Nederland levert nog geen kandidaten voor functie Eurocommissaris

De Europese topfuncties worden aan het einde van deze maand verdeeld, maar de Nederlandse regering heeft nog niemand aangedragen voor de functie van Eurocommissaris.

Nederland+levert+nog+geen+kandidaten+voor+functie+Eurocommissaris
© Europese Unie 2023

Op de officiële kandidatenlijst voor de Europese Commissie, die deze week openbaar is geworden, schittert Nederland door afwezigheid. Samen met Roemenië is Nederland het enige land dat geen kandidaten heeft aangeleverd. Daarmee lijkt de regering te gokken op het aanblijven van Wopke Hoekstra als Eurocommissaris.

Volgens beleidsspecialist Internationaal Klaas Johan Osinga van LTO Nederland is de kans daarop best groot. Zeker nu Ursula von der Leyen waarschijnlijk weer wordt verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie. 'De Duitse politica wil graag mensen van haar eigen EVP-fractie in de Commissie, en Hoekstra is al aardig ingewerkt in het klimaatdossier', zegt Osinga. 'Al wil dat niet zeggen dat hij die portefeuille behoudt.'

Als Hoekstra geen Eurocommissaris voor Klimaat wordt, dan is de kans groot dat Nederland een onbeduidende post krijgt toebedeeld. Want de stoelendans om de door veel lidstaten in de Europese Unie begeerde posten als landbouw, industrie en handel is al lang en breed begonnen.


Ongebruikelijk

Maar als de voorspelling van Osinga wel uitkomt, dan zit er met Hoekstra een Eurocommissaris in Brussel wiens partij (CDA) niet in het kabinet zit. Dat is ongebruikelijk en tegen de wens van NSC-voorman Pieter Omtzigt in. In het laatste debat van afzwaaiend premier Mark Rutte stelde Omtzigt dat de Nederlandse Eurocommissaris verschillende onderdelen van het coalitieakkoord moet onderschrijven, bijvoorbeeld als het gaat om landbouw of woningbouw.

Omtzigt vindt het naar eigen zeggen gek als Nederland iemand afvaardigt wiens landbouwvisie haaks staat op die van de nationale regering. Hij denkt dat er dan een conflict ontstaat tussen de Eurocommissaris en het Nederlandse kabinet.


'Bestuurlijke janboel'

D66, CDA en Volt drukten die wens de kop in. D66-Kamerlid Jan Paternotte denkt dat het dan een 'bestuurlijke janboel' wordt. De premier wordt immers al naar Brussel gestuurd met nationale wensen. Het loopt door elkaar als ook de Eurocommissaris vooral een Nederlands geluid uitdraagt, stelt Paternotte.

CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal vindt het 'gek' als landen dit van hun Eurocommissarissen vragen, temeer omdat de termijn van een Eurocommissaris vaak langer is dan die van een nationale regering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    17° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    80 %
  • Zondag
    19° / 11°
    30 %
Meer weer