Twee kandidaten voor landbouwportefeuille Europese Commissie

Christophe Hansen uit Luxemburg en voormalig landbouwminister Costas Kadis uit Cyprus lijken de belangrijkste kandidaten om de nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw te worden. Dat meldt nieuwsplatform Politico, dat goed is ingevoerd in de Brusselse EU-politiek.

Twee+kandidaten+voor+landbouwportefeuille+Europese+Commissie
© Peter Smit

Alle EU-lidstaten hebben een kandidaat voor de Europese Commissie voorgedragen. Nu het lijstje compleet is, begint voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie met het leggen van de puzzel. Hansen wordt het vaakst genoemd als belangrijkste kanshebber voor de landbouwpost.

De Luxemburger won de verkiezingen als lid van het Europees Parlement voor de centrumrechtse Christelijke Sociale Volkspartij (CSV) in Luxemburg. Daarvoor zat hij sinds 2023 in de nationale landbouwcommissie.


Geen geheim

Zijn wieg stond op een boerderij en zijn nicht is de huidige minister van Landbouw van Luxemburg. Hansen was voorheen lid van de Commissie internationale handel van het Europees Parlement, waar hij leiding gaf aan de nieuwe ontbossingsregels van de Europese Unie (EU) en werkte aan het sturen van nationale plannen voor het EU-landbouwbeleid.

Hansen hintte deze week in interviews met Luxemburgse media dat hij zijn pijlen richt op de portefeuilles landbouw, milieu of handel. Eerder liet hij zich op de radio ontvallen dat de landbouwportefeuille 'hem bijzonder zou bevallen'.


Landbouwminister Cyprus

Cyprus heeft Kadis voorgedragen als kandidaat-Eurocommissaris. Brusselse bronnen stellen dat de voormalig landbouwminister en bioloog geïnteresseerd is in de landbouwportefeuille. Zelf zegt hij ook open te staan voor andere portefeuilles.

Onder meer zijn inspanningen om bossen te beschermen tegen bosbranden en financiële steun voor worstelende boeren zijn volgens hem zijn belangrijkste wapenfeiten als landbouwminister van de eilandnatie.


Wopke Hoekstra

Naast deze twee kandidaten zingt in de Brusselse wandelgangen nog steeds de naam van Wopke Hoekstra rond als mogelijke nieuwe landbouwchef van de EU. Maar volgens bronnen dicht bij de huidige EU-commissaris voor Klimaat ziet hij dat zelf niet zitten. Hoekstra zou op een zwaardere post als economie, financiën of handel mikken.


Om de puzzel van alle commissies te leggen, praat Von der Leyen de komende dagen met alle 26 kandidaten. Naar verwachting presenteert ze half september het nieuwe plaatje. Daarna moeten de kandidaat-commissarissen voor de parlementscommissie van het betreffende werkgebied verschijnen tijdens openbare hoorzittingen. Als ze dat doorstaan, vindt er nog een hoofdelijke stemming plaats in het Europees Parlement.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer