Uitstel stallendeadline biedt geen soelaas
Een halfjaar uitstel voor Noord-Brabantse melkvee- en kalverhouders om hun stallen aan te passen aan de stikstofregels. Deze handreiking van de provincie haalt het slot er in de praktijk niet van af. Sterker nog, sommige politieke partijen overwegen een krimp van de veestapel om het ontstane gat op het reductiepad te dichten.
De ondernemers in Noord-Brabant willen ruimte voor innovatie en smachten naar duidelijkheid over hun toekomst. Hieronder delen drie veehouders hun kijk op de handreiking van de provincie.
![Janine Keller-den Dunnen, biologisch akkerbouwer en vleesveehouder in Lage Zwaluwe](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/800x513/255352.jpg)
'Koplopers komen met vingers tussen de deur'
'Tenenkrommend.' Zo betitelt biologisch akkerbouwer en vleesveehouder Janine Keller-den Dunnen uit Lage Zwaluwe de nieuwe stikstofmaatregelen van de provincie Noord-Brabant.
Op haar akkerbouwbedrijf houden Keller-den Dunnen en haar man Paul sinds 2018 honderd vleesstieren, waarvan de mest dient als voedingsbodem voor de gewassen. Geen vuiltje aan de lucht, zou je zeggen. Toch sprak ze vorige week de Brabantse Statenleden toe in een poging hen op andere gedachten te brengen. Want de potstal wordt niet erkend als emissiearm stalsysteem en dus kan ze fluiten naar een vergunning.
Het geboden uitstel van zes maanden voor de realisatie van een nieuw stalsysteem biedt haar dan ook geen uitweg. 'Simpelweg uitstel van executie', zegt Keller-den Dunnen. 'We zitten al zo lang te wachten op daadkracht van politici, maar we worden weer niet gehoord. Het beleid is gericht op het peloton, maar de koplopers komen met de vingers tussen de deur.'
Alarmbellen
Het feit dat sommige Brabantse coalitiepartijen een krimp van de veestapel overwegen, vindt Keller-den Dunnen zorgelijk. 'Dan gaan bij mij de alarmbellen af. Los van het leed voor al die familiebedrijven, hebben ze geen idee wat dat betekent voor het landschap. En als je bijvoorbeeld al het vee rond de Brabantse Wal weghaalt, betekent dit nog maar 17 procent minder stikstofdepositie.'
De ondernemer noemt het beschamend dat de provincie recent haar bezwaar introk tegen de bouw van een ethaankraker in Antwerpen, die voor veel depositie op de Brabantse Wal zorgt. En dat politici bakkeleien over een mogelijk verbod op niet-elektrische auto's bij natuurgebieden. 'Het gaat alleen over landbouw. Wanneer zijn de industrie en luchtvaart de beurt?', vraagt ze zich af.
Potstal maakt geen kans op vergunning
Janine Keller-Den Dunnen en haar man Paul oogsten sinds 2021 op hun akkerbouwbedrijf BIO in de Polder in Lage Zwaluwe volledig biologisch. Om hun gronden van mest te kunnen voorzien, houden ze sinds 2018 ongeveer honderd vleesstieren in een potstal. Maar die staat niet als emissiearm stalsysteem op de Rav-lijst.![Stefan Thelosen, vleeskalverhouder in Someren-Heide](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/800x513/185564.jpg)
'Geef ons doelen in plaats van plafonds'
Vleeskalverhouder Stefan Thelosen in Someren-Heide heeft voor zijn brongerichte stalsysteem een proefstalstatus en hardheidsclausule van de provincie Noord-Brabant op zak. Maar nog steeds heeft hij geen uitzicht op een vergunning.
Thelosen deed al in 2021 met succes een aanvraag voor de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv). De kalverhouder heeft een mestband die onder de roosters urine doorlaat en de dikke fractie opvangt en uit de stal transporteert. Dit gebeurt zo'n vier keer per dag en levert volgens hem een ammoniakreductie op van minimaal 50 procent.
'Zo'n innovatie moet eigenlijk nog verder worden doorontwikkeld en geoptimaliseerd, maar er komen geen vergunningen', zegt Thelosen. 'Alles ligt stil. Daar zijn de boer en natuur niet mee gebaat. Het is toch te gek dat de natuur achteruitholt en de ammoniakuitstoot met innovatie kan worden gereduceerd, maar er geen ontwikkelruimte komt. Hoe kunnen systemen dan worden geoptimaliseerd?'
De subsidieregeling is al twee jaar verlengd en loopt in 2027 af. 'Natuurlijk hebben we de hardheidsclausule nog, maar ook ik krijg geen vergunning. Niemand krijgt in Brabant een vergunning', stelt Thelosen.
Pure politiek
Het uitstel van zes maanden voor de realisatie van een emissiearm stalsysteem zegt de kalverhouder dan ook niets. 'Wat bereiken we daarmee als we toch niet door mogen met innovaties en optimalisatie, omdat we geen natuurvergunning krijgen? Iedereen wijst naar elkaar en het lijkt er steeds meer op alsof ze alleen maar minder dieren willen. Het is pure politiek.'
Thelosen stelt dat de politiek veel meer moet inzetten op innovatie. 'Innovatie is vooruitstruikelen; twee stappen vooruit, één achteruit. Maar nieuwe ontwikkelingen worden gewoon niet toegestaan en dat vind ik ontzettend jammer. Geef ons nou eens doelen, in plaats van plafonds.'
Proefstalstatus en hardheidsclausule
Het innovatieve stalsysteem van Thelosen, met proefstalstatus en hardheidsclausule van de provincie, bevat onder andere een urinedoorlatende mestband die urine en vaste mest direct scheidt. Ook wil de ondernemer de dikke fractie verwaarden en hij hoopt dat de dunne fractie dit jaar eindelijk als kunstmestvervanger kan worden benut.![Jack Verhulst, biologisch melkveehouder in Etten-Leur](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/800x513/255336.jpg)
'Grond en stront moet je afstemmen'
Als natuurinclusief biologisch melkveebedrijf is Jack Verhulst in Etten-Leur vrijgesteld voor het aanpassen van zijn stalsysteem. Veel meer last heeft hij van het landelijke stikstofbeleid, want hij is een van de vele PAS-melders.
'Ik probeer al jaren dezelfde boodschap over te brengen aan de beleidsmakers: er is een systeemtransitie nodig', begint Verhulst. 'Een heel andere vorm en organisatie van de landbouw, waarbij gezond voedsel vooropstaat. Nu is het gericht op een kostprijsmodel, met te veel dieren en te weinig grond.'
Het ging volgens Verhulst al mis toen het melkquotum eraf ging. 'Je zag dat belangenbehartigers volop inzetten op groei. En de politiek liet het gebeuren, waardoor we nu met de gevolgen zitten', doelt hij op het stikstofprobleem. 'Alles is jarenlang in werking gesteld om de verbinding tussen grond en stront te verbreken. Te veel dieren op te weinig grond betekent een mestoverschot. Dat is een belangrijke oorzaak van het probleem, hoewel het geen enkele boer individueel is aan te rekenen.'
Farce
Dat alleen innovatie een oplossing kan zijn voor het probleem, is in de ogen van Verhulst onzin. 'Een farce, want dat is een 'end of pipe'-oplossing. Je moet de manier van landbouw bedrijven veranderen. Veel minder kunstmest en veel minder import van krachtvoer.'
Wat er niet ingaat, komt er ook niet uit, redeneert Verhulst. 'Koeien met een lagere productie produceren ook veel minder mest. Op die manier kunnen zoveel mogelijk melkveebedrijven blijven bestaan. Want iedere boer die stopt, is zonde.'
Zelf denkt de melkveehouder niet aan stoppen, mede omdat zijn dochter en schoonzoon vennoot zijn in het bedrijf. 'Maar het is lastig, temeer omdat de banken PAS-melders niet willen financieren. Dus hoop ik op een systeemtransitie, zodat er voldoende stikstof vrijkomt om die ondernemers te legaliseren.'
Opvolgers staan klaar op Hillekens Hoeve
Jack Verhulst runt samen met zijn vrouw Annelies, dochter Maartje en schoonzoon Henri de biologische melkveehouderij Hillekens Hoeve in Etten-Leur. Hier houden ze negentig Fleckvieh-melkkoeien en vijftig stuks jongvee op 53 hectare eigen grond. Daarnaast beheren ze ruim 40 hectare natuurgrond in de natte natuurparel Kelsdonk in Etten-Leur.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
![‘Je leert vooral veel over jezelf’](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/320x205/251053.jpg)
![Maatwerk bij CO2-reductie melk: ‘We doen alleen wat bij ons past’](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/320x205/251600.jpg)
!['Het voelt alsof we nieuwe koeien hebben, ze zijn een stuk rustiger'](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/320x205/248753.jpg)
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T6.155 AutoCommand
2022, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #27440
Gebruikt, € 3.289
-
Kuhn GF 8702T
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga VILLA 15 HST
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Drachten
Akkerbouw medewerker in Creil
AB Vakwerk Groep B.V. - Creil, Noordoostpolder
Allround medewerker akkerbouwbedrijf (meerdere kandidaten)
AB Vakwerk Groep B.V. - Wieringerwerf (Hollands Kroon)
Agrarisch Bedrijfsverzorger
AB Vakwerk Groep B.V. - NL
Weer
-
Woensdag5° / 2°30 %
-
Donderdag3° / 0°5 %
-
Vrijdag4° / 0°5 %