Brabant zoomt in op stikstofdoelen en maatregelen per Natura 2000-gebied
Noord-Brabant heeft per Natura 2000-gebied het stikstofdoel bepaald op basis van de verwachte effecten van de bestaande maatregelen. Het eerdere generieke doel dat de helft van die gebieden in 2030 onder de kritische depositiewaarde (KDW) moet uitkomen, vindt de provincie niet concreet genoeg.
Naar eigen zeggen start de provincie deze nieuwe aanvliegroute 'om Brabant open te houden en ruimte te bieden voor wonen en ondernemen'. Door te kijken naar de individuele beschermde natuurgebieden maakt de provincie het doel van de stikstofaanpak concreter.
Een kennisconsortium heeft de verwachte effecten van de bestaande stikstofmaatregelen op ieder Natura 2000-gebied in Brabant doorgerekend. Zo kwam in 2021 gemiddeld per hectare 1.495 mol stikstof neer in de Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen. Daarvan was 42 procent afkomstig van Brabantse bronnen. Met de huidige maatregelen zal in 2030 de stikstof gemiddeld tussen de 1.225 en 1.249 mol per hectare zijn. Dit ligt onder het doel van 1.375 mol per hectare per jaar.
De Brabantse Wal laat een heel ander beeld zien. In 2021 kwam daar gemiddeld per hectare 2.423 mol stikstof neer. Slechts 16 procent daarvan is afkomstig van Brabantse bronnen, dus de directe invloed van de provincie om de stikstofdepositie in dat gebied te verlagen is ook beperkt. Met de huidige maatregelen zal de stikstof dalen naar gemiddeld 2.239 tot 2.227 mol per hectare per jaar, terwijl de KDW voor de Brabantse Wal is vastgesteld op 1.782 mol.
Bronnen
Verder heeft de provincie onderzoek laten doen naar de bronnen van de neerdalende stikstof op de Natura 2000-gebieden, te weten de veehouderij, industrie en het verkeer. Omdat de bestaande maatregelen volgens de provincie niet toereikend zijn, komt er een pakket aanvullende maatregelen binnen de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) 2.0.
Deze maatregelen moeten nog in detail worden uitgewerkt en doorberekend op (financiële) haalbaarheid, effectiviteit en handhaafbaarheid. Het provinciebestuur overweegt een plusregeling op de landelijke beëindigingsregelingen (Lbv en Lbv-plus), specifiek voor oude stallen die relatief veel stikstof uitstoten.
Daarnaast overweegt de provincie milieuzones rond Natura 2000-gebieden in te stellen om vervuilend verkeer te beperken, net als het opstellen van een provinciaal stikstofconvenant met industriële uitstoters van stikstof. Gedeputeerde Staten bespreken de 95 procentversie van de BOS 2.0 met Provinciale Staten en maatschappelijke partners. Ze stellen deze in december definitief vast.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GA6000 hark
2000, P.O.A.
-
Z665 Hydro
Gebruikt, € 2.000
-
Case IH CS 105 PRO
2011, P.O.A.
-
Massey Ferguson 8S.225 Dyna E-Power Exclusive
2022, € 140.000
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %