Strengere geitenstop van Oss blijft overeind bij Raad van State

Gemeente Oss mag een geitenstop hanteren die veel verder gaat dan de geitenstop van provincie Noord-Brabant. Dat vindt de Raad van State.

Strengere+geitenstop+van+Oss+blijft+overeind+bij+Raad+van+State
© Pieter Stokkermans

Geitenhouders Vennekes in Herpen en T. Arts in Oijen protesteerden in februari bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan in hun dorpen in de gemeente Oss. Ze willen meer melkgeiten houden op hun bedrijven.

De geitenstop van de provincie geldt alleen voor het bijbouwen van stallen. Gemeente Oss deed hier vier jaar geleden nog een schepje bovenop door ook het aantal dieren te bevriezen op de aantallen die vergund waren in 2018. De geitenhouders zeggen dat ze alleen met meer dieren genoeg geld kunnen verdienen om de bestaande stallen te moderniseren met bijvoorbeeld luchtwassers.


Longklachten

De Raad van State vindt dat gemeente Oss juist is omgegaan met het voorzorgsbeginsel. Uit rapporten blijkt weliswaar niet dat er hard bewijs is dat geiten de veroorzakers zijn van longklachten bij omwonenden, maar een verband tussen longontsteking bij omwonenden en geiten is er wel degelijk.

In het derde Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO)-rapport van de GGD staat dat binnen 2 kilometer afstand van een geitenstal een verhoogd risico is op longontstekingen bij omwonenden. Uit voorzorg heeft Oss voor de hele gemeente daarom een verbod ingevoerd op het houden van een groter aantal geiten dan in 2018 is vergund.


Gezondheidsrisico's

Provincie Noord-Brabant stelde op 7 juli 2017 een geitenstop in in verband met de mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden. Ruim een maand later volgde provincie Gelderland met een geitenstop. Inmiddels hebben meerdere provincies een stop op de geitenhouderij.

Bestaande geitenboerderijen mogen niet meer uitbreiden, nieuwe geitenbedrijven mogen zich niet in de provincie vestigen en het omzetten van een bedrijf naar een geitenhouderij is niet toegestaan. Vergunningen die voor het invoeren van de geitenstop zijn verleend, worden niet ingetrokken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer