Luxemburger Christophe Hansen is nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw

De portefeuilles van de nieuwe Eurocommissarissen zijn bekendgemaakt. Zoals verwacht gaat Christophe Hansen uit Luxemburg aan de haal met de landbouwportefeuille. Wopke Hoekstra blijft op klimaat.

Luxemburger+Christophe+Hansen+is+nieuwe+Eurocommissaris+voor+Landbouw
© Europees Parlement

Dinsdagochtend 17 september heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie de opstelling van het team wereldkundig gemaakt. Onder voorbehoud weliswaar, omdat de kandidaten voor de lidstaten Slovenië en Frankrijk officieel nog moeten worden voorgedragen.

Von der Leyen geeft aan dat de thema's 'veiligheid' en 'concurrentievermogen' het meeste invloed hebben gehad op de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie. 'Vijf jaar geleden was de opwarming van de aarde dominant en hebben we de Green Deal opgetuigd. Het klimaat heeft nog steeds een enorme impact, maar nu hadden veiligheid en concurrentievermogen meer invloed op mijn keuzes.'


Zes jaar in Europees Parlement

Hansen (42) is een Luxemburgse politicus van de Christelijke Sociale Volkspartij (CSV). Hij was in de afgelopen zes jaar lid van het Europees Parlement voor de Europese Volkspartij (EVP), waartoe onder meer ook het CDA behoort. Sinds 2019 was Hansen EVP-coördinator in de Commissie internationale handel (INTA) en rapporteur van het Europees Parlement voor de handels- en samenwerkingsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

De nieuwe landbouwcommissaris spreekt zes talen, waaronder Nederlands. Van januari 2014 tot mei 2016 was hij milieuattaché bij de permanente vertegenwoordiging van Luxemburg bij de Europese Unie. Tijdens het Luxemburgse voorzitterschap van 2015 was hij ook voorzitter van de groep milieu van de Europese Raad.

Hansen kan aan de slag met de aanbevelingen uit de strategische dialoog. 'Hij gaat op basis daarvan een nieuwe visie voor landbouw en voedsel ontwikkelen', vertelt Von der Leyen. 'Die moet binnen honderd dagen na de start van de nieuwe Europese Commissie gereed zijn.'

Hoekstra krijgt niet de zo gewenste (zware) economische portefeuille. Von der Leyen verlengt Hoekstra's termijn op klimaat, zoals eerder al uitlekte. Hij moet de komende vijf jaar nauw samenwerken met de Spaanse Teresa Ribera Rodríguez, die zich gaat buigen over 'de schone, rechtvaardige en concurrerende transitie' en de Zweedse Jessika Roswall, de nieuwe milieucommissaris van de Europese Unie.


Definitieve samenstelling vraagt geduld

Voor de definitieve samenstelling van de Europese Commissie moet Von der Leyen nog geduld hebben. Zo stuurde ze de Sloveense kandidaat terug naar zijn thuisland, omdat ze liever een vrouwelijke kandidaat op die plek ziet. Dat moet Marta Kos worden, die de portefeuille 'EU-uitbreiding' op haar bordje krijgt.

Ook in Frankrijk rommelt het, nadat de Franse kandidaat-Eurocommissaris Thierry Breton maandag 16 september zijn ontslag indiende. Dit omdat Von der Leyen volgens hem aan de Franse regering zou hebben gevraagd zijn kandidatuur in te trekken. De Franse president Emmanuel Macron schoof kort na Bretons vertrek Stéphane Séjourné naar voren, de vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken.

Als alle portefeuilles verdeeld zijn, wacht de commissarissen nog een pittige hoorzitting door het Europees Parlement. Von der Leyen kan nog niet zeggen wanneer deze 'sollicitatiegesprekken' plaatsvinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer