Brabantse gemeenten lopen achter met naleving Kaderrichtlijn Water

De Brabantse waterschappen zijn naar eigen zeggen 'goed op weg' om de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen. Maar een score van 100 procent is een utopie. Dat komt mede door een kennishiaat bij gemeenten.

Brabantse+gemeenten+lopen+achter+met+naleving+Kaderrichtlijn+Water
© Ko van den Boom

De drie Brabantse waterschappen gaven vorige week de media een inkijkje in de stand van zaken van de waterkwaliteit in de provincie. Oftewel, wat is er al bereikt en wat moet er nog allemaal gebeuren? Wat zeker is, is dat de waterschappen best tevreden zijn over de voortgang.

'Er is al veel bereikt', zegt Leo Santbergen, beleidsadviseur bij waterschap Brabantse Delta. Hij noemt onder meer de halvering van de stikstofconcentraties sinds de invoering van de Meststoffenwet in 1987. De landbouw blijft net boven de norm voor nitraat in het grondwater steken. Ook de gemeten concentraties stikstof in de Aa en de Dommel dalen, zij het behoorlijk grillig, sindsdien gestaag.


Driekwart doelen

'We halen in Noord-Brabant waarschijnlijk 77 procent van de KRW-doelen voor 2027. Veel stoffen in het oppervlaktewater scoren al goed. We zien ook dat verdwenen soorten als de bosbeekjuffer terugkeren', zegt Santbergen.

'Het venijn zit in de staart. We treffen bijna elke week nieuwe stoffen aan in het water. Kijk maar naar PFAS en alle aanverwante stoffen die opduiken. Water met één verontreiniging is nog steeds verontreinigd water', stelt de beleidsadviseur.


Gemeenten bevoegd gezag

Tijdens de persbijeenkomst kwam ook de rol van gemeenten aan bod. Die zijn het bevoegd gezag als het gaat om de handhaving op de vergunningsplicht van en lozingen door de industrie. Daar valt nog flink wat te verbeteren, stelt Santbergen.

'Een grote stad als Breda heeft de kennis en capaciteit in huis om met de KRW aan de slag te gaan. Maar veel, vooral kleinere gemeenten zijn helemaal nog niet met de KRW bezig of hebben onbewust al maatregelen getroffen', zegt de beleidsadviseur.


Vergunningen

De waterschappen adviseren gemeenten op dit vlak, maar vergunningen verlenen aan bedrijven doen gemeenten zelf. Daar gaat het nog vaak mis. Dat beaamt Ernest de Groot, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas. 'De meeste gemeenten hebben nog een flinke klus te klaren. Dat is een punt van zorg.'

Gedeputeerde Water en Bodem Saskia Boelema (D66) benadrukt het belang van de KRW-impuls. 'We zijn nog lang niet klaar. Er moet veel meer bewustwording komen in de industrie. Denk aan het inzetten van de best beschikbare technieken. Voor de grote industriebedrijven heeft VNO-NCW een programma van aanpak opgesteld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer