NVWA spoort lozer illegaal middel dichloorvos op

Hoogheemraadschap van Delfland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de vermoedelijke veroorzaker van een lozing van het verboden gewasbeschermingsmiddel dichloorvos opgespoord. Er is proces-verbaal opgemaakt.

NVWA+spoort+lozer+illegaal+middel+dichloorvos+op
© Nieuwe Oogst

In december 2023 constateerde het hoogheemraadschap een forse overschrijding van zesduizend keer de norm van het betreffende middel in het oppervlaktewater in gemeente Westland.

Nadat in kaart werd gebracht welke teeltbedrijven achter het betreffende meetpunt gevestigd zijn, bezochten de NVWA en Delfland de bedrijven om de bron van de lozing op te sporen. Eén bedrijf bekende verantwoordelijk te zijn voor het gebruik van het verboden middel. Ook is er aanvullend bewijs verzameld.


Geen nieuwe overschrijdingen

Na onderzoek bij dit bedrijf is de vermoedelijke route van de lozing vanuit de kas naar het oppervlaktewater opgespoord en beëindigd. In de afgelopen periode zijn er bij herhaalde metingen in het gebied geen nieuwe normoverschrijdingen geconstateerd. Delfland blijft maandelijks de waterkwaliteit monitoren.

'Dergelijke lozingen zijn zeer zorgwekkend', zegt hoogheemraad Stijn van Boxmeer. 'Zeker omdat het gaat om een giftig gewasbeschermingsmiddel dat al jarenlang verboden is. Het is complex daders op te sporen door de hoeveelheid glastuinbouwbedrijven in ons gebied. Daarmee zijn er potentieel ook veel mogelijke veroorzakers wanneer we een normoverschrijding constateren.

'Ik ben dan ook zeer tevreden over de goede samenwerking tussen Delfland en de NVWA waardoor we de vermoedelijke veroorzaker konden opsporen', vervolgt Van Boxmeer. 'Ik vertrouw er ook op dat de vervuiler een straf krijgt die past bij de ernst van deze vervuiling.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer