Met hetzelfde krachtvoerverbruik een hoger saldo per koe

Edwin Jansen en zijn vrouw Erna melken in het Overijsselse Notter 90 koeien. Daarnaast houden ze 14.000 vleeskuikens, volgens het Beter Leven Keurmerk. 'Dit is een prima combinatie', zegt Jansen. 'De kuikens kosten ons een half uur arbeid per dag, als we niet hoeven op te zetten of af te leveren.' Bij het ondernemersechtpaar staan efficiëntie en stabiliteit hoog in het vaandel.

Met+hetzelfde+krachtvoerverbruik+een+hoger+saldo+per+koe
Gebrs. Fuite
© Gebr. Fuite

De koeien en bijbehorend jongvee worden gehouden op 48,5 hectare grond, waarvan 9 hectare wordt gebruikt voor maisteelt. Het overschot aan graskuil wordt ook wel verkocht. Het bedrijf past geen weidegang toe, iedere vier à vijf weken wordt gemaaid. De eerste en de tweede snede worden als lasagnekuil verdeeld over twee kuilplaten ingekuild. Zo beschikt het bedrijf jaarrond over eenzelfde kuil van goede kwaliteit.

Standaard wordt een inkuilmiddel toegevoegd aan de kuil. 'In deze tijd van het jaar is broei en schimmel toch een risico. Met inkuilen kan ik er preventief wat aan doen. Het is jammer om die kans dan niet te pakken', vindt Jansen.


Twee melkrobots

Drie jaar gelden zijn de melkveehouders voor het melken overgestapt naar twee GEA melkrobots. Dat was een hele omschakeling en toch wel wennen. Maar na het eerste jaar steeg de melkproductie van 9.000 kilo melk in 2021 naar 11.700 kilo melk in 2024.

Een zo hoog mogelijke productie is niet het doel op zich, het gaat om het saldo

Met het robotmelken is ook de arbeidsindeling op het bedrijf flexibeler geworden. 'Voor het ontbijt doe ik het dagelijkse werk bij de koeien. In de loop van de ochtend is er tijd voor zaken als voeren, droogzetten en bekappen', vertelt Jansen. 'Sinds we de robots hebben, hebben we ook ruimte gekregen om vrije tijd te pakken wanneer het ons uitkomt. Naar een feestje gaan om drie uur 's middags is nu geen probleem meer'.

Een groot voordeel van de GEA robots vindt Jansen de ruimte om de koe. Weinig hekwerk en goed zicht op de robots. Het bekende putje van GEA bevalt ook goed. Het werkt prettig doordat je zelf rechtop kunt blijven staan.

Een groot voordeel van de GEA robots vindt Jansen de ruimte om de koe. Weinig hekwerk en goed zicht op de robots. Het bekende putje van GEA bevalt ook goed. Het werkt prettig doordat je zelf rechtop kunt blijven staan.
Een groot voordeel van de GEA robots vindt Jansen de ruimte om de koe. Weinig hekwerk en goed zicht op de robots. Het bekende putje van GEA bevalt ook goed. Het werkt prettig doordat je zelf rechtop kunt blijven staan. © Gebr. Fuite

Lage robotbezetting

Bij de inrichting is rekening gehouden met separatiemogelijkheden. 'Een koe bekappen is zo gedaan als de koe al klaar staat' geeft Jansen aan. Met behulp van de separatie kan het werk efficiënt gedaan worden. Daardoor houdt je plezier in het werk.

De bezetting van 45 koeien per robot helpt ook mee aan het resultaat. Het voorkomt wachtrijen en geeft iedere koe ruim de mogelijkheid om zich drie keer per dag te laten melken.


Gemiddelde melkproductie

De gemiddelde melkproductie op de laatste MPR bedroeg 35,1 kilo melk met 4,49 procent vet en 3,53 procent eiwit. Goed voor 2,8 kilo vet en eiwit per koe. Rundveespecialist Robert-Jan Engberts wijst erop dat de gehalten, ondanks de toename in liters, er goed bij blijven. 'De koeien zijn gezond en goed in hun doen, dat zie je ook terug in de resultaten.'


Saldo is belangrijk

Het rantsoen bestaat uit gras met een derde mais. Dit wordt aangevuld met extra eiwit, mineralen en maisvlokken. Op de robot wordt een startbrok en een productiebrok gevoerd. Een zo hoog mogelijke productie is niet het doel op zich. Het gaat bij Jansen om het saldo. In de afgelopen jaren steeg de productie van 9.800 kilo naar 11.700 kilo melk.

Het krachtvoerverbruik per 100 kilo melk is hetzelfde is gebleven. De voerkosten per 100 kilo melk gingen van 14 cent naar 10,4 cent waardoor het saldo per koe per dag van € 9 naar € 13 ging.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Gebr. Fuite

Gebrs. Fuite

Deskundig en betrouwbaar! Innovatie, kennis delen en persoonlijke, duurzame relaties zijn zomaar een aantal kernwoorden die kenmerkend zijn voor Gebrs....

Lees verder »

Meer van Gebrs. Fuite

Lees ook

Meer artikelen van Gebrs. Fuite »

Artikelen over Gebrs. Fuite