zijn producten. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft klachten van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier hierover gegrond verklaard.

Minder normoverschrijdingen middelen in boomteeltgebied Boskoop
Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft in 2024 de helft minder normoverschrijdingen gemeten in het boomteeltgebied Boskoop dan in het jaar daarvoor. Alleen metazachloor, de werkzame stof in bodemherbiciden Butisan en Springbok, blijft nog een...

Verlaging beschermde status wolf stap dichterbij met voorstel Europese Commissie
De Europese Commissie heeft vrijdag een voorstel gedaan voor een wijziging van de bijlagen van de Habitatrichtlijn. Die wijziging is nodig om de eerder aangekondigde verlaging van de beschermde status van de wolf in Europa te bekrachtigen.

'Straks minder stikstof uit België naar Brabant en Zeeland'
D66-gedeputeerde Saskia Boelema (D66) trekt namens de provincie Noord-Brabant het bezwaar in tegen de vergunning voor de ethaankraker van chemiereus Ineos. Deze wordt gebouwd in de Antwerpse haven.

Eerste kievitsei gevonden op grasperceel in Ravenstein
Het eerste kievitsei van dit jaar is vrijdag gevonden in een weiland in het Brabantse Ravenstein. De vondst werd om 13.04 uur gemeld bij LandschappenNL en vervolgens gecontroleerd door Aad van Paassen.

Mogelijk onteigening Friese grond voor behalen doelen Natuurnetwerk
Provincie Friesland wil mogelijk grond gaan onteigenen om de doelen van het Natuurnetwerk Nederland te halen. Gedeputeerde Matthijs de Vries (ChristenUnie) presenteerde daar donderdag plannen voor.

Wakker Dier wil ook dierenwelzijnseisen voor larven
Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vraagt landbouwminister Femke Wiersma in een brandbrief om met welzijnswetgeving te komen voor gekweekte insecten.

Parmaham valt steeds meer in de smaak bij Nederlanders
Van alle landen in de Europese Unie is Nederland het vierde exportland voor parmaham. In 2024 kwamen in totaal 76.110 hammen ons land binnen, een stijging van ruim 20 procent vergeleken met 2023.

Zuid-Holland maakt strijdplan voor kleine opening stikstofslot
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland presenteren binnen twee maanden maatregelen om de provincie deels van het stikstofslot te kunnen halen. Zoveel werd duidelijk na een debat met Provinciale Staten over het heikele onderwerp.
Nationaal Kenniscentrum Faunabeheer moet versnippering voorkomen
Meer bundeling van kennis en minder tegenstrijdige belangen. Dat zijn de redenen achter de oprichting van stichting Nationaal Kenniscentrum Faunabeheer.

Duitse chemiereus Bayer verwacht financieel lastig 2025
Bayer, de bekende Duitse producent van geneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen, voorspelt dat het concern dit jaar minder winst maakt dan in 2024.

Brusselse Oogst: 'Veel optimisme, maar er is voorlopig nog niets gebeurd'
Concurrerend, toekomstgericht en eerlijk. Het moet volgens Eurocommissaris voor Landbouw en Voedselvoorziening Christophe Hansen weer aantrekkelijk worden om boer te zijn. Op welke manier dat moet gebeuren, staat in de landbouwvisie die hij onlangs...

Eurocommissaris Hansen: 'Boerenvak moet weer aantrekkelijk worden'
Aantrekkelijk, concurrerend, veerkrachtig, toekomstgericht en eerlijk. Eurocommissaris voor landbouw en voedselvoorziening Christophe Hansen wil het landbouw- en voedselsysteem aanpassen, zo staat in zijn landbouwvisie die hij vorige week heeft...
Provincie Noord-Brabant slikt emissies ethaankraker
Provincie Noord-Brabant stopt de juridische procedures tegen de vergunning die is verleend aan chemieconcern Ineos voor de bouw van 's werelds grootste ethaankraker in de Antwerpse haven. De kraker zorgt voor veel extra stikstofemissie op Natura...

Noord-Brabant wil verbod op woningbouw nabij geitenhouderijen
Een meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Brabant wil dat het provinciebestuur onderzoekt of het mogelijk is om woningbouw nabij geitenhouderijen te voorkomen. Critici noemen de motie die daarvoor aangenomen is een motie voor de bühne.

GLB mogelijk in één groot fonds in Europese begroting
De Europese Commissie wil het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2027 mogelijk in één groot fonds stoppen. Dat blijkt uit een voorschot op het Meerjarig Financieel Kader. Ceja, de koepel van jonge Europese boeren, vreest...

Hoog perceel zandgrond net droog genoeg voor eerste plantuien
Bij akkerbouwer Paul Horevoorts in het Noord-Brabantse Alphen gingen eind vorige week de eerste plantuien de grond in. Samen met Kees Damen van Loonbedrijf Damen klaarde hij 'iets eerder dan normaal' een deel van de klus.

LTO en Cumela trekken vaker samen op in Europese lobby
LTO Nederland en Cumela gaan intensiever samenwerken op het gebied van belangenbehartiging binnen de Europese Unie. Dat maakten de organisaties vandaag bekend.

Positieve reacties op Europese landbouwvisie, zorgen over GLB-budget
De Europese Commissie heeft vanmorgen haar visie op landbouw en voedselproductie gepresenteerd. De reacties van politici en belangenbehartigers in de agrarische sector zijn overwegend positief. Tegelijkertijd zijn er grote zorgen over de budgetten...

Plannen Europese landbouwvisie moeten vak van boer weer aantrekkelijk maken
Aantrekkelijk, concurrerend, veerkrachtig, toekomstgericht en eerlijk. Op basis van deze doelen wil Eurocommissaris voor Landbouw en Voedselvoorziening Christophe Hansen het Europese landbouw- en voedselsysteem de komende jaren aanpassen, zo staat...

Klepelen bermen mag nog steeds, maar onder voorwaarden
Er komt geen klepelverbod voor bermen die de waterschappen beheren. Dat blijkt uit het concept van de nieuwe gedragscode voor soortenbescherming van de Unie van Waterschappen.

Honderd bedrijven openen deuren tijdens Kom in de Kas
Kom in de Kas vindt dit jaar plaats op zaterdag 5 en zondag 6 april. Zo'n honderd glastuinbouwbedrijven nemen dit jaar deel aan de 47ste editie van het publieksevenement.

Landbouwvisie EU stuurt aan op minder administratieve lasten voor boer
Delen van de landbouwvisie van Europees landbouwcommissaris Christophe Hansen, die hij volgende week presenteert, zijn deze week uitgelekt. Los van een vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) staat er vooralsnog weinig...

72 miljoen extra voor natuur, landbouw en waterkwaliteit Noord-Holland
Provincie Noord-Holland besteedt de komende drie jaar 72 miljoen euro extra aan projecten en subsidieregelingen die natuur versterken, landbouw verduurzamen, waterkwaliteit verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen en stikstof verminderen.

Meer munitie voor strijd Zeeuwse jagers tegen ganzen
Jagers in Zeeland krijgen vanaf 15 februari tot en met 31 oktober meer mogelijkheden om de populaties van de grauwe gans en brandgans in toom te houden. Dat heeft Faunabeheereenheid Zeeland bekendgemaakt.

Teylingen trekt gunning Boterhuispolder in na klachten en juridisch advies
Gemeente Teylingen trekt de gunning voor vijf percelen in de Zuid-Hollandse Boterhuispolder in na het inwinnen van juridisch advies. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt.
Uitstel stallendeadline biedt geen soelaas
Een halfjaar uitstel voor Noord-Brabantse melkvee- en kalverhouders om hun stallen aan te passen aan de stikstofregels. Deze handreiking van de provincie haalt het slot er in de praktijk niet van af. Sterker nog, sommige politieke partijen overwegen...

Meldpunt geopend voor klachten van boeren over knellende pachtvoorwaarden
Burgercoöperatie Land van Ons start Meldpunt Knel Pacht voor gangbare boeren en tuinders die willen verduurzamen op pachtgrond. Ook biologische boeren kunnen er terecht als ze in de knel komen door de criteria van openbare aanbestedingen van...
Brabant moet zelf gegraven gat reductiepad stikstof dichten met nieuwe maatregelen
Een half jaar uitstel voor melkvee- en vleeskalverhouders om hun stallen aan te passen om minder stikstof uit te stoten. Dat klinkt positief, maar provincie Noord-Brabant gaat tegelijkertijd op zoek naar andere maatregelen om het daardoor 'ontstane...

Geen applaus van boeren voor motie uitstel stallendeadline Brabant
'Een slap en onverantwoord politiek compromis.' Zo betitelt Lotte van Heesbeen van Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) de motie die coalitiepartijen hebben ingediend om de stallendeadline van Brabantse melkvee- en vleeskalverhouderijen een...

Boek Liefste Keetje geeft beeld van Zeeuws boerenleven in oorlogstijd
Fotograaf Anton Dingemanse, sinds jaar en dag actief voor Nieuwe Oogst, schreef aan de hand van onderduikbrieven van zijn vader Kornelis Dingemanse een boek over diens ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 'Liefste Keetje' staat het...

Venray en varkenshouders tonen meeste interesse in opkoopregeling
Gemeente Venray kent met tachtig aanmeldingen voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of de variant daarvan voor piekbelasters (Lbv-plus) de meeste potentiële stoppende veehouderijen. Ede (77) en Barneveld (69) volgen op de...
Zeeuwse studenten vaker te vinden op proefboerderij Rusthoeve
Mbo-instelling Scalda in Zeeland gaat voor het praktijkgericht onderwijs intensiever gebruikmaken van de faciliteiten van proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat.

'Inmenging van de overheid in eigendom gaan we vaker zien'
Is het intrekken van latente stikstofruimte al dan niet een gerechtvaardigde inbreuk op het eigendom van veehouders? Die vraag hangt boven de markt sinds de provincie Noord-Brabant deze nieuwe beleidsregel bekrachtigde. Rico Ligtvoet, advocaat...

Ctgb wees in 2024 zestien gewasbeschermingsmiddelen en acht biociden af
Van de tachtig aangevraagde toelatingen voor gewasbeschermingsmiddelen in 2024, zijn er zestien volledig afgewezen door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Daarnaast zijn acht van de zeventig aanvragen...

Ministerie van LVVN steunt plannen voor fieldlab in Osse polders
Het ministerie van LVVN heeft subsidie toegezegd voor plannen om te komen tot een fieldlab 'Duurzame kringlooplandbouw Osse polders' van het Agrarisch Collectief Oss (ACO). Binnen dit lab willen Brabantse veehouders met innovatie de bodem-, water-...

Zeeland 'niet vleugellam' door verbod intern salderen met ongebruikte stikstof
Onzeker, maar niet vleugellam. Dat is in het kort de reactie van de Zeeuwse stikstofgedeputeerde Wilfried Nielen (BBB) op de uitspraak van de Raad van State van 18 december 2024.

3,7 miljoen euro voor kennisontwikkeling biologische landbouw
Het Louis Bolk Instituut stopt de komende vier jaar 3,7 miljoen euro in onderzoek naar biologische akkerbouw en melkveehouderij. Het geld komt van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Hansen wil regels versimpelen en perspectief voor jonge boeren creëren
Een versimpeld Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en toekomstperspectief voor jonge boeren. Die twee thema's staan centraal in de nieuwe visie op landbouw en voedselproductie van Eurocommissaris Christophe Hansen van Landbouw.

Winterrabarber vanuit pikdonkere Brabantse kas naar Engeland en Amerika
De rabarbertijd breekt weer aan, dus moet familie De Rond in het West-Brabantse Hoeven flink aan de bak. Rob de Rond snijdt in de donkere kas de zogenoemde geforceerde rabarberstengels.

BBB Zeeland: 'Snel stoppen met ureum in strooizout'
BBB Zeeland wil van Gedeputeerde Staten opheldering over het gebruik van strooizout op basis van ureum. Dit zou volgens fractielid Kees Hanse een mogelijke verklaring zijn voor de stikstofpieken in het oppervlaktewater.

Landbouwcommissaris Hansen verkiest zorgvuldigheid boven snelheid in aanpak MKZ
De Europese landbouwcommissaris Christophe Hansen wil er alles aan doen om de MKZ-uitbraak in Duitsland niet uit te laten groeien tot een kettingreactie. Maar wel stap voor stap, zo zei hij vandaag in een interview voor de Duitse radiozender...

Binnen maand nieuw Gelders debat over afschieten wolf
De Gelderse Statenfracties van SGP en BBB willen een spoeddebat over het afschieten van wolven die te dicht bij woningen en boerderijen komen en wolven die schapen of andere landbouw- en huisdieren aanvallen.

Alpaca's doen zich tegoed aan afgedankte kerstbomen
Bij alpaca-opvang Alpacas Zeelandia in Aagtekerke zijn sinds nieuwjaarsdag al duizenden kerstbomen aangevoerd. Ze dienen als lekkere snack voor de beesten, die vooral verzot zijn op de Nordmann.

AR Plant neemt P.G. Kusters in Land van Maas en Waal over
AgruniekRijnvallei (AR) neemt P.G. Kusters Land- en Tuinbouwbenodigdheden (P.G. Kusters) in het Gelderse Dreumel per direct over. Zowel de onderneming als de locatie worden onderdeel van AR Plant. J. Kusters Fruitteelt en Landentuinbouwcursussen.nl...

BPL Pensioen investeert 90 miljoen extra in landbouwgrond
BPL Pensioen investeert 90 miljoen euro in het ASR Dutch Farmland Fund. Dit bedrag komt boven op de 210 miljoen euro die het pensioenfonds voor de agrarische en groene sector eerder al stortte in het beleggingsfonds waar ook Dela, pensioenfonds ING...

Onrust over verspreiden van adresgegevens PAS-melders
De NAW-gegevens van honderden PAS-melders zijn per brief verspreid door de provincies Gelderland en Flevoland. LTO Noord noemt de gang van zaken 'onacceptabel'. Beide provincies vinden dat hen niets te verwijten valt, meldt De Gelderlander.

Lente van 2024 was een van de natste sinds 1906
Met een gemiddelde temperatuur van 11,8 graden Celsius was 2024 opnieuw warm, net zoals 2023. Het afgelopen jaar was ook zeer nat, met een landelijk neerslaggemiddelde van 985 millimeter, tegenover 795 millimeter in een 'normaal' jaar. Dat meldt het...
Rijk reserveert extra miljoenen voor natuurdoelen in Zeeland
Provincie Zeeland ontvangt ruim 21 miljoen euro extra van het Rijk om te besteden aan koplopermaatregelen voor het bereiken van natuurdoelen. De overheid heeft besloten om extra geld te reserveren voor provincies die eerder beperkt budget kregen...

Podcast: 'Ik zie wat voor moois een eigen bedrijf brengt'
Juliette Vernooij zit sinds anderhalf jaar in het overnameproces van het fruitteeltbedrijf van haar vader Toon in het Utrechtse Cothen. Haar focus ligt op automatisering, digitalisering en biodiversiteit. Maar de factor gezelligheid is ook...

Waarom boeren in De Peel botsen met beleidsmakers
Dat boeren niet altijd door een deur kunnen met de overheid is een understatement. Maar de voedingsbodem van die verstoorde relatie gaat dieper dan alleen de stapeling van regels, weet antropoloog Ina Dijstelbloem.

Stichting Stikstofclaim wil alle provincies in gebreke stellen voor situatie PAS-melders
Stichting Stikstofclaim is op zoek naar vijf PAS-melders per provincie om hen te helpen in het juridische traject om de provincies in gebreke te stellen.

Gebruiksnorm in NV-gebieden per 1 januari met 20 procent omlaag
De stikstofgebruiksnorm in de met nutriënten verontreinigde (NV)-gebieden waar fosfor het knelpunt is, gaat per 1 januari met 20 procent omlaag. Dat schrijft landbouwminister Femke Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. LTO Nederland vindt de...

Boeren tekenen voor oprichting eerste zoetwatercoöperatie op Texel
Texel krijgt een zoetwatercoöperatie waarbinnen boeren en tuinders samenwerken om het zoete water uit de bestaande ondergrondse opslag beter te benutten.

Polen toch voorstander van genomische technieken voor veredeling
De Poolse regering geeft bij het aankomend Europees voorzitterschap prioriteit aan het afronden van onderhandelingen over het toelaten van nieuwe genomische technieken (NGT's). Dat liet de Poolse landbouwminister Czeslaw Siekierski recent weten.
Europese Commissie komt in 2026 met voorstel voor kooienverbod
De Europese Commissie komt in 2026 met een voorstel voor een verbod op het gebruik van kooien in de veehouderij. Dat laat Eurocommissaris voor Dierenwelzijn Olivér Várhelyi weten.
Nederland steunt Europees plan voor 90 procent CO2-reductie in 2040
Nederland steunt het plan van de Europese Commissie om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 met 90 procent te hebben gereduceerd, ten opzichte van 1990. Dat werd duidelijk tijdens de Milieuraad op dinsdag 17 december.
1,2 miljoen euro voor extra agrarisch natuurbeheer in Zeeland
Het agrarisch collectief Poldernatuur Zeeland kan de komende zes jaar 56 hectare extra agrarisch natuurbeheer realiseren nabij kwetsbare duingebieden De Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. De Provincie Zeeland trekt daar 1,2 miljoen euro...

Van Leeuwen (BBB): 'Gelijk speelveld is met Mercosur simpelweg niet mogelijk'
De landbouwparagraaf moet uit het vrijhandelsakkoord Mercosur tussen de Europese Unie en Argentinië, Bolivia, Brazilië, Paraguay en Uruguay geschrapt worden, stelt BBB-Europarlementariër Jessika van Leeuwen. 'Er zal per definitie sprake zijn van...

Actiegroep vecht toelating glyfosaat aan bij hoogste rechter in Europa
Pesticide Action Network (PAN) Europe vecht de goedkeuring van glyfosaat door de Europese Unie aan bij het Europees Hof van Justitie. Volgens de actiegroep heeft de Europese Commissie 'eigen richtlijnen en internationale protocollen overtreden' bij...

Noord-Brabant wil minder mest en middelen in kwetsbare gebieden
Provincie Noord-Brabant wil de teugels aanhalen voor wat betreft het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in zogenoemde kwetsbare gebieden. Het doel is om de extensivering van melkveehouders te stimuleren en de opkomst van intensieve...

14 procent van boeren en tuinders kampt sterk met mentale klachten
Van de boeren en tuinders die meededen aan een ledenpeiling van LTO Noord heeft 14 procent in sterke mate te maken met mentale klachten. Wet- en regelgeving is de grootste stressfactor, zo geven zij aan.

Minder administratie is vurige wens van landbouwministers voor nieuw GLB
Een afzonderlijk en onafhankelijk Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) met hectarepremie en veel minder administratieve lastendruk voor boeren. Dat is de unanieme wens van de 27 Europese landbouwministers, zo bleek vandaag tijdens de landbouwraad...

Handelsverdrag Mercosur stap dichterbij na witte rook uit Uruguay
De Europese Commissie heeft vrijdag 6 december een handtekening gezet onder Mercosur, het handelsverdrag met vijf Zuid-Amerikaanse landen. Dat heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt op een persconferentie in Uruguay.

Vijf provincies vinden hun eigen wolvenplan toch niet geschikt
Er kan voorlopig een streep gezet worden door het wolvenplan van de twaalf provincies. De verantwoordelijke gedeputeerden van de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen zetten hun handtekening niet onder het plan, zo...

Brabantse boeren bouwen dossier op voor schadeclaim wateroverlast
In de Brabantse Kempen plaatste Walhout Group deze week dertig peilbuizen om de grondwaterstand te meten. Het is onderdeel van de dossiervorming van de schadeclaim van vijftig boeren en tuinders die samen vele miljoenen euro's waterschade hebben...

Weg vrij voor Europa voor verlaging beschermde status wolf
De beschermde status van de wolf in Europa gaat volgend jaar zeer waarschijnlijk omlaag. Vandaag hakte het bestuur van de Conventie van Bern, waar de EU onderdeel van is, in Straatsburg de knoop daarover door.

Esther de Lange wordt kabinetschef van landbouwcommissaris
Esther de Lange, voormalig lid van het Europees Parlement van de Europese Volkspartij (EVP), is benoemd tot de kabinetschef van landbouwcommissaris Christophe Hansen.

Kwart eeuw grasland om Brabantse natuur te ontlasten
Met de Beleidsregel Grond voor Graasdierhouderij (BGvG) wil de provincie Noord-Brabant melkveehouders stimuleren om te extensiveren. Melkveehouder Arjan Manders uit Deurne heeft de primeur. 'Kopen legt te grote druk op ons bedrijf.'

Intrekken latente stikstofruimte treft mogelijk ook gestopte nertsenhouders
Er is nog veel onduidelijkheid over de effecten en kosten van de aanvullende maatregelen uit de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS), stelt het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Toch vindt het provinciebestuur het nodig om...

Brusselse Oogst: 'Bang voor onze concurrentiepositie door Mercosur'
Het Europees Parlement heeft deze week ingestemd met de nieuwe Europese Commissie. Dat betekent dat voorzitter Ursula von der Leyen nu – bijna een halfjaar na de Europese verkiezingen – eindelijk aan de slag kan met haar nieuwe team.

Gemiddelde prijs bouwland passeert voor het eerst 120.000 euro
De gemiddelde verkoopprijs voor bouwland is gestegen naar ruim 127.000 euro per hectare, blijkt uit de maandrapportage van het Kadaster. Het is voor het eerst dat de grens van 120.000 euro wordt gepasseerd.

Laatste horde voor installatie nieuwe Europese Commissie lijkt genomen
Het Europees Parlement heeft gisteravond een positief advies afgegeven voor alle aanstaande Eurocommissarissen, meldt de NOS op basis van bronnen in Brussel. Dat maakt de weg vrij voor datzelfde parlement om volgende week officieel de Europese...

Boeren krijgen hoofdrol in Europees certificaat voor koolstofreductie
Er komt een Europese vrijwillige certificering voor koolstofverwijderingen, -landbouw en -opslag in producten. De Europese Raad gaf maandag groen licht voor een verordening over het eerste certificeringskader.

Wiersma wint naar eigen zeggen langzaam terrein in race voor renure
Steeds meer EU-lidstaten lopen langzaam maar zeker warm voor de toelating van bewerkte dierlijke mest als vervanger van kunstmest, oftewel renure. Dat zegt landbouwminister Femke Wiersma.

Profiel: Nieuwe EU-landbouwcommissaris krijgt veel waardering
Hij is sympathiek, pragmatisch en benaderbaar, zeggen insiders. Iemand die de moderne landbouwpraktijk omarmt en een boerenzoon is met een Nederlandse moeder. Met deze vinkjes heeft de beoogde Eurocommissaris voor Landbouw Christophe Hansen wat...
Belgen met Brabant en Zeeland in overleg over ethaankraker van chemiegigant Ineos
Vlaanderen, Zeeland en Noord-Brabant willen de grensoverschrijdende stikstofproblematiek samen aanpakken. Aanleiding is het beruchte Ineos-dossier over de geplande ethaankraker van de chemiereus, die een groot aandeel heeft in de stikstofdepositie...

Datum van sluiten omstreden Mercosur-deal met potlood geprikt op begin december
De Europese Commissie en de Mercosur-landen willen het langverwachte handelsakkoord begin december afronden op een top van het Latijns-Amerikaanse blok in Uruguay. Dat melden bronnen binnen de Europese Commissie aan nieuwssite Politico.

Veel zorgen over Brabants strijdplan stikstof
ZLTO heeft veel zorgen over en zet grote vraagtekens bij de nieuwe stikstofaanpak van provincie Noord-Brabant. Dinsdag heeft de provincie aangekondigd om slapende vergunningen van boeren in te trekken. Een week eerder werd al bekend dat er...

Verwachte krimp veestapel noopt CRV tot snijden in personeelsbestand
CRV zet het mes in het personeelsbestand vanwege de verwachte krimp van het aantal koeien in Nederland en Vlaanderen. De coöperatie heeft vandaag haar medewerkers geïnformeerd over de aanstaande reorganisatie.
Gelderland gaat grondmarkt op voor grootschalige woningbouwprojecten
Provincie Gelderland gaat voor het eerst grond aankopen voor de realisatie van grote woningbouwbouwprojecten. Daarmee helpt de provincie kleinere gemeenten die te weinig financiële middelen hebben.

ZLTO kritisch op stikstofdoelen per natuurgebied in Noord-Brabant
ZLTO zet grote vraagtekens bij de nieuwe stikstofdoelen per Natura 2000-gebied die provincie Noord-Brabant wil toevoegen aan de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS). 'De BOS legt eenzijdig de maatregelen bij de Brabantse landbouwbedrijven neer.'

Pachtersbond: natuurorganisaties maken ongepast gebruik van wetgeving
De Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) vindt dat het beheer van natuurgebieden door agrariërs niet meer onder de pachtregel moet vallen. Volgens de belangenbehartiger voor pachters maken natuurorganisaties via de geliberaliseerde...

Hoekstra overleeft hoorzitting en is Eurocommissaris Klimaat en Schone Groei
Wopke Hoekstra wordt Eurocommissaris voor Klimaat en Schone Groei in de komende bestuursperiode van de Europese Commissie. Vanochtend haalde hij een ruime voldoende bij de hoorzitting door leden van het Europees Parlement.

Veehouderijopleiding van HAS green academy is beste van het land
De opleiding Veehouderij van HAS green academy in Den Bosch is door Keuzegids 2025 uitgeroepen tot topopleiding. Daarmee heeft de Noord-Brabantse hogeschool de beste veehouderijopleiding van Nederland in huis.

Brabant zoomt in op stikstofdoelen en maatregelen per Natura 2000-gebied
Noord-Brabant heeft per Natura 2000-gebied het stikstofdoel bepaald op basis van de verwachte effecten van de bestaande maatregelen. Het eerdere generieke doel dat de helft van die gebieden in 2030 onder de kritische depositiewaarde (KDW) moet...

Eén op acht Limburgse boeren benaderd door mogelijke criminelen
Eén op de acht Limburgse boeren is ooit benaderd door personen met de vraag of ze een loods, schuur of kas kunnen huren voor activiteiten waarbij het aanbod werd gewantrouwd. Dat blijkt uit de Flitspeiling Veilig Buitengebied Limburg 2024.

'Aardappelen praten niet terug, wijnliefhebbers doen dat wel'
Ze zijn er in 2021 aan begonnen 'om het gat na het kersenseizoen wat te vullen'. Dit jaar won Domein Buitendijks van Hubert en Janny Verschure met enkele wijnen al prijzen. 'Maar het is tot nu toe meer een hobby dan dat we er aan verdienen.'

Aantal werknemers in agrarische sector neemt af, ziekteverzuim stijgt
Het aantal arbeidskrachten in de agrarische en groene sectoren is in twee jaar tijd flink gedaald. Eind 2023 waren er krap 20.000 arbeiders en 132 bedrijven met werknemers in loondienst minder dan in 2021. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse...

Brabant onderzoekt mogelijk verbod op middelengebruik in intensieve teelten
Provincie Noord-Brabant gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid om gewasbeschermingsmiddelen in sierteelten te verbieden nabij onder meer woonwijken en natuurgebieden. Een motie van de SP die Gedeputeerde Staten oproept dit te doen is met een...

Brabantse gemeenten lopen achter met naleving Kaderrichtlijn Water
De Brabantse waterschappen zijn naar eigen zeggen 'goed op weg' om de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen. Maar een score van 100 procent is een utopie. Dat komt mede door een kennishiaat bij gemeenten.

Provincie Noord-Brabant wil uitleg over luchtwassers
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant vragen de Raad van State om verduidelijking van de uitspraak op 4 september over drie door de provincie afgegeven vergunningen met een passende beoordeling. Het gaat om biologische combiluchtwassers.

Beoogd EU-landbouwcommissaris Hansen werkt zich met verve door vragenvuur
Christophe Hansen wordt vrijwel zeker de nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw. Maandagavond 4 november wist hij tijdens de hoorzitting de vertegenwoordigers van het Europees Parlement te overtuigen van zijn capaciteiten en plannen.

EU-lidstaten botsen over hectarepremie
De Europese landbouwministers worden het nog niet eens over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat in 2028 van kracht wordt. Met name de invulling van de hectarepremies ligt gevoelig, zo bleek tijdens de tweedaagse landbouwraad in...
Provincie Noord-Brabant: alle ballen op gebiedsgerichte aanpak
Noord-Brabant wil zich focussen op projecten en maatregelen binnen de twaalf gebiedsgerichte aanpak (GGA)-gebieden om de natuur-, water en stikstofdoelen toch te halen. Het wegvallen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de daaraan...

Voor oplossing mestprobleem wedt Wiersma 'op alle paarden'
In afwachting van de installatie van de nieuwe Europese Commissie is landbouwminister Femke Wiersma achter de schermen druk bezig de verloren derogatie weer terug te krijgen. Dat zei ze vandaag tijdens de tweedaagse Europese landbouwraad in...

Melkveehouderij gaat kopje-onder rond De Groote Peel
Veel melkveehouderijen rondom De Groote Peel sluiten hun deuren of hebben dat in de afgelopen jaren al gedaan. Toon Hartman uit Heusden (gemeente Asten) ziet het met lede ogen aan en schreef er een boek over. 'Je weet pas wat je mist, als het er...

Compensatiefonds in de maak voor gedupeerden van handelsdeal Mercosur
De Europese Commissie werkt aan een nieuw begrotingsfonds om boeren te compenseren voor eventuele negatieve gevolgen van de Mercosur-overeenkomst. Dat meldt nieuwssite Politico.

Strijdplan tegen ganzenoverlast in drie provincies gereed
De Faunabeheereenheden Zeeland, Noord-Holland en Flevoland hebben het conceptfaunabeheerplan Ganzen 2025-2031 aan hun wildbeheereenheden voorgelegd. Met nieuwe maatregelen willen de provincies de gewasschade door ganzen een halt toeroepen.

Hoger grondwaterpeil helpt biodiversiteit veengebieden niet vooruit
Het deels vernatten van grasland rondom veengebieden heeft weinig effect op de biodiversiteit en waterkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van Radboud Universiteit, uitgevoerd in provincie Friesland.

Landbouw en visserij meest vergrijsde sectoren volgens cijfers CBS
Ruim een derde van de werkenden in de landbouw- en visserijsector was vorig jaar 55 jaar of ouder. Dat is ruim boven het gemiddelde van 27 procent werkende 'ouderen'. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Subsidie voor kleine bedrijven om cyberaanvallen af te slaan
Veel kleine bedrijven in de sectoren landbouw, bosbouw en visserij hebben nog niet genoeg maatregelen genomen om hun cyberveiligheid te waarborgen. Dit blijkt uit data van het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische...
Geweer en lokvoer tegen ganzenschade
Jagers krijgen in provincie Zeeland meer middelen tot hun beschikking om de populaties grauwe ganzen en brandganzen in toom te houden. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.
Regeling Brabantse PAS-melders in de maak
Provincie Noord-Brabant heeft een aanvraag ingediend bij het Rijk om oplossingen voor de 330 PAS-melders te realiseren. De provincie is van plan om de komende drie jaar het volledig beschikbare bedrag per provincie aan te vragen.
LTO versterkt zich met twee lobbyisten in Brussel
Mattie Kaelen en Bart Millenaar zijn de nieuwe vertegenwoordigers voor LTO Nederland in Brussel. Samen met strategisch beleidsadviseur Klaas Johan Osinga en hoofd public affairs & communicatie Bjørn van den Boom vormen zij het LTO-bureau in de...

Megabassin is noodzaak voor Zeeuwse akkerbouwer
Akkerbouwer Michael Schippers uit Kamperland wil samen met zijn compagnons nog jaren boeren op Noord-Beveland. Maar omdat er te weinig zoetwater is om mee te beregenen, realiseerde hij op zijn bedrijf een bassin van 1 hectare.

Brabantse pionier geeft online les in smart farming
Wie meer wil weten over precisielandbouw kan vanaf nu terecht bij de Smart Farming Academy. Met deze online opleiding wil aardappelteler Jacob van den Borne uit het Noord-Brabantse Reusel collega's laten zien hoe ze satellieten en sensoren in kunnen...

ZLTO: 'Extra geld voor ganzenschade in Zeeland geboren uit armoede'
Provincie Zeeland trekt nog eens ruim 7,5 ton uit voor faunaschadevergoedingen boven op de al gereserveerde 2,1 miljoen euro. Reden voor deze nieuwe greep uit de portemonnee is de toenemende overlast van ganzen.

EU-lidstaten zijn het eens over afzwakken beschermde status wolf
De Europese lidstaten stemmen in met een wijziging van de beschermingsstatus van de wolf van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. De Europese Unie (EU) brengt het voorstel nu in bij de Conventie van Bern, het verdrag waarin de beschermstatus van de...

Noord-Brabant meer en meer in de knel door vergunningenstop
Provincie Noord-Brabant komt steeds meer klem te zitten door te blijven vasthouden aan de Brabantse deadline voor emissiereducerende stalsystemen. 'Ik heb geen idee wanneer en hoe we de vergunningverlening weer op kunnen starten', zegt...

Extra geld voor Zeeuwse akkerrand om waterkwaliteit te verbeteren
Waterschap Scheldestromen en provincie Zeeland trekken tot en met 2028 jaarlijks 4,5 ton extra uit voor maatregelen die bijdragen aan de waterkwaliteit. In het specifiek de aanleg van insectenrijke akkerranden.

Renure voorlopig nog in wachtkamer Europese Unie
Landbouwminister Femke Wiersma weet niet waarom de nitraatcommissie van de Europese Unie nog niet heeft gestemd over het al dan niet toelaten van dierlijke mest als kunstmestvervanger, oftewel renure. Toch heeft ze goede hoop in een positief oordeel.

ZLTO en POV slaan handen ineen met Dierenbescherming voor beter dierenwelzijn
Maak geen maatregelen voor alleen het dierenwelzijn, maar integreer ze in bestaand beleid, zodat ze ook ten goede komen aan de natuur en het verdienvermogen van de veehouder. Die oproep doen ZLTO, de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV),...

Stank Roerdalen vermoedelijk uit mestsilo met resten harddrugs
De stank die al wekenlang is te ruiken in delen van de Limburgse gemeente Roerdalen, komt waarschijnlijk uit een mestsilo van een boer in het dorp Vlodrop. In die silo zijn ook sporen van harddrugs gevonden, meldt de gemeente na onderzoek door het...

Reuzenbassins verrijzen in het Zeeuws-Vlaamse polderlandschap
Op het erf bij akkerbouwers Bert en Rosalien de Bruijckere in het Zeeuwse Aardenburg is deze week de laatste hand gelegd aan het zoetwaterbassin van 45.000 kuub. Maar liefst 120 vrijwilligers namen zaterdag het gigantische doek op sleeptouw.

ZLTO: erken onhaalbare stallendeadline veehouders
Provincie Noord-Brabant moet de verplichte realisatiedatum van emissiearme stalsystemen voor alle veehouderijsectoren voorlopig opschorten. Dat schrijft ZLTO-bestuurder Angelique Huijben in een brief aan Gedeputeerde Staten.

Verbazing over voorstel 'natuurkredieten' voor Europese boeren
Beloon boeren en tuinders in de Europese Unie via credits voor hun inspanningen op het gebied van natuurbescherming. Dat voorstel deed voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie vorige week tijdens een milieuconferentie in München.

Luxemburger Christophe Hansen is nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw
De portefeuilles van de nieuwe Eurocommissarissen zijn bekendgemaakt. Zoals verwacht gaat Christophe Hansen uit Luxemburg aan de haal met de landbouwportefeuille. Wopke Hoekstra blijft op klimaat.

Edwin Michiels herkozen als vicevoorzitter van werkgroep Milieu bij Copa-Cogeca
Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie bij LTO Nederland, is herkozen als vicevoorzitter van de werkgroep Environment (Milieu) binnen de Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca.

Brusselse Oogst: 'Eerste stap in nieuwe verbinding tussen boer en beleidsmaker'
De boer moet weer centraal komen te staan bij het maken van beleid voor de landbouwsector in Europa. Dat is een van de belangrijke aanbevelingen uit de strategische dialoog van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.
Veel agressie tegen chauffeurs bij onderhoud sloten en bermen
Bijna 70 procent van de medewerkers die bermen en sloten onderhouden langs openbare wegen, krijgt steeds vaker te maken met agressief gedrag van weggebruikers. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie Cumela.

Voorraad stikstof in bosbodems groeit met 40 kilo per jaar
De stikstofvoorraad in bosbodems is sinds 1990 gemiddeld met ruim 1.300 kilo per hectare, oftewel 40 kilo per jaar, toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.
Daling voedselverspilling in Nederlandse supermarkten zet door
De voedselverspilling in Nederlandse supermarkten is verder gedaald naar 0,89 procent van het inkoopvolume in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het...

33 hoefdierhouders in Overijssel ontvangen subsidie wolfpreventie
Tot nu toe hebben 33 hoefdierhouders met succes een aanvraag gedaan voor de subsidieregeling voor wolfpreventieve maatregelen van provincie Overijssel. In totaal zijn honderd aanmeldingen binnengekomen bij de provincie.

Landbouw Zeeuws-Vlaamse Zwinstreek krijgt hulp van zuiderburen
In het provinciehuis in Brugge is het parkbureau 'Landschapspark Zwinstreek' opgericht om de samenwerking in het grensoverschrijdende gebied te versterken. Onder deze vlag worden onder meer projecten gestart voor een betere beschikbaarheid van...

Kweker van zachtfruitplanten verschaft onderdak aan driehonderd medewerkers
Van den Elzen Plants in het Brabantse Erp heeft op het eigen erf een nieuw onderkomen gerealiseerd. De locatie biedt plek aan een kleine driehonderd medewerkers.

New Holland harkt Bronzen Sikkel binnen met IntelliSense voor balenpers
De IntelliSenseTM van New Holland heeft de Bronzen Sikkel 2024 voor beste innovatie gewonnen. De uitreiking vond woensdagochtend plaats op de beurs AgroTechniek Holland in het Flevolandse Biddinghuizen.

Meer vertrouwen in boeren in nieuw Europees landbouwbeleid
Neem het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) op de schop, krik het concurrentievermogen van boeren en tuinders op en kom met een transitiefonds, los van het GLB. Een greep uit de aanbevelingen die de partners van de strategische dialoog doen over...
Kabinet gooit NPLG definitief in prullenbak
Het kabinet zet een streep door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De verwachting is dat de coalitiepartijen uiterlijk op Prinsjesdag met een alternatief komen.
Twee kandidaten voor landbouwportefeuille Europese Commissie
Christophe Hansen uit Luxemburg en voormalig landbouwminister Costas Kadis uit Cyprus lijken de belangrijkste kandidaten om de nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw te worden. Dat meldt nieuwsplatform Politico, dat goed is ingevoerd in de Brusselse...
Boeren claimen schade wateroverlast De Dommel
Veertig boeren en tuinders in de Kempen, verenigd in twee collectieven, stellen waterschap De Dommel, Brabant Water en de betreffende gemeenten aansprakelijk voor geleden schade door de wateroverlast dit voorjaar. De brieven zijn deze week verstuurd.

Blauwtong in Zwitserland
Het eerste geval van blauwtong in Zwitserland is deze week vastgesteld. Dat meldt de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (Woah).

Hoogeveen (FAO): 'Groot deel van voedsel komt over twintig jaar uit Afrika'
Om de toenemende honger en armoede te stoppen moet het bedrijfsleven binnen de agro-industrie kennis en kunde ter plekke delen en moet de voedselproductie veel efficiënter. Dat zegt Hans Hoogeveen, onafhankelijk voorzitter van de FAO Raad, de Food...
Donkere kassen Peel en Maas zijn niet agrarisch volgens rechtbank
Kassen die vol liggen met zonnepanelen zijn volgens de Rechtbank Limburg in strijd met het bestemmingsplan buitengebied van gemeente Peel en Maas. De gemeente mag daarom een last onder dwangsom instellen tegen exploitanten van deze zogenoemde...

Reorganisatie Vion treft personeel op hoofdkantoor Boxtel
Vleesverwerker Vion ontslaat 165 medewerkers op het hoofdkantoor in het Brabantse Boxtel als onderdeel van een grote reorganisatie. Het gaat vooral om functies op ondersteunende afdelingen zoals techniek en facilitaire zaken.

Hoekstra volgens Duitse media in vizier als Landbouwcommissaris
De geruchtenstroom over de portefeuilleverdeling van de nieuwe Eurocommissarissen komt langzaam op gang. Zo zou commissievoorzitter Ursula von der Leyen volgens verschillende Duitse media graag zien dat Wopke Hoekstra de landbouwportefeuille oppakt.
Raad van State twijfelt over hoogte afromingspercentage in Meststoffenwet
Het kabinet moet het voorstel voor de Meststoffenwet aanpassen, vindt de Raad van State. Het hoogste bestuursorgaan twijfelt onder meer aan de onderbouwing van het afromingspercentage van 30 procent voor de varkens- en pluimveehouderij.
NVWA spoort lozer illegaal middel dichloorvos op
Hoogheemraadschap van Delfland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de vermoedelijke veroorzaker van een lozing van het verboden gewasbeschermingsmiddel dichloorvos opgespoord. Er is proces-verbaal opgemaakt.
Landbouwvakbeurs Assen voortaan om het jaar
De Landbouwvakbeurs in Assen krijgt vanaf 2025 een vernieuwde opzet als tweejaarlijkse beurs. De geplande editie in november van dit jaar gaat niet door. Dat heeft organisator CNO-Expo donderdag bekendgemaakt.

Brabant verleent eerste vergunningen voor varkenshouders: MOB naar rechter
Provincie Noord-Brabant heeft de eerste stikstofvergunningen verleend aan varkenshouders op basis van de zogenoemde passende beoordeling voor luchtwassers. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) gaat alle verleende vergunningen...

Project voor klimaatadaptieve groenten en groene gewasbescherming krijgt steun
Voor onder meer de veredeling van klimaatadaptieve groenten en de productie van groene gewasbeschermingsmiddelen steekt de Regio Deal Noord-Limburg een kleine 1,8 miljoen euro in het project 'Brightlands Next Generation Farming'.

Gelderland verlaagt drempels voor aanvragen regelingen stikstofreductie
Provincie Gelderland heeft naar eigen zeggen verschillende subsidieregelingen voor stikstofvermindering en verduurzaming van de landbouw verbeterd. Ook komt er binnenkort een nieuwe regeling bij, wat het voor veehouders makkelijker maakt om er...

'Tekort aan mestplaatsingsruimte is best schokkend'
Het mestoverschot bedraagt in 2030 17 miljoen ton meer dan in 2022. De toelating van kunstmestvervangers uit dierlijke mest, oftewel renure, kan de pijn flink verzachten. Maar er zijn meer maatregelen nodig, stellen NCM-directeur Jan Roefs en...

Zeeuws-Vlaamse boeren pionieren met biodiversiteitsmaatregelen
Verdund inzaaien van zomergraan om akkervogels meer ruimte te bieden, robuuste strokenteelt of spuitpaden inzaaien met facelia. Zeeuws-Vlaamse boeren en tuinders pionieren met biodiversiteit. Maar wel praktisch.

Installatie Europees Parlement legt prioriteiten en pijnpunten direct bloot
De leden van het Europees Parlement zijn dinsdag 16 juli geïnstalleerd. Zo ook BBB-parlementariërs Sander Smit en Jessika van Leeuwen, die hun pijlen richten op het waarborgen van voedselzekerheid in Europa.

Landbouwminister Wiersma start met 'charmeoffensief' voor verkrijgen derogatie
Landbouwminister Femke Wiersma maakt vandaag haar Europese debuut bij de Landbouwraad in Brussel, vergezeld door LVVN-staatssecretaris Jean Rummenie. Ze gooit liever haar charmes in de strijd dan dat ze direct met de vuist op tafel slaat.

'Besluiten nemen die pijn doen is niet leuk, maar wel nodig'
Zeven jaar geleden besloot de Noord-Brabantse coalitie de stikstofteugels hard aan te trekken. Een erfenis die de boerengemoederen sindsdien continu bezighoudt en waar Wilma Dirken als gedeputeerde stikstof op voortborduurt. En de VVD-politica wil...

Strengere geitenstop van Oss blijft overeind bij Raad van State
Gemeente Oss mag een geitenstop hanteren die veel verder gaat dan de geitenstop van provincie Noord-Brabant. Dat vindt de Raad van State.

Hongarije zet in op groter concurrentievermogen boeren en tuinders
Het concurrentievermogen van agrarisch ondernemers staat het komende halfjaar centraal ??in de landbouw- en visserijraad van de Europese Unie. Dat blijkt uit het werkprogramma van EU-voorzitter Hongarije.

Nieuw gebiedsplan voor Zeeland in de maak
Het Zeeuws gebiedsprogramma krijgt een update. Dat is volgens Gedeputeerde Staten van Zeeland nodig vanwege het nieuwe regeringsbeleid waarin het transitiefonds komt te vervallen.

Rabobank bezorgd over financiering Brabantse veehouders
Brabantse veehouders die niet over een geldige vergunning voor een emissiearm stalsysteem beschikken, krijgen van Rabobank geen financiering meer. Volgens de bank is het namelijk essentieel dat vergunningen juridisch houdbaar zijn of blijken.

Nederland levert nog geen kandidaten voor functie Eurocommissaris
De Europese topfuncties worden aan het einde van deze maand verdeeld, maar de Nederlandse regering heeft nog niemand aangedragen voor de functie van Eurocommissaris.
Aardappelverwerker Peka Kroef mag restwater lozen op Peelkanaal
Aardappelverwerkingsbedrijf Peka Kroef in Odiliapeel loost sinds enkele weken gezuiverd afvalwater op het Peelkanaal. Waterschap Aa en Maas heeft hiervoor een vergunning afgegeven. Het doel is om het dalende grondwaterpeil in De Maashorst een halt...

'Stikstofbeleid Brabant raakt aan beginselen van behoorlijk bestuur'
'U laat veehouders keihard vallen door krampachtig vast te houden aan de deadline. Dat raakt aan de beginselen van behoorlijk bestuur', stelde CDA-Statenlid Tanja van de Ven vrijdagochtend 28 juni in de Brabantse Statenzaal. De uitspraak was gericht...
Plaatsingsruimte stikstof uit dierlijke mest gaat in alle provincies fors krimpen
In alle Nederlandse provincies is in 2030 sprake van een forse krimp van de plaatsingsruimte voor stikstof uit dierlijke mest, variërend van 11 procent in Flevoland tot wel 45 procent in Noord-Brabant. Gemiddeld komt de daling uit op 34 procent. Dat...
Landbouwprijzen dalen in eerste kwartaal, graan zakt het sterkste
De gemiddelde prijs van landbouwproductie in de Europese Unie is over het eerste kwartaal van 2024 met 6 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2023. Dat meldt statistiekbureau Eurostat.
5 miljoen euro voor aanleg landschapselementen in Noord-Holland
De provincie Noord-Holland wil het netwerk van belangrijke landschapselementen in het landelijk gebied versterken. Voor samenwerkingsverbanden van boeren en tuinders stelt de provincie 5 miljoen euro beschikbaar.

ABN Amro: stikstofuitstoot landbouw over tien jaar gehalveerd
ABN Amro verwacht dat over ongeveer tien jaar de stikstofuitstoot uit de landbouw is gehalveerd door een combinatie van uitkoop, innovatie en managementmaatregelen. Dat staat in de sectorupdates van de Nederlandse bank.

Analyse: Nieuwe Nederlandse Eurocommissaris moet nu toch echt in zicht komen
Wie wordt de Nederlandse afgevaardigde in de Europese Commissie? Politici bakkeleien nog over de rolbeschrijving van de nieuwe Eurocommissaris. Maar het is al vijf voor twaalf; morgen en vrijdag kijken de EU-regeringsleiders naar de toewijzing van...

Abel Kooistra voorgedragen als BBB-gedeputeerde voor Friesland
Abel Kooistra, beleidsadviseur LTO Noord en fractievoorzitter van BBB Fryslân, is voorgedragen om Femke Wiersma op te volgen als lid van Gedeputeerde Staten van Fryslân.

Rli: bewaken van rechtsstaat rond milieukwesties ligt te veel bij rechter
Het kabinet en parlement nemen onvoldoende verantwoordelijkheid voor het bewaken van de rechtsstaat als het om milieukwesties gaat. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in het advies 'Met recht balanceren: juridisering in...

Stallendeadline zorgt niet voor beweging
De stallen van Brabantse veehouders, uitgezonderd de sectoren melkvee en vleeskalveren, moeten op 1 juli 2024 aan de nieuwe emissienormen voldoen. Dat is vier jaar eerder dan collega's in de rest van Nederland. Drie boeren vertellen wat dit voor hen...

Verkiezing leukste boerderijcamping van Nederland van start
Wat is de leukste boerderijcamping van Nederland? ZLTO en In het Groen van Vekabo hebben tien campings genomineerd voor deze landelijke verkiezing.

Nieuwe EU-voorzitter Hongarije gaat voor 'op boeren gerichte agrarische politiek'
Hongarije neemt op 1 juli het EU-voorzitterschap over van België. Een van de speerpunten van het Hongaarse programma is het creëren van een 'op boeren gerichte Europese agrarische politiek'.
Kamer wil geen aanvullende regels in Nederland bij uitvoering natuurherstelwet
De Tweede Kamer vraagt de regering om bij het opstellen van het nationale natuurherstelplan geen aanvullende nationale regels en restricties in te bouwen. Een motie daarvoor van de VVD is donderdag aangenomen.

Zeeuwse akkerbouwers vrezen voor verzilting Waterdunen
Akkerbouwers rond natuurpark Waterdunen in het westen van Zeeuws-Vlaanderen maken zich zorgen over verzilting van hun landbouwgronden. Het bestuur van ZLTO Agrarisch West wil dat de meetgegevens snel openbaar worden gemaakt en dat de metingen langer...

'Natuurherstelwet zet toekomst jonge boeren en tuinders onder druk'
Nederland kan door de Europese natuurherstelwet die maandag is aangenomen opnieuw in een nationale crisis belanden. Dat zegt bestuurslid Gerben Boom van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Ook de Europese koepel van boeren en...

Natuurherstelwet aangenomen, LTO reageert verontwaardigd
De natuurherstelwet is zojuist door een meerderheid van de Europese lidstaten aangenomen. De eerder aangekondigde draai van Oostenrijk om in de Milieuraad voor te stemmen, bleek voldoende. LTO Nederland is 'verbaasd en verontwaardigd'.

Vandaag erop of eronder voor Europese natuurherstelwet
De Milieuraad van de Europese Unie stemt naar alle waarschijnlijkheid vandaag in Luxemburg over de natuurherstelverordening, beter bekend als de natuurherstelwet. De verwachting is dat de wet wordt aangenomen, mede door een draai van Oostenrijk.

Noord-Brabant krijgt 231 miljoen euro voor landbouw en natuur
Provincie Noord-Brabant krijgt 231 miljoen euro van het Rijk voor de uitvoering van landbouw- en natuurherstelmaatregelen in het kader van het Brabants Programma Landelijk Gebied (BPLG).

Natuurgrond in omgeving Reusel te koop
Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) biedt 61 hectare ingerichte natuurgronden aan de beek De Reusel te koop aan, verdeeld over zestien clusters. Dit gebeurt via een openbare inschrijfprocedure.
ZLTO: 'We hebben Zeeuwse veehouders keihard nodig'
Gedeputeerde Staten van Zeeland moeten bij de Tweede Kamer pleiten voor een generaal pardon voor PAS-melders en andere ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid. ZLTO juicht dit toe. 'We hebben de veehouders keihard nodig.'

'Het begon op 18 oktober met regenen en het is niet meer gestopt'
Akkerbouwers benutten momenteel elke mogelijkheid om het land op te gaan. Zo ook Ivo Haartsen uit Biervliet, die vorig weekend zijn kans schoon zag om 4 hectare pootgoed voor vermeerdering te poten.
Waterschap De Dommel: wateroverlast komt niet door meanderende beken
Gebieden waar beken weer meanderen, hebben niet meer problemen met water dan andere plekken. Dat stelt waterschap De Dommel na eigen onderzoek.

Roer van Europese Unie blijft in handen van centrumrechtse EVP
Veel blijft bij het oude in het Europees Parlement, zo blijkt een dag na de Europese verkiezingen. De Europese Volkspartij (EVP) en de sociaaldemocraten (S&D) maken ook de komende vijf jaar de dienst uit.

'Nu kunnen we eindelijk klimaatrealisme naar Brussel brengen'
Van nog even nagelbijten tot euforie en van 'jammer' tot 'dankbaar'. De dag na de Europese verkiezingen in Nederland en de uitslagen van de exitpolls maken de (kandidaat-)Europarlementariërs de balans op.

Dit jaar 1,15 miljoen hectare sojateelt erbij in Europa
Het soja-areaal in Europa groeit dit jaar naar verwachting met 8 procent, omgerekend 1,15 miljoen hectare. Daarmee komt het totaal uit op 5,8 miljoen hectare, meldt Donau Soja.

Staat hoeft stikstofbeleid ter bescherming natuur niet te versnellen
De overheid hoeft het huidige stikstofbeleid om de meest kwetsbare natuur te beschermen niet te versnellen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald in een kortgeding dat Greenpeace Nederland had aangespannen.

BBB en CDA botsen tijdens slotdebat Europese verkiezingen
BBB wil zonodig de Europese klimaatdoelen bij kunnen stellen. Dat zei lijsttrekker Sander Smit woensdagavond in het slotdebat voor de Europese verkiezingen. CDA wil dat de gemaakte afspraken worden nagekomen.

VVD wil in Europa meer geld voor defensie en minder voor landbouw
VVD-Europarlementariër Malik Azmani vindt dat het Europese budget voor de land- en tuinbouw omlaag moet. Dat zei hij in het radioprogramma Sven op 1.

Faunaschade stijgt in zuidelijke provincies
Boeren en tuinders in de drie zuidelijke provincies ontvingen in het schadejaar 2023, dat loopt van 1 november 2022 tot en met 31 oktober 2023, meer tegemoetkomingen in schade veroorzaakt door dieren.

Biologische boeren optimistischer gestemd dan gangbare collega's
Biologische boeren kijken met meer vertrouwen naar de toekomst dan agrarisch ondernemers met een gangbaar bedrijf. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van Agrimatie, die voor het eerst ook de stemming en verwachting voor de toekomst onder...
Meest bekeken
Meest gelezen
Kennispartners
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke