Strijdplan tegen ganzenoverlast in drie provincies gereed
De Faunabeheereenheden Zeeland, Noord-Holland en Flevoland hebben het conceptfaunabeheerplan Ganzen 2025-2031 aan hun wildbeheereenheden voorgelegd. Met nieuwe maatregelen willen de provincies de gewasschade door ganzen een halt toeroepen.
Als belangrijkste en meest doeltreffende maatregelen opperen de faunabeheereenheden het toepassen van populatiebeheer van 1 februari, beginnend met koppelafschot, tot en met 30 oktober. Daarnaast moeten opgroeihabitats met lage rasters worden afgeschermd, zodat broedparen en hun jongen niet op landbouwgrond op zoek kunnen naar voedsel.
Verder pleiten de faunabeheereenheden voor een intensieve en gecoördineerde verjaging in relatief kleine gebieden, zodat de ganzen daarbuiten in opvanggebieden rustig kunnen foerageren. Dit verlaagt lokaal de graasdruk op kwetsbare gewassen.
Centrale aansturing
Voor een optimaal effect van al deze maatregelen is centrale aansturing nodig. Dat vraagt om een professionele organisatie met medewerkers die de maatregelen coördineren en aansturen. Zo moeten de faunabeheereenheden veel onderling afstemmen, net als de inzet op regionaal niveau met de verschillende actoren.
De provincies hebben in relatie tot landbouwschade vastgesteld welke maatschappelijke schade op provinciaal niveau geaccepteerd is voor de grauwe gans en de brandgans. Voor de grauwe gans is het referentiejaar 2005 gekozen, omdat de getaxeerde schade na dat jaar aanzienlijk is toegenomen.
Voor de brandgans is het schadeniveau voor het laatst als maatschappelijk aanvaardbaar beschouwd in Zuid-Holland in 2009 en in de andere provincies 2011. Dit is voor de faunabeheereenheden het uitgangspunt.
Bijna 44 miljoen euro
Volgens de opstellers van het ganzenplan is de belangrijkste bevinding dat, ondanks alle eerder genomen maatregelen, de getaxeerde schade door ganzen blijft toenemen. In 2023 keerde BIJ12 bijna 44 miljoen euro uit als tegemoetkoming in schade aan landbouwgewassen door ganzen. Dit jaar wordt dit bedrag overtroffen.
De werkelijke schade is groter omdat veel schade niet wordt gemeld, niet de volledige schade wordt vergoed en agrariërs de gemaakte kosten niet volledig vergoed krijgen.
Natuurgebieden
Ook in natuurgebieden vreten ganzen zich rond en neemt de schade aan biodiversiteit en het ecosysteem elk jaar toe, melden terreinbeherende organisaties.
Belanghebbenden kunnen tot en met 8 november reageren op het conceptfaunabeheerplan. Daarna wordt beoordeeld of het conceptplan nog moet worden aangepast, waarna de besturen van de faunabeheereenheden het conceptfaunabeheerplan Ganzen 2025-2031 vaststellen. Gedeputeerde Staten van de drie provincies krijgen het dan voor het eind van dit jaar aangeboden.
De Faunabeheereenheden Utrecht en Zuid-Holland houden nog een consultatieronde.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 716 Vario
2001, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1124C SCHUDDER (LH) #26770
Gebruikt, € 27.350
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (LH) #22646
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %