Donkere kassen Peel en Maas zijn niet agrarisch volgens rechtbank

Kassen die vol liggen met zonnepanelen zijn volgens de Rechtbank Limburg in strijd met het bestemmingsplan buitengebied van gemeente Peel en Maas. De gemeente mag daarom een last onder dwangsom instellen tegen exploitanten van deze zogenoemde donkere kassen.

Donkere+kassen+Peel+en+Maas+zijn+niet+agrarisch+volgens+rechtbank
© Douwe Korting

Dit fenomeen, waarbij kasconstructies worden volgehangen met zonnepanelen en waar dus geen teeltactiveiten plaatsvinden, komt de laatste jaren steeds vaker voor. Op deze manier omzeilen de exploitanten het vergunningentraject voor zonneparken.

Twee jaar geleden trof gemeente Peel en Maas zo'n donkere kas aan en legde de exploitanten een last onder dwangsom op omdat de activiteit niet past in het bestemmingsplan buitengebied. Het gebruik van de zonnepanelen mag niet in strijd zijn met het bestemmingsplan en moet dus voor agrarische activiteiten worden ingezet. Dit leidde tot een rechtszaak.

De rechtbank stelt de gemeente nu in het gelijk. De exploitanten moeten de panelen van de kasconstructie halen. Doen ze dat niet, dan staat daar een boete op van maximaal 250.000 euro. Tot die tijd mogen de exploitanten ook geen stroom leveren aan het net.


Klimaatcel op dieselaggregaat

Bij een controle in mei 2024 trof de handhavingsinstantie vier kleine klimaatcellen onder de zonnepanelen aan, die werden aangedreven door dieselaggregaten. Het uitblijven van teeltactiviteiten kwam volgens de exploitanten door het slechte weer en technische problemen. Maar dat is volgens de rechter niet relevant.

Het bedrijf zegt dat het op korte termijn een teelt wil opstarten in grote klimaatcellen onder de zonnepanelen. De voeding komt dan van de zonnepanelen op de dakconstructie van de kas, zodat het officieel als agrarische activiteit kan worden aangemerkt.

Glastuinbouw Nederland vindt de opkomst van donkere kassen zorgelijk vanwege de schaarse ruimte voor glastuinbouw en het feit dat de betreffende locaties tientallen jaren uit productie zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
  • Maandag
    19° / 12°
    30 %
Meer weer