Verbazing over voorstel 'natuurkredieten' voor Europese boeren

Beloon boeren en tuinders in de Europese Unie via credits voor hun inspanningen op het gebied van natuurbescherming. Dat voorstel deed voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie vorige week tijdens een milieuconferentie in München.

Verbazing+over+voorstel+%27natuurkredieten%27+voor+Europese+boeren
© Europese Unie 2024

'We hebben nieuwe financiële instrumenten nodig om boeren te compenseren voor de extra kosten van duurzaamheid en de zorg voor land, water en lucht.' Dit proefballonnetje liet Von der Leyen op tijdens de conferentie. Ze wil natuurbescherming belonen, net zoals al gebeurt in het Europese systeem voor de handel in koolstofemissies, de zogenoemde carbon credits. 'Het is tijd om degenen die onze planeet dienen te belonen.'

De hoogste baas van de Europese Unie benadrukt de noodzaak van 'een efficiënt systeem van beloningen en prikkels' voor boeren en tuinders. 'Dit moet worden gecombineerd met 'natuurkredieten' om een markt te creëren voor het herstel van onze planeet.'

Agrarisch ondernemers zijn dus een belangrijke begunstigde van de plannen. Maar juist uit die hoek klinkt verbazing. Want in de strategische dialogen van Von der Leyen wezen met name de boerenvertegenwoordigers erop dat koolstofhandel voor de landbouw geen oplossing is voor de korte of middellange termijn.

Het is tijd om degenen die onze planeet dienen te belonen

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

'Dit ondermijnt de aanbevelingen over biodiversiteit van de strategische dialoog', reageert Gerben Boom, portefeuillehouder Internationaal bij het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). 'Er staan heel veel haakjes en ideeën in het rapport. Ga daar eerst mee aan de slag, zou ik zeggen.'


Ophef in parlement

Het landbouwbeleid zorgt al in de eerste vergaderweek van het Europees Parlement voor ophef. Zo blijken de uitkomsten van de strategische dialoog, die vorige week zijn gepresenteerd door Von der Leyen, voer voor verhitte discussies tussen de Europese volksvertegenwoordigers.

BBB-Europarlementariër Jessika van Leeuwen is bepaald geen fan van de aanbevelingen. 'Het is een gemiste kans dat het rapport juist voedsel aangrijpt om de Europese burger het onrealistische Green Deal-gedachtegoed door de strot te duwen', schuift ze haar mening niet onder stoelen of banken.

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen prijst de erkenning van het strategische belang van voedselproductie en de aanbevelingen om de positie van jonge boeren te versterken. Tegelijkertijd roept hij de commissie op om bij de uitvoering te zorgen voor vermindering van de regeldruk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer