Landbouwprijzen dalen in eerste kwartaal, graan zakt het sterkste

De gemiddelde prijs van landbouwproductie in de Europese Unie is over het eerste kwartaal van 2024 met 6 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2023. Dat meldt statistiekbureau Eurostat.

Landbouwprijzen+dalen+in+eerste+kwartaal%2C+graan+zakt+het+sterkste
© Nieuwe Oogst

De gemiddelde prijs voor graan daalde in één jaar tijd met 28 procent, de prijs van melk zakte met 12 procent terug en die van eieren en industriële gewassen (oliehoudende zaden, eiwithoudende gewassen, ruwe tabak, suikerbieten en andere) met 10 procent. Verse groenten houden de schade beperkt, met een min van 6 procent. Wel is er een sterkte daling zichtbaar in de prijs van tomaten.

De gemiddelde prijs van aardappelen steeg daarentegen met 22 procent, die van vers fruit met 20 procent. Dit ondanks een sterke daling van de prijs van citroenen en limoenen (-44 procent). Deze daling is deels te verklaren door de gevolgen die de ongunstige weersomstandigheden hebben gehad op de geoogste hoeveelheden.




Kwartaalprijzen

Op nationaal niveau hebben de meeste landen in de Europese Unie een daling van de landbouwafzetprijzen gerealiseerd. De sterkste prijsdalingen deden zich voor in Hongarije (-24 procent), Bulgarije en Roemenië (-18 procent) en Slowakije en Tsjechië (-17 procent).

Wat betreft inputs die geen verband houden met investeringen (zoals energie, meststoffen of diervoeders), registreerden 24 van de 25 landen met beschikbare gegevens dalingen in het eerste kwartaal. De sterkste daling deed zich voor in Kroatië (-20 procent), Hongarije (-19 procent), Nederland en Ierland (-17 procent).



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 12°
    20 %
  • Vrijdag
    19° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    80 %
Meer weer