Hoger grondwaterpeil helpt biodiversiteit veengebieden niet vooruit

Het deels vernatten van grasland rondom veengebieden heeft weinig effect op de biodiversiteit en waterkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van Radboud Universiteit, uitgevoerd in provincie Friesland.

Hoger+grondwaterpeil+helpt+biodiversiteit+veengebieden+niet+vooruit
© Ida Hylkema

Vernatting van het veenweidegebied is nodig om bodemdaling en CO2-uitstoot tegen te gaan. Bij het experiment in Friesland is het grondwaterniveau op agrarisch gronden rondom deze gebieden op drie verschillende manieren verhoogd. Wel met de rem erop, want koeien konden blijven grazen en ook machinale bewerkingen waren mogelijk.

Onder meer via drainage en de aanleg van smalle greppels brachten de onderzoekers de grondwaterstand licht omhoog. Dit om erachter te komen of bepaalde plantensoorten, die eerder in het gebied voorkwamen, zouden terugkeren. Ook is gekeken of de hogere waterstand effect had op de voedingsstoffen in de bodem.

In beide gevallen concluderen de onderzoekers dat er geen zichtbaar verschil is tussen de nulmeting en de situatie aan het einde van het onderzoek. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de experimentele maatregelen 'niet lijken te werken'.

Tom Heuts, ecoloog aan Radboud Universiteit, pleit daarom voor verdergaande maatregelen. 'Dat moeten we samen met de boeren doen: een deel van hun land gebruiken om te vernatten, kan waarschijnlijk ook helpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer