Gelderland verlaagt drempels voor aanvragen regelingen stikstofreductie

Provincie Gelderland heeft naar eigen zeggen verschillende subsidieregelingen voor stikstofvermindering en verduurzaming van de landbouw verbeterd. Ook komt er binnenkort een nieuwe regeling bij, wat het voor veehouders makkelijker maakt om er gebruik van te maken.

Gelderland+verlaagt+drempels+voor+aanvragen+regelingen+stikstofreductie
© Job Hiddink

Bij de regeling voor managementmaatregelen om de stikstofuitstoot via een ander rantsoen of meer weidegang te verlagen, vervalt de verplichting om sensoren aan te schaffen. Dit is te duur gebleken.

Een andere aanpassing is dat de regeling 'Innovatie en modernisering stalemissies' niet alleen meer wordt opengesteld voor bedrijven die veel stikstof uitstoten dat neerslaat op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. In de praktijk merkt de provincie dat vanuit een bredere groep boeren interessante initiatieven ontstaan. Daarom past de provincie de minimale depositiewaarden aan om in aanmerking te komen voor deze regeling.

'Veel agrariërs willen verduurzamen. De provincie wil hen de ruimte en steun geven die ze daarvoor nodig hebben', zegt gedeputeerde landbouw, stikstof en natuur Harold Zoet. 'Managementmaatregelen en innovatieve technieken vormen daarbij de sleutel, dus daar zetten we fors op in.'

Gedeeltelijke bedrijfsbeëindiging

Binnenkort opent ook een nieuwe subsidieregeling voor (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging. In tegenstelling tot de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) kunnen Gelderse veehouders ook kiezen voor een gedeeltelijke beëindiging van het bedrijf. Verder is de regeling op basis van een taxatie, in plaats van vaste bedragen.

In eerste instantie komt er via een rijksbijdrage twintig miljoen euro beschikbaar voor deze nieuwe regeling, die naar verwachting kort na de zomer wordt opengesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    20° / 17°
    85 %
  • Donderdag
    27° / 16°
    15 %
  • Vrijdag
    28° / 17°
    10 %
Meer weer